Könyvbemutató rockrajongóknak

Zilahi Csaba tervezi a munka folytatását | Fotó: Fórika Dóra

Az erdélyi magyar rockzene történetét foglalta össze Zilahi Csaba 1970-től 2010-ig. Az idén tavasszal megjelent Erdélyi magyaRock című kötetét Gyergyószentmiklósra is elhozták, hogy bemutassák az Egyfeszten.

Zilahi Csaba, a Kolozsvári Rádió zenei szerkesztője és műsorvezetője a hétvégén lezajlott fesztivál közönségének elmondta, hogy bár nagyon sok könyv jelent meg már a 80-as évektől a magyar rockzenéről, mindig hiányoztak ezekből az erdélyi zenekarok. Rádiósként célja volt az erdélyi rockzene népszerűsítése, és el akarta oszlatni azt a tévhitet, hogy az első erdélyi rockzenét játszó együttes a Bagossy Brothers Company. A kötetben kilencven együttesnek a karriertörténetét lehet olvasni, összegyűjtött újságcikkeken és interjúkon keresztül.

A könyvbemutatón részt vettek a Gyergyóban harminc éve alakult Incognito együttes tagjai is, akik a kilencvenes években aktívan zenéltek. Népszerű dalaikat sokan ismerhetik, mint a Sivár az élet vagy a Tombold ki magad. 1992-ben kiadtak egy kazettát, 1993-ban megnyerték a magyarországi Ki mit tud? tehetségkutató erdélyi válogatóját, továbbjutva a döntőbe, de turnéztak az Eddával, és léptek már fel a Republic előtt is.

Zilahi Csaba ilyen és ehhez hasonló történeteket gyűjtött egybe, ami nem volt könnyű, hiszen az évtizedekkel ezelőtt aktív együttesek felkutatása és hiteles információk beszerzése nem egyszerű. Tervezi még a munka folytatását, 2010 után egy könnyebb, szabadabb korszak indult az erdélyi zenei életben, és bőven van utánpótlás.

– A könyv nagy sikernek örvend: az eddigi kilenc könyvbemutatón összesen mintegy 1500-an vettek részt – mondta el lapunknak Nagy Péter, a kolozsvári Exit Kiadó vezetője.

A könyvbemutató napján az Incognito-koncerten bulizhattak a gyergyói fesztiválozók, akik remekül megidézték a kilencvenes évekbeli hangulatot.

Fórika Dóra

: an accessible web community