Kószapocok, a kertek réme

Kószapocok Fotó: Bécsy László/magyarmezogazdasag.hu

Nagyon sok kertben okoz károkat Hargita megyében is az úgynevezett kószapocok. Elrágja a gyümölcsfák, növények gyökereit, amelyek ezáltal képtelenek megtermelni a szükséges tápanyagokat, így előbb vagy utóbb súlyosabb következményekkel is járhat.

Kis mérete ellenére nagyon nagy kárt tud okozni a kertekben az úgynevezett kószapocok, amely megyénkben is elterjedt. A kószapocok egész éven át aktív, járatait a föld felszínétől 5–15 centiméter mélyen fedezhetjük fel. A járatok egyes részein a föld felszínén kisebb földkupacokat láthatunk, ezek hasonlítanak a vakondéra, de kisebbek és szabálytalanabbak.
Ferencz Lehel kertészmérnök elmondása szerint elég nagy kárt tudnak okozni a kertünkben, hisz a növények, zöldségek, gyümölcsfák gyökereinek a rágásával akár teljesen tönkre is tehetik az adott növényt.
– A mezei egér és vakond is mondhatni veszélyt jelent. A vakond nem föltétlenül a növény gyökerét akarja rágcsálni, hanem a rovarokat keresi rajta. A kószapocok elrágja a gyökereket, így a teljes vegetációban, amikor tápanyagot kellene szolgáltasson a gyökérzet, az sérül, a növény nem tudja mindezt lereagálni, és ha netán egy aszály is bekövetkezik, akkor akár teljesen elpusztulhat egy gyümölcsfa is – mondta a kertészmérnök.
A száraz idő kedvez számára, hisz a járatok nem telnek fel vízzel, ezáltal pedig nagyon jól tud menekülni.
Léteznek bizonyos praktikák, amelyekkel megpróbálhatunk védekezni ellenük. Ezek egyike egy sörösüveg elhelyezése a földben úgy, hogy a szája kint maradjon, és a szél így enyhe zúgást okoz, ami zavarja a kószapockokat. Mérget is lehet helyezni a járatokhoz, de sokaknak csak a csapda vált be.

Sz. D. O.

: an accessible web community