Kánikulában is töretlen lelkesedés

Fényárban éjszaka is. A komoly témákat önfeledt szórakozás követi

Féltávhoz érkezett tegnap a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. Az eddigiekben a nappalok a bulizó fiatalok számára a pihenésről, míg mások számára a komoly hangvételű panelbeszélgetésekről szóltak. Többségében politikai témákat boncolgatnak, az orosz–ukrán háború Európára gyakorolt hatásaira kiélezve. Az éjszaka természetesen minden alkalommal a kötetlen kikapcsolódásé.

Eltelt a 31. Tusványos egyesek szerint harmadik, mások szerint negyedik napja – maguk a sátorozók sem biztosak, hányadik napnál is járunk. Az applikációból kiindulva maradjunk a háromnál. Különben is, ahogy a mondás tartja, a nulla se nem oszt, se nem szoroz.
A sátorral érkezett fesztiválozók ideje féltávhoz érkezett. A délelőttök többnyire az előadások és különböző panelbeszédek sűrűjében zajlanak. Néhányan még most is sátrakat állítottak, ugyanis a hosszú hétvégére érkeztek Tusnádfürdőre. A fiatalok többsége a kánikulát többnyire a fák árnyékában igyekszik elviselni. A panelbeszélgetésekre a sátorozók közül viszonylag kevesen kíváncsiak, pedig a skála rendkívül széles, ugyanis a kulturális, lelki, sportos témákon és beszélgetéseken túl az egyetemi börzét is fontos kiemelni.

Programok és panelbeszélgetések

A legtöbb, de elsősorban a kiemelt beszélgetések politikai témában hangzottak el, az aktualitásra, az orosz–ukrán háborúra, illetve ennek gazdasági, geopolitikai és társadalmi helyzetére kiélezve. A panelbeszélgetések alkalmával kirajzolódott annak a ténye, és ez valamiféle egyetértésként cseng vissza, hogy krízis van, és Európa az egyik legnagyobb háborús vesztes. A kilátások tekintetében a politikai vezetők óvatos, feltételes módú kijelentéseket tettek. A programdömpinget követően néhány „csendes óra” következik, amikor a nagyszínpadon fellépő sztárok hangtechnikai eszközeit szerelik. A délutánt öt órától nyolc óráig a sátorozók hangolódással és készülődéssel töltik, de az egy napra érkezők is belekóstolhatnak – akár szó szerint is –Tusványos ízeibe, légkörébe. Majd elkezdődik a koncertsorozat. Az elmúlt napokban Nagy Feró és a Beatrice, illetve a szintén anyaországi Tankcsapda is fellépett. Tusványos másnapján a Margaret Island zenekart a Kowalsky meg a Vega követte. A helyszíni beszámolókból egyértelműen kiderült, hogy a tegnap este fénypontja a Bagossy Brothers Company gyergyószentmiklósi zenekar fellépése volt. Az esti koncerteket követően a napközben különböző panelbeszélgetéseknek helyszínéül szolgáló tematikus sátrak is átalakulnak, és elkezdődik a hajnalig tartó zenei kavalkád. A néptánc, a rock, a rap és a technó kedvelői egyaránt megtalálják az ízlésüknek megfelelő szólamokat, nem beszélve a Csűrben tartott retró bulikról, melyek talán a legtöbb fesztiválozót vonzzák.
A 31. Tusványoson tartott éjszakai és nappali portyám alkalmával kiderült, melyik a legnépszerűbb bulizóhely. A néptáncsátornál nemcsak vaktában kell mozogni, akik egyáltalán nem tudnak kötött formában mozogni, azaz táncolni, azoknak oktatók gyorstalpaló formájában nyújtanak segítséget a helyszínen, de azoknak is tudnak újat mutatni, akiknek már megvan az alaptechnikájuk a néptánchoz szükséges mozdulatok terén. Az éjszakai életben járva, a Petőfi színpadon tartott koncerteket követően legszívesebben a Csűr irányába veszik az irányt a fiatalok és fiatalságukat felidéző „kiöregedett tusványosozók”.
– Ha egyáltalán ki lehet öregedni, hiszen ahogyan a szlogen is hangzik: Tusványos örök! – jegyezte meg a buliba igyekvő középkorú baráti társaság egyik tagja kérdésemre.
A büfésoron kérdezősködve a visszajáró tusványosozók közül a legtöbb személynek a Csűr a kedvenc helye, mert itt szerezték a legjobb bulis élményeiket. Más, az épület felé igyekvők is hasonló motivációból veszik az irányt arrafelé mondván: ott mindig jó buli van. A hangos zenén túl természetesen hosszas informális beszélgetéseket folytatnak a fesztiválozók. Régi barátságok elevenednek fel, vagy újak köttetnek. Külön jó érzés látni, hogy sokan érkeztek Magyarországról, de hallani román, angol és német ajkú fesztiválozókat is.
Információink szerint tegnap Romániába érkezett Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is, aki a korábbi évekhez hasonlóan szombaton délelőtt beszél majd a nagyszínpadon.

Árak és árusok

A politikai panelbeszélgetéseken kivétel nélkül mindenütt szó esett a magas inflációról, ami Romániában is megugrott a válság miatt. Az infláció Tusványost is elérte. Sörért és üdítőitalokért tíz lejt is elkérnek, de a legolcsóbb szendvics is nagyjából ennek másfélszerese, míg az ételek átlag 25 és 45 lej környékén mozognak. A helyi árusok a korábbi Tusványosok összehasonlításaként az ideivel kapcsolatban megjegyezték, úgy érzékelik, hogy lényegesen kevesebb a vásárló, mint a korábbi években.
– A korábbi Tusványosok, a sáros körülmények ellenére is, több fesztiválozót vonzottak – osztotta meg tapasztalatait a múlt és jelen Tusványosával kapcsolatban egyik árus. Pontosan nem tudták ezt megindokolni, de összességében örülnek, hogy végre van egyáltalán esemény, ahová a vírust követően eljöhetnek dolgozni.
Természetesen a résztvevők száma az idén is növekedhet, hiszen a munkába járók számára is lassan elérkezik a hétvége, és feltehetően bátrabban vágnak bele az éjszakai bulizásokba is.

Vlaicu Lajos

: an accessible web community