Fókuszban az olvasás népszerűsítése

Könyvtár és marketing Fotó: Miklós Dalma

Kétnapos konferenciának ad otthont a székelyudvarhelyi Város Könyvtár és a polgármesteri hivatal augusztus 25–27. között. A jövő könyvtára című nemzetközi konferencián magyar könyvtárosok és szakemberek tartanak előadásokat a modern szemléletű könyvtárfilozófiák és a legifjabb olvasói közönség kapcsolatáról.

A Bod Péter Megyei Könyvtár és az udvarhelyi Városi Könyvtár szakmai rendezvényén a résztvevők közösen gondolkodnak, illetve tanulnak, megosztva egymással a meglévő tapasztalatokat. Ideális esetben a konferencián elhangzottakat saját könyvtáruk javára fordíthatják.
A konferencia megnyitóját tegnap délután tartották a Városháza Szent István termében. Jelen volt Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke és Ölvedi Zsolt, Székelyudvarhely alpolgármestere, az ünnepi köszöntőt pedig Szőcs Endre könyvtárigazgató és a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének újdonsült elnöke mondta. A rendezvényt tudományos konferenciának és baráti összejövetelnek nevezte, amely egyben az erdélyi könyvtárak bemutatkozási lehetősége. A Jövő könyvtára cím utal arra, hogy napjainkra megváltozott az olvasók igénye, így más módszerekkel kell megszerettetni az olvasást a közönséggel. A könyvtárról általában a múlt jut eszünkbe, de annak gyűjteménye tartalmaz mindent, ami a jövő építéséhez szükséges. Olvasni annyi, mint megérteni a világot, hangzott el a megnyitón. Az idei konferencián kilencvenöt könyvtáros vesz részt, illetve négy előadó fogadta el a meghívást. Az intézményvezető kiemelte Redl Károly, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének alelnöke és Szonda Szabolcs, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatójának megtisztelő jelenlétét.
A konferencia első napján a fő témát a gyermekek könyvtárhasználati szokásai képezték. Az elhangzott négy előadásból három az említett tematikát érintette, a negyedik pedig a könyvtár és a marketing összefüggéseire világított rá, Farkas Levente, a Marketingiskola.ro alapítójának bemutatásában.
A többi prezentációt Németh Szilvia székesfehérvári gyer­mek­könyvtáros, Konstantina Mart­zoukou, skót egyetemi adjunktus, valamint Szász-Mihálykó Mária irodalomtanár tárta a közönség elé. A nap második felében az érdeklődők ízelítőt kaptak a Bod Péter Megyei Könyvtár olvasásnépszerűsítő programjaiból. A második nap programján ma 9.30-tól kerekasztal-beszélgetés szerepel, majd az udvarhelyi könyvtár változatos programokkal szórakoztatja a vendégeket. Az érdeklődők betekinthetnek a szabadulószoba, a földrengés-szimulátor, a különleges hangszerek kiállításába, ugyanakkor a virtuális világ és különböző fizikai kísérletek is helyet kaptak a kínálatban. A konferencia ma 13 órakor, plenáris üléssel ér véget.

Miklós Dalma

 

: an accessible web community