Ízélmények fogadják a látogatót

A Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás (Visit Harghita) tavaly elindított egy pályázatot a 2027-es Európa Gasztronómiai Régiója cím elnyeréséért. Ennek odaítélése kapcsán az IGCAT – International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism (Nemzetközi Gasztronómiai, Kulturális, Művészeti és Turisztikai Intézet) héttagú zsűrije tartózkodik a megyében, a régió konyhaművészetével és más kulturális jellemzőivel ismerkedve. Dr. Diane Dodd-dal, az IGCAT elnökével Hargita megye erősségeiről, kihívásairól, gasztronómiai értékeiről beszélgettünk.

Simó Bernadette
Ízélmények fogadják a látogatót
„Itt nincsenek semleges ízek” – biztató visszajelzéseket kapott a pályázó Visit Harghita a nemzetközi zsűritől Fotó: Visit Harghita

– Először jár Hargita megyében? 

– Igen, először vagyok itt, de Erdélyben jártam már korábban.

– Melyek az első benyomásai? 

– Hogy ez egy gyönyörű régió. Van egy nagyon különleges vonzereje, ami az érintetlenségében rejlik. Számomra úgy tűnik, hogy megőrizte hagyományait és örökségét, illetve azt is érezni, hogy nagyon erős identitástudatuk van az itt élő embereknek. Úgy fogalmaznék, hogy Hargita megye egy rejtett gyöngyszem Romániában.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

– Kíváncsi lennék, mit gondol, mi a megyénk erőssége? 

– Három napot töltöttem eddig itt, és ez alapján azt mondanám, hogy az étel feltétlenül az első helyre kerül a listámon, mert friss, tiszta és természetes. Az emberek, akik felszolgálják az ételeket, illetve azok, akik fogadtak minket bárhol a megyében, szívből örülnek az ittlétünknek, örömmel és szívesen hozták nekünk a legfinomabb falatokat, mindenhol étellel és itallal kínáltak – szóval a vendégszeretet lenne a második erősség, és természetesen a harmadik a gyönyörű táj. Tehát összességében az ételek, a termékek, a gasztronómia, a vendégszeretet és a táj Hargita megye legnagyobb erősségei.

– Melyik nálunk kóstolt étel ízlett a legjobban Önnek?

– Nehéz megmondani, sőt azt is mondhatnám, lehetetlen megítélni, hogy mi volt a legfinomabb, hiszen minden ízletes volt, amit kóstoltunk. Nagyon különleges, hogy minden ételben mennyi íz van. A zsűri többi tagjával is beszéltünk erről, hogy itt nincsenek semleges ízek, és találgattuk, hogy ez mitől lehet. Aztán arra a következtetésre jutottunk, hogy a fűszernövényektől van. Gyakorlatilag lenyűgözte az összes zsűritagot, hogy milyen sok fűszernövény fellelhető a régióban, és ezek közül milyen sokat használnak az emberek az ételek ízesítéséhez. Ezek a fűszernövények hihetetlen ízeket hoznak ki az ételekből. Nagyon ízlettek a levesek, az, hogy nagy odafigyeléssel készülnek, sok alapanyagból és nagyon sok fűszerrel, illetve amiről nem annyira ismert a régió, pedig lehetne, azok a teák. De ez is a fűszer- és gyógynövényeknek köszönhető. Úgy gondolom, hogy erről többet kellene beszélni, mert ez nagyon különleges. A fűszernövények ilyen szintű használata csodálatos. Ha belegondolunk, hogy a jövő az egészségről, a jó közérzetről és az egészséges táplálkozásról fog szólni, akkor igen fontos szerepük lesz a gyógy- és fűszernövényeknek. Ez egy olyan dolog tehát, amiben a Hargita megyeiek igencsak erősek. 

Ízélmények fogadják a látogatót

– És melyek a térségnek azok a gyenge pontjai, erősítésre, megoldásra váró feladatai, amelyeken javítani kellene ahhoz, hogy méltón viselhesse az Európa Gasztronómiai Régiója címet?

