Ilyés Ferenc újra hazai pályán

Ilyés és Iváncsik Gergő egy csapatban játszanak majd Udvarhelyen Fotó: MKSZ

A székelyudvarhelyi Ilyés Ferenc kézilabdázó két olimpián is járt a magyar válogatottal, mindkét alkalommal a 4. helyen zárt. A nemzeti csapatban 229 alkalommal pályára lépő Feci, ahogy mindenki ismeri, az utóbbi években a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ)munkájában is részt vesz, és az Együtt növünk fel! Alapítvány kuratóriumának elnökeként segíti a határon túli magyar kézilabdázás fejlesztését. Az augusztus 17–20. közötti, székelyudvarhelyi Határok nélkül kézilabda és kulturális fesztiválon nem csupán a határon túli magyar kézilabdázás nagyköveteként lesz jelen, hanem játékosként is pályára lép.

– Székelyudvarhelyi, székelyföldi magyarként érkeztél anno Magyarországra. Mit jelentenek neked azok a gyökerek, amelyeket a magyarságod, a székelységed adnak?

– Sokan mondták és mondják, de magam is így gondolom, hogy a hozzáállásom, mentalitásom, elhivatottságom olyan, amely a székelyekre jellemző. Számomra kitörési pont volt a sport, ezen belül a kézilabda, ráadásul megkaptam azt a lehetőséget, hogy az anyaországban és az anyaországomért is bizonyítsak, amit nagy ajándéknak tekintek. Mindig is fontos volt számomra, hogy az erdélyieket is képviselem. Rengeteg szeretetet, pozitív visszajelzést kaptam Erdélyből, főként a válogatott kapcsán, az otthoni magyarok, székelyek talán még büszkébbek tudtak lenni a csapatra így, hogy egy „földijük” is szerepelt benne.

– Az MKSZ évek óta kiemelt figyelmet fordít a határon túli magyar kézilabdázás fejlesztésére, támogatással, illetve az Együtt növünk fel! Alapítvánnyal, amelynek kuratóriumát is vezeted. Pontosan miből áll az alapítvány tevékenysége és mi a te feladatod?

– 2019 óta kiemelten segíti a Magyar Kézilabda Szövetség a határon túli magyar kézilabdázást, a kezdetektől részt veszek a munkában, ami óriási megtiszteltetés számomra, egy álomfeladat, hiszen ezáltal talán vissza is tudok adni a sportágnak és a magyaroknak. A koronavírus-járvány alatt újragondoltuk a támogatás formáját, és az MKSZ létrehozott egy alapítványt. Fontos küldetést teljesítünk, szerencsére nagyszerű, elhivatott kollégák segítenek ebben, egyfajta missziót igyekszünk teljesíteni Székelyföldön, Partiumban, Délvidéken és a Felvidéken.

– Lesz egy All Star-mérkőzés is a fesztiválon. A Székelyudvarhelyi VSK ellenfele a 2004-es athéni és a 2012-es londoni olimpián egyaránt 4. helyen végző együttesek tagjaiból és kortársaikból áll. Milyen meccsre számíthatnak augusztus 19-én a kilátogatók?

– Decemberben adták át Budapesten az új, 20 ezer nézőt befogadni képes, csodálatos arénát a magyarországi Európa-bajnokság előtt, és a „főpróbán” mi, „öregfiúk” is pályára léphettünk, aminek nagy sikere volt. Az athéni és londoni olimpián szereplő csapatokra, úgy érezzük, jó szívvel emlékeznek vissza a szurkolók, biztos vagyok benne, hogy Székelyudvarhelyen is igazi örömkézilabdát hozó meccset játszunk majd a helyi VSK-val. Várunk mindenkit nagy szeretettel augusztus 17–20. között Udvarhelyen a fesztiválon, hiszen a 19-i gálamérkőzés mellett két napon át a Kárpát-medencei magyar ifjúsági kézilabdacsapatok is pályára lépnek Dunaszerdahelytől kezdve Tatabányán és a Ferencvároson át Adáig, Partiumig és Székelyudvarhelyig, esténként pedig koncertek és igazi fesztiválhangulat várja majd a városi sétatérre kilátogatókat.

Jakab Árpád

: an accessible web community