Kivágják a veszélyes fákat Csíkszeredában

Van, amit nem lehet megmenteni. Fő a biztonság | Fotó: László F. Csaba

Csíkszeredában gondok vannak a központban levő fákkal, mert közülük sok elöregedett, korhadt, az ágak pedig néhol kihajolnak az útra, és erős szélben, viharban leszakadhatnak, nagy kárt okozva ezzel. Éppen ezért ki fogják vágni a legveszélyesebb fákat a központban, és szakember méri fel a város zöldövezeteit, hogy megfelelő módon gondozzák az eddig elhanyagolt növényeket. Minderről tegnap számolt be lapunknak Korodi Attila,  Csíkszereda polgármestere, Burista Csilla, a városi kertészet vezetője és Magyarosi Károly arborista.

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere rámutatott, hogy a gondozatlan fák veszélyesek lehetnek, és a nyár elején is kidőlt egy nyárfa a jégpálya mellett. Akkor szerencsére senki sem sérült meg, de vannak még veszélyes fák a városban, és azért, hogy a jövőben ne legyen baleset, szakemberekkel dolgoznak együtt, felmérik a város zöldövezeteit, kivágják a veszélyes fákat, ágakat. Csíkszereda Önkormányzata együttműködik a Project Bag Egyesülettel és a Zöld Székelyek Egyesülettel, és a felmérést, a fakivágást, metszést egy kolozsvári arborista, Magyarosi Károly fogja elvégezni. A polgármester hangsúlyozta, hogy azért van szükség a beavatkozásra, mert a lakosság biztonsága a legfontosabb, mert nagyobb biodiverzitásra van szükség a városban, és mert a klímaváltozást sok fa nem fogja kibírni.

Applikáció is készül a város fáiról

Imecs István biológus, a Project Bag Egyesület vezetője elmondta, hogy tavaly Csíkszereda Önkormányzatával kidolgoztak egy pályázatot, ami lehetőséget ad arra, hogy felmérjék a város zöldövezeteit ‒ ezt teszi most Magyarosi Károly arborista.

Mint megtudtuk, mintegy ötszáz fáról fog részletes leírást készíteni, és a szakember jelzi, hol vannak problémák, hol kell beavatkozni. Háromnyelvű adatlap készül a fákról, és az egyesület vezetője azt is elmondta, hogy mobiltelefonos applikációt is készítenek majd, amelyen megtekinthetők lesznek ezek a leírások a város jellegzetes fáiról. Hozzátette, hogy fotók, térkép és történelmi információk is lesznek ezen az applikáción. Emellett a városi kertészet és az applikáció használói kommunikálni is tudnak majd ezen a felületen, így ha valaki veszélyesen megdőlt fát lát, akkor az alkalmazáson jelezheti ezt, de a városi kertészet is tájékoztathatja a lakosokat a beavatkozásokról.

Nem a fák ellen dolgoznak, hanem a lakosság biztonságáért

Imecs István elmondása szerint nagyon sok beavatkozásra van szükség. Burista Csilla, a városi kertészet vezetője hangsúlyozta, hogy az intézkedések nem a fák ellen irányulnak, hanem a lakosság védelme érdekében hajtják végre őket. Hozzátette, hogy a szakmai felmérés nagy segítség nekik.

‒ A városban sok a nyárfa, amely gyorsan nő, nagy a lombja, sok vizet felszív a mocsaras területekről, de puha a törzse, és a parkban levő nagy nyárfasor öreg, köztük soknak korhadt lehet a belseje – mutatott rá Burista Csilla.

Magyarosi Károly arborista elmondta, hogy jelenleg folyamatban van a felmérés, már több mint száz fáról gyűjtött és rögzített adatokat. Mint közölte, azokat a fákat, amelyeknek a kerülete meghaladja a két métert, tomográffal fogja megvizsgálni, mert ez az eszköz kimutatja, hogy korhadt-e a fa belseje, vagy sem, és ez azért fontos, mert egy látszólag egészséges fa erős szélben könnyen kidőlhet.

