Huszonhatodjára botorkálnak

Tíz néptánccsoport vesz részt. Együtt teljesítenek

Az Udvarhely Néptáncműhely Úz Bence című előadásával kezdődött tegnap este Balánbányán a XXVI. Botorka Fesztivál. Az Erdélyi Hagyományok Háza, a Nexus Alapítvány és a Hargita Megyei Kulturális Központ, illetve partnereik szervezte, holnap estig tartó rendezvényen tíz település tánccsoportjai vesznek részt. A szervezők szerint játékból, mókából és néptáncból nem lesz hiány.

Akicsik és ifjú táncosok népesítették be Balánbányát tegnap este. A magyarországi Derecskéről, Moldvából, Gyimesbükkből, Borszékről, Székelyudvarhelyről, Csíkkozmásról, Csíkrákosról, Csíkszenttamásról, Csík­szentdomokosról, illetve helyi tánccsoportok érkeztek a XXVI. Botorka Fesztiválra. A holnap estig tartó hagyományőrző és népszerűsítő rendezvényen összesen háromszázan vesznek részt – közölte lapunk megkeresésére Sándor Csaba szervező, a Nexus Alapítvány elnöke.
– A Botorka Fesztivál még mindig tartja a régi küldetését, miszerint a különböző helyekről érkező táncosokat próbálja összekovácsolni a természet és a néptánc kötelékével. A néptánc mellett a természetjárás lenne az egyik kiemelt programunk, de ezt idén az időjárás lehet, hogy megakadályozza. Az a lényeg, hogy visszatértünk az egyik legrégebbi módszerünkhöz, amikor minden csapatot felbontunk és más csapatokkal társítunk, így együtt kell teljesítsenek a résztvevők, hiszen teljesítménytúra is lesz, még akkor is, ha nem megyünk ki az erdőre: a városban különböző helyszíneken próbákat kell kiállniuk. Például szavak halmazából rá kell jöjjenek arra, hogy melyik népdalról van szó és melyik tájegységről származik – mondta el a fesztivál célját, és ismertette az egyik feladatot a szervező koreográfus.
Hozzátette: számos más érdekes ügyességi játékkal, vetélkedővel és meglepetéssel várják a résztvevőket. Megjegyezte: a magyarok nem szokták egymást legyőzni, egymást fel szokták emelni, és a játékoknak is ez a célja.
A fesztiválon esténként táncházba is várják a botorkálókat.
– Az idén a felcsíki, moldvai és a gyimesi táncokon van a legnagyobb hangsúly. Az említett tájegység táncait fogjuk a legtöbbször táncoltatni a résztvevőkkel. Tehát mindennap lesz táncoktatás is. A háromszáz résztvevőn kívül is elég sokan fognak jönni. Például Csíkszentdomokosról busszal ingázni is fognak a gyermekek – részletezte Sándor Csaba. Tőle tudjuk azt is, hogy a fesztivál programját szentmise, gasztronómiai bemutató, ma a felcsíki polgármesterek, holnap a város lakóinak közös főzése és a Tokos zenekar koncertje színesíti. Részletes program a XXVI. Botorka Facebook-eseménynél olvasható.

Bíró István

: an accessible web community