Fúvóstábor a Bucsin-tetőn

Fúvós hangszerekkel ismerkednek, gyakorolnak a gyerekek | Fotók: Barabás-Pál Hajnalka

Gyergyószentmiklósi és a térség községeiben élő, a fúvós hangszerek iránt érdeklődő gyerekek és fiatalok táboroznak a Bucsin-tetőn. Utánpótlást nevelne belőlük a Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar.

Pénteken kezdődött és szerdán zárul a Bucsin-tetőn a fúvósok nyári tábora, tucatnyinál is több gyerek vesz részt ezen.

– A cél, hogy a gyerekek megismerjék a hangszereket, megszeressék a zenélést – nyilatkozta Máyer Róbert, a fúvószenekar karmestere. Azt is hozzátette, most először fordult elő, hogy azok a gyerekek, akiket utánpótlásként a zenekarba fel szeretnének venni, díjmentesen táborozhattak a Hargita Megye Tanácsától kapott támogatásnak köszönhetően.

A napok szigorú program szerint teltek a táborban. Mindennap ébresztőt fújt az, akit ezzel megbíztak, reggeli után 10 és 13 óra között intenzív zeneoktatás zajlott. Délutánonként is négy órát gyakoroltak a gyerekek, egyéni és csoportos gyakorlásra is bőven volt lehetőség.

A táborban a csíkmadarasi Bálint István, a gyergyócsomafalvi Csíki Tibor, a gyergyószentmiklósi Hompoth Edward és Máyer Róbert foglalkozott a gyerekekkel, s most először Magyarországról is érkezett oktató a fuvolások képzésére.

Ősztől fúvósiskolát tervez indítani a zenekar 10–12 éves gyerekeknek.

– Sok fiatalunk elment, pótolni kellene őket. Heti rendszerességgel tervezünk foglalkozni a csatlakozó gyerekekkel, elméleti és gyakorlati oktatást is szeretnénk nyújtani – közölte György István, a Gyergyószentmiklósi Fúvószenekar vezetője.

Barabás-Pál Hajnalka

: an accessible web community