Kávézó is lesz az öntödében

Egykor a leghíresebb vashámor volt. Új funkcióra vár Fotó: Demeter Adél-Hajnalka

Az ipartörténeti múzeum mellett kávézónak és kulturális eseményeknek is helyet biztosítanának a szentegyházi vashámorban. A kivitelezés még sok időt igényel, de az önkormányzat hosszú távra tervez, helyreállítják a hajdan vízimalommal működtetett kovácsműhely épületét. Lőrincz Csaba, Szentegyháza város polgármestere szerint még nem látják a projekt végét: az ingatlant tavaly vásárolták meg, egyelőre a terveket készítik. 

Az 1990-es évek óta használatlanul áll Kelet-Közép-Európa egyik leghíresebb valamikori vashámora Szentegyházán. Lőrincz Csaba, Szentegyháza polgármestere elmondta: április óta folyamatosan ötletelnek, állandó tanácsülési téma a vasüzem sorsa, hiszen novemberig szeretnék részletesen lefektetni a projekt alapjait, így az év végétől már csak a szükséges anyagi forrás begyűjtésére koncentrálhatnak. Megtudtuk, tavasz óta látszólag egy helyben toporognak, pedig valójában a kivitelezés előtti alapos megfontolásra szánják az időt. A korábbi terveket kénytelenek voltak felülbírálni.
– Tavaly sikerült teljesen megvásárolni a műemlék épületet, az elsődleges célunk az volt, hogy a város identitásához tartozó épületet helyreállítsuk – fogalmazta meg a biztos tervet a polgármester, de hozzátette: később rájöttek, egy ipartörténeti múzeum nem száz százalékban működőképes ötlet, így a vashámor eredeti állapotának visszaszerzése mellett valamilyen közösségi teret is szeretnének kialakítani.
– Áprilisban felkértük a teljes homoródmenti lakosságot, hogy a vashámorhoz kötődő fotókat, tárgyakat hozzák el nekünk, mert a pontos restaurálás érdekében szerettünk volna hiteles dokumentumok alapján dolgozni – számolt be a hónapok óta tartó dokumentációgyűjtésről a polgármester. Elmondása szerint a beérkezett – többnyire – fotókat szeretnék elhelyezni majd a vashámor felújított épületében, de kifejezetten örülnek a gyár hajdani berendezéséhez tartozó tárgyaknak és az üzem alkatrészeinek. Lőrincz Csaba kiemelte, a vashámor B kategóriás műemlék épület, viszont valójában az üzem jelenti a nagy kuriózumot, szeretnék a darabokban elhordott műhelyt újra összerakni. Úgy hiszi, igazán a fémmegmunkáláshoz szükséges eszközöknek van történeti értékük. – Azt is belátjuk, hogy csupán múzeumként és turisztikai egységként nem biztos a hosszú távú siker, ezért szeretnénk olyan körülményeket teremteni, amelyek biztosítják, hogy a mostani munka nem megy kárba néhány év múlva – mutatott rá Lőrincz, hogy hosszú tárva terveznek. Nemcsak a helyieknek szeretnének elégtételt adni a helyreállítással, hanem céljuk a turisztikai előrelépés. Rámutatott: összességében egy kulturális programok megvalósítására alkalmas teret szeretnének egy állandóan működő kávézó formájában. – A pontos terv még nincs kész, viszont felmértük a város kulturális igényeit, így arra jutottunk, van értelme ilyen irányba indulni Szentegyházán – vélekedett a polgármester a közösségi időtöltés és a kulturális értékek összekovácsolásáról. Végezetül hozzátette: egyelőre ezek a tervek, a megvalósítás még várat magára, hiszen az anyagi források előteremtése szintén a holnap terhe.

Demeter Adél-Hajnalka

: an accessible web community