– Minden gasztronómiai régiónak vannak kihívásai, ezek olyan kihívások, amelyekre megpróbálunk közösen megoldásokat találni. Ezért van Hargita megye is a platformon más európai gasztronómiai régiókkal együtt, hogy megosszák a tudásukat, megismertessék magukat egymással, közösen fejlesszenek projekteket és megoldásokat találjanak a jövőre nézve. A kihívások nem egyediek, nemcsak Hargita megyére vonatkoznak. Ezek mindannyiunk előtt állnak: például arra ösztönözni a fiatalokat, hogy újra mezőgazdasággal, élelmiszer-termeléssel és főzéssel foglalkozzanak, munkaerőt találni a vendéglátóipari szektor számára, különösen a Covid-járvány óta, valamint a hagyományos ételek az emberek életébe, szívébe és gondolataiba való újbóli bevezetésének, illetve a hagyományos ételek megújításának, adaptálásának kihívása. Azt azonban látom, hogy ezen a téren nagyon jól teljesít Hargita megye, így pozitív érzéseim vannak azzal kapcsolatban, hogy hogyan fog dönteni a zsűri a jelölést illetően. 

– Érték meglepetések itt-tartózkodása alatt? 

– Nagyon sok pozitív meglepetésben volt részem, ezt mindenképp ki kell emelnem. Sőt, csak pozitívakban, mert kijelenthetem, hogy a régió felülmúlta az elvárásaimat. Nyilvánvaló, hogy egy ideje kapcsolatban állok a Visit Harghita szervezettel, és beszélgettünk arról, hogy Hargita megye készen áll-e pályázni a címre, de természetesen nem lehet érezni egy hely hangulatát távolról, addig, amíg nem jön el az ember és nem látja a saját szemével az itt élőket. Azt is megtapasztaltuk, hogy néhány rejtett titkot őriznek önök itt. Mindennap kellemesen meglepett néhány érdekes projekt, csodálatos emberek, akik szívből dolgoznak, erős értékeket képviselve ételeik és kulturális sokszínűségük védelmében és népszerűsítésében, ami teljesen összhangban van azzal, amit mi is szeretnénk. Mindezt pedig olyan professzionális és magas színvonalú módon csináljátok, hogy ahogy már mondtam, csak azt tudom elképzelni, hogy a zsűri válasza pozitív lesz. 
 
– A székelyföldi konyhát a történelem során nagyon sok külső hatás érte, többféle népcsoport, többféle nemzet hagyományos ételeiből, konyhaművészetéből sok elemet átvett a mi gasztronómiánk. Ön szerint ez pozitívum vagy negatívum egy leendő „gasztrodesztináció” esetében?

– Látni ezt a sokféleséget itt, ezt az együttélést, erős üzenet Európának, hogy az emberek békében élhetnek egymás mellett a sokszínűségben, és ünnepelhetik egymás gazdag kulturális és gasztronómiai örökségét. Szóval szerintem ez nagyon pozitív. 

– Öt napot tölt összesen itt, milyen élményekkel fog távozni Hargita megyéből? 

– Ízélményekkel. Határozottan az ízeket viszem magammal. Az ételek, a gasztronómia és a fűszernövényekből kiemelkedő ízek maradnak meg bennem. Biztos vagyok benne, hogy nemcsak én, de mindannyian, a zsűri minden tagja nagyon jó benyomással távozunk az itt élő emberekről és a munkájukról. Tudjuk, érezzük, áldás volt, hogy eljöhettünk ebbe a régióba és találkozhattunk az itt élő emberekkel. Azt is gondolom, hogy egy megújult elkötelezettséggel fogunk távozni innen, ami arra irányul, hogy Hargita megyét támogatni fogjuk, mi is meg fogjuk tenni a mi részünket arra vonatkozóan, hogy ide irányítsuk a reflektorfényt, támogassuk az ittenieket abban, amit el akarnak érni. Ez egy olyan feladat, amit szintén magunkkal viszünk. 
 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!