‒ A klímaváltozás miatt a szelek egyre durvábbak lesznek, és azokat a puha fákat, amelyek már elérték a hatvan-nyolcvan évet, ki kell vágni a városban, mert veszélyesek. A kemény fákra ez nem vonatkozik, mint amilyen például a tölgy – mondta Magyarosi Károly.

Ezeket a fákat kell kivágni

A sajtótájékoztatón megmutatták azokat a központban levő fákat, amelyeknél fontos minél hamarabb beavatkozni. A Mikó-vár előtti téren, a Petőfi-szobor környékén van néhány fenyőfa, amelyeket ki kell vágni, mert túl közel ültették őket a gesztenyefákhoz, emiatt az utóbbiak nem tudnak megfelelően fejlődni. Ezenkívül a szakember szerint a fenyők veszélyesek is lehetnek, mert erős szélben kidőlhetnek. A Petőfi Sándor Általános Iskola mellett is van egy hársfa, amely az arborista szerint már halott, ezért ki kell vágni, de a törzsét megtartanák és hirdetőoszlopként használnák.

A jégpálya környékén van néhány nyárfa, amely túl nagy, és nagy a dőlésszöge is. Az arborista elmondása szerint a nyárfák nem városba valók, habár akik elültették ezeket, azért tették, mert nagyon mocsaras volt a park és környéke, a nyárfa pedig jól elszívja a talajvizet. Mint mondta, lágy fák ezek, ezért könnyen törhetnek, ráadásul a nyárfák között levő hársfa nem tud fejlődni, mert nem kap elég fényt.

A központi parkban, a Fenyő Hotellel szemben, épp az átjárónál is van egy nyárfa, amelyet sürgősen ki kell vágni, mert a törzsét megtámadták a bogarak, ráadásul az egyik nagy ág épp az átjáró fölött hajlik át az úton, ami Magyarosi Károly szerint bármikor leszakadhat, és nagyon életveszélyes. A parkban levő nyárfasorban még kettőt biztosan ki fognak vágni, az egyiknek a törzsén látszik is egy vízszintes repedés. Magyarosi Károly szerint erős szélben hatalmas kárt tudnak okozni ezek a fák. A többi nyárfát meg fogják nyesni, hogy a járda másik oldalán levő fiatal gesztenyefák jobban tudjanak fejlődni.

Mint elhangzott, minden kivágott fa helyett két másikat fognak ültetni, de kemény törzsű fajokat, amelyek jól bírják az időjárás viszontagságait, például tölgyfát.

Van, amit meg lehet menteni

Gondozni kell a Mikó-vár előtti téren levő hatalmas szilfát, amelyet már egyszer visszanyestek. Magyarosi Károly szerint a fa belsejében van egy nagy, korhadt rész, de meg lehet menteni, ha lyukakat fúrnak a földbe, a gyökérzet köré, és megtöltik műtrágyával. Mint mondta, olyan ez a munka, mint egy fogtömés, de mindenképp szükséges, mert meg akarják menteni ezt az öreg fát.

A Temesvári sugárút mellett, a városházához és a Cec Bankhoz közel is van egy fűzfa, amelynek az egyik, nagyon vastag ága kihajol a mellette levő parkolóba. Magyarosi Károly szerint azért veszélyes ez a fa így, mert a törzs közepén van egy repedés, és ha nem támasztják vagy kötik ki a nagy ágat, akkor nagy bajt tud okozni, ha leszakad az az ág. Hozzátette, hogy nincs értelme levágni azt az ágat, mert meg lehet menteni úgy, hogy biztonságos legyen.

Most veszélyes, de menthető. Magyarosi Károly mondta el észrevételeit | Fotó: László F. Csaba

Mint Burista Csilla elmondta, a fák gondozását lombhullás után kezdik el, de azokat a fákat, amelyek nagyon veszélyesek, még a városnapok előtt ki akarják vágni. A város zöldövezeteinek felmérése őszig zajlik, és a metszés, gondozás még hosszú ideig eltarthat. A polgármester azonban hangsúlyozta, hogy a lakosság biztonsága a legfontosabb.

Péter Ágnes

: an accessible web community