Keddtől CSIT

A CSIT szervezői. Változatos programot kínálnak | Fotó: László F. Csaba

Kedden kezdődik a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó, vagyis a CSIT. A Gyulafehérvári Főegyházmegye legnagyobb ifjúsági rendezvényére hétfő délutánig előzetesen közel 600 fiatal jelentkezett. Kedd délutánig, a regisztráció végéig még lehet iratkozni a sátoros helyekre. A szombatig tartó találkozó vendége lesz Kovács Gergely érsek, Kerekes László segédpüspök és Miguel Maury Buendía, a Vatikán romániai apostoli nunciusa. A CSIT részleteit hétfő délelőtti sajtótájékoztatón ismertették a szervezők.

Évente több száz fiatal vesz részt a Főegyházmegye Ifjúsági Főlelkészség (FIF) 14 és 30 év közötti fiatalokat megszólító rendezvényén. A Csíksomlyói Ifjúsági Találkozót még a járványos időkben is megszervezték. Akkor online kapcsolódhattak be a fiatalok a különböző programokba. Tavaly is csak korlátozott létszámban lehetett megszervezni a CSIT-et. Idén ugyanúgy találkozhatnak a fiatalok a rendezvénynek otthont adó csíksomlyói Szent István Kollégiumban és a hozzá tartozó Mária-kertben, mint a járvány előtt.

Csíki Szabolcs főegyházmegyei ifjúsági főlelkész a sajtótájékoztatón azt mondta, a járványos, háborús, zűrzavaros és reményvesztettséggel teli világban elsősorban teret szeretnének adni a főegyházmegye fiataljainak, hogy találkozhassanak Istennel, az élettel. Hozzátette: a szentatya is fordulatot javasol a fiataloknak.

Azt mondja Ferenc pápa: gyakran kapcsolatban vagyunk, de nincs közöttünk kommunikáció. Az elektronikai eszközök kiegyensúlyozatlan használata egy olyan kultúrában hozzáragaszthat bennünket a képernyőhöz, amely el akarja szigetelni a fiatalokat és egy virtuális világba csalja őket. Itt jön be Jézusnak két rövid, lényegre törő szava: Kelj fel! Ez meghívást jelent egy olyan világ és valóság felé, amely túl van a virtuális világon, és arra hív, hogy álmodjunk, kockáztassunk és kötelezzük el magunkat a világ megváltoztatására. Ez különösen nagy kicsengése az ifjúsági találkozónak. A CSIT ennek fényében a nemrég lezárt szinodális folyamat folytatásaként szeretne egy olyan egyházat megmutatni a fiataloknak, ahol jól érezhetik magukat – részletezte a főegyházmegye ifjúsági főlelkésze. Hozzátette: a CSIT egy olyan több évtizedes örökség, amelyet nemcsak megőrizni, hanem továbbadni is akarnak.

Kávé és Szentháromság

Az idei találkozó mottója 3 az 1-ben. Ha először halljuk ezt a kifejezést, akkor nem másra, mint a kávéra gondolunk. Ez nem véletlen, hiszen az volt a célunk, hogy egy olyan mottót válasszunk, amely felkelti a fiatalok figyelmét. Ugyanakkor ha keresztényként tekintünk erre a mottóra, akkor eszünkbe juttatja a szentháromságos egy Istent, és ezt a kettőt akarjuk ötvözni mottóban az idei CSIT-en. A mottónknak vannak napokra lebontott részei: egyéniség, egység és egyház. Ezekkel a gondolatokkal szeretnénk közelebb vinni a fiatalokhoz az egyházat – ezt már Fleischer Gellért főszervező mondta.

Lázár Annamária, a CSIT lelki programjaiért felelős főszervező rámutatott: a mottóhoz a „Krisztus teste vagytok” szentírási részt választották.

Úgy gondoltuk, hogy a idei CSIT-nek a témáját és legfontosabb üzenetét ez a szentírási rész tükrözi, és azt szeretnénk egy kicsit a fiataloknak megmutatni, hogy milyen a mi egyházunk. Nagyon gyakran azt tapasztaljuk, hogy különböző sztereotípiákkal, negatív képekkel viszonyulunk az egyházhoz, hogy az valami régi, unalmas, időseknek való, poros intézmény, ami lassan halad, és amihez nincs közünk. De a mi meggyőződésünk az, és szeretnénk közvetíteni, hogy az egyház fiatalos, aktuális és olyan közösség, aminek mindannyian a tagjai vagyunk. Rajtunk, fiatalokon is múlik, hogy milyen lesz a jövő, milyen irányba változik a jövő egyháza – mondta Lázár Annamária. Hozzátette: az aktív cselekvő szeretetre biztatják a fiatalokat.

Isten és szórakozás egymás mellett

A szombatig tartó rendezvény résztvevői számára szerdán, csütörtökön és pénteken tanítások lesznek. A 14 és 15 éveseknek Simon Imre imecsfalvi plébános, a 16-17 éves korosztálynak Tomka Magdolna segítő nővér, a 18-19 éveseknek Száva Péter családapa-teológus, a 20 év fölöttieknek Vas Csaba lazarista szerzetes tartja az előadásokat. A CSIT-en többek között kiscsoportos beszélgetések, szentmisék, dicsőítő koncertek, kézműves-foglalkozások, pódiumbeszélgetések, szabadidős és sporttevékenységek lesznek. A programot táncház, színházi előadás és tehetségkutató is színesíti. A találkozó vendége lesz Kovács Gergely érsek, Kerekes László segédpüspök és Miguel Maury Buendía, a Vatikán romániai apostoli nunciusa. Utóbbi pénteken délután négy órától latin nyelvű szentmisét mutat be. A pódiumbeszélgetések alkalmával a fiatalok kérdezhetnek is az egyházi méltóságoktól. A találkozó kiemelt programja a kegytemplomban tartott csütörtök esti szentségimádás lesz.

A CSIT-re hétfő délutánig előzetesen közel 600 fiatal jelentkezett. Kedd délutánig, azaz a regisztráció végéig a sátoros helyekre még lehet iratkozni.

További részletek és folyamatosan frissülő információk a CSIT Facebook-oldalán és a csit.fif.ma oldalon is olvashatók.

Bíró István

: an accessible web community