Kászonaltízbe várják a gazdákat

Több mint negyven gazda méretteti meg állatait. Juhmustra | Fotó: Szilágyi Dalma-Orsolya/archív

Kászonaltíz ad otthont ismét a IV. Országos Vöröspofájú Berke Kiállításnak, amely szombaton fél hétkor pásztorreggelivel indul, majd a nap folyamán különböző programokkal várják az érdeklődőket.

Idén több mint negyven gazda vesz részt a IV. Országos Vöröspofájú Berke Kiállításon, ahová minden gazda öt juhot és egy kost hoz az állományából. A tavalyi évekhez hasonlóan szombaton is Kászonaltízbe utazhatnak a kiállítás iránt érdeklődők. Az esemény fél hétkor pásztorreggelivel keződik, majd a délután szakmai előadásokkal és kutyabemutatóval folytatódik. Jelen lesz Benedek Alpár, aki a takarmányozási tudnivalókról fog beszámolni, valamint Barabási Antal Szabolcs, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a jogszabályi kihívásokról és állattenyésztési lehetőségekről fog beszélni. Nem utolsósorban különböző kulturális műsorok és juhnyíróverseny is várja az érdeklődőket, és természetesen a legkiválóbb székelyföldi tenyészetekből származó vöröspofájú berkék bírálata sem marad el.

Fotó: Szilágyi Dalma-Orsolya/archív

– Idén nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni a bajuszos pásztorkutyákra. A jelenlegi törvény szerint minden törzskönyv nélküli kutyát ivartalanítani kell, és valamilyen lépéseket szeretnénk tenni, a fajtamentő alapítványtól igazolást szerezni, hogy az aktív munkakutyák ki tudjanak kerülni ez alól. Sajnos a kiállítók száma nem növekedett az előző évekhez képest, hiszen egyre több gazda hagy fel a juhászkodással – mondta el lapunknak dr. Rákossy Zsigmond, az esemény egyik szervezője.

Sz. D. O.

: an accessible web community