Holnap jár le a határidő

Támogatást igényelhetnek a méhészek. Jól fog a segítség Fotó: Domján Levente

Az Országos Méhészeti Programra (PNA) még holnapig lehet benyújtani az igénylési dossziét. Fontos, hogy a támogatás igényléséhez a méhész rendelkezzen a méhcsaládok számát igazoló, az Országos Állattenyésztési Hatóság által kiállított dokumentummal, illetve akkreditált szakképesítéssel.

Még holnapig van lehetőségük a méhészeknek kéréseiket leadni az Országos Méhészeti Programban (PNA) meghirdetett támogatásért. A programban összesen négy intézkedésen belül fizetnek támogatást a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökségen keresztül: technikai segítség a méhészek és a méhészeti szervezetek számára, betegségek kezelése, eszközvásárlások, az állatállomány támogatása, valamint a termékek minőségének javítása, a piacra kerülő termékek versenyképessé tétele érdekében.
Az első intézkedésen belül technikai segítséget kérhetnek a méhészek és a méhészeti szervezetek: méhészeti tanácsadás, a méhészet és méhészeti termékek népszerűsítése, szakmai képzések szervezése, illetve mézfeldolgozó berendezések beszerzése társulási formák által. Mint megtudtuk, Hargita megyében eddig nem igazán volt arra példa, hogy ezzel a lehetőséggel éljenek a méhészek.
A következő alintézkedés gyógyszervásárlást foglal magában, különösen a varroatózis és nosemosis elleni védekezésre. Fontos megjegyezni, hogy aki bármilyen támogatást igényel, az kötelezően gyógyszert is kell vásároljon.
Az eszközvásárláson belül méhészeti eszközök beszerzésére lehet igényelni támogatást, mint pollengyűjtő, propoliszgyűjtő, pollenszárító, mézmelegítő, viaszolvasztó és seprőgép. Továbbá támogatják a méhészeti szerszámok és védőeszközök – füstölő, méhészeti véső, villa és kés a kicsomagoláshoz, mézszűrő szita – beszerzését. Nem utolsósorban méhészeti, önmeghajtás nélküli szállítóeszközök beszerzésére is kérhető támogatás, pédá­ul méhészeti pótkocsikra, illetve kaptárak be- és kirakodására szolgáló, önmeghajtás nélküli eszközökre.
A nemzeti programon belül a méhállomány is bővíthető, erősíthető: királynők és méhcsaládok vásárlásával, valamint szilárd fehérjetermékek vásárlásával méhcsaládok számára elit és tenyésztő méhészek által.
Az utolsó alintézkedés a termékek minőségének javítására vonatkozik, a piacra kerülő termékek versenyképessé tétele érdekében, ezen belül értendő pedig a fizikai-kémiai elemzések elszámolása a méz minőségének igazolása érdekében.
– Akik részt szeretnének venni a programban, muszáj rendelkezniük a méhcsaládok számát igazoló, az Országos Állattenyésztési Hatóság által kiállított dokumentummal, illetve akkreditált szakképesítéssel is. Általában 60-63 kérés szokott hozzánk beérkezni, mostanig még nagyon kevés ért el hozzánk. De természetesen ez a szám az utolsó pillanatokban fog nagyot növekedni – mondta Lázár István, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség munkatársa.

Szilágyi Dalma-Orsolya

: an accessible web community