Hétköznapi hősök

Felvonultak a hivatásos és önkéntes alakulatok. Figyelemfelhívás | Fotó: Bors Béla/FB

Szeptember 13. minden évben a román tűzoltók ünnepe, mivel 1848-ban ezen a napon a tűzoltókatonák saját kérésükre vettek részt a törökök elleni Dealul Spirii-i csatában. 1953-ban hivatalosították. Ez alkalomból a Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelőségének munkatársai több helyszínen szerveztek rendezvényeket.

Az intézményi identitás alapját jelentő nagy jelentőségű ünnep alkalmából a Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelősége rendezvénysorozatot szervezett a megyeszékhelyen. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet és megismertessék a szakma velejáróit, valamint elismerjék a tűzoltók bátorságát, és hosszú múltját.

Fotó: Bors Béla/FB

Csíkszeredában, a Szabadság téren, délelőtt 10 órakor katonai és vallásos szertartással indították a napot, ezután kitüntették azokat a tűzoltókat, akik az elmúlt évben kiemelkedően teljesítettek szakmájukban. Ünnepi beszédek sorozata következett, ahol Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere is kifejezte tiszteletét.
– Megtiszteltetés számomra, hogy ezen a napon, önökkel lehetek. Példaértékűnek tartom az önök életét és munkáját! Példaértékűnek tartom a hivatásukban rejlő bátorságot, önfeláldozási készséget, becsületet, amellyel az emberek felé fordulnak a legnehezebb helyzetekben is. Ez a nap, ez az ünnepség önökről, hétköznapi hősökről szól, lehetőséget teremtve arra, hogy a városlakók, a családok, szervezetek és Csíkszereda Városháza is háláját fejezze ki a szolgálatukért – fogalmazott az elöljáró, majd hozzátette: – Csíkszereda Vá­ros­házának célja, hogy segítve munkásságukat, önkéntes tűzoltó-alakulatokat hozzon létre, elsősorban Hargitafürdőn, majd más városrészekben is. Megannyi jó példa van erre a környező falvakban is. Szükség van az olyan emberekre, akiknek a hivatás többet jelent a munkájuknál. Köszönjük, hogy félelmet nem ismerve, kitartóan, elkötelezetten óvják közösségünket.Felvonultak a tűzoltói egységek, valamint a rendkívüli helyzetek hivatásos és önkéntes struk­túráira jellemző beavatkozási technikákat mutattak be – a Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelősége és a helyi önkéntes tűzoltók legénysége is jelen volt.
Felhívták a figyelmet a balesetek megelőzésére is, mivel szeptember 13. román balesetmegelőzés napja is, a szakemberek szórólapokat, prospektusokat osztottak ki a veszélyhelyzetek megelőzésére vonatkozó szabályokkal és intézkedésekkel. A sürgősségi esetek főfelügyelősége által végzett országos nevelési és lakossági tájékoztató kampányokhoz kapcsolódó anyagokat is terjesztették.

Fotó: Bors Béla/FB

A honvédségi tűzoltók az elődök emléke előtt tisztelegtek, koszorúkat és virágkoszorúkat helyeztek el a megyében található emlékműveknél.
Szintén tegnap délelőtt 10 órától egészen délután 3-ig nyílt napot tartottak a Hargita Megyei Olt Sürgősségi Esetek Felügyelőségének operatív alegységei. Megnyitották kapuikat mindenki előtt, aki meg akart ismerkedni az úgynevezett életmentő szakmával, a rendezvény jó alkalmat adott arra is, hogy megismerjék a különböző fegyvereket és sürgősségi eljárásokat. A látogatók testközelből láthatták a tűzoltók által az operatív küldetések során használt speciális járműveket, és hasznos információkat kaptak arról, hogyan viselkedjenek a vészhelyzetek megelőzése érdekében.

Adorján Zsófia

: an accessible web community