Felújításra hangolt ünnep Maroshévízen

Családias hangulatú kastélynap kultúrával és gasztronómiával | Fotók: Boncina-Székely Szidónia

Kulturális- és művészeti programokkal, gasztronómiai bemutatóval, szabadulószobával és gyermekprogramokkal várták az érdeklődőket vasárnap a maroshévízi Urmánczy-kastélyba. A kulturális örökség napján szervezett eseménysorozat egyik kiemelkedő pontja a kastély felújításáról szóló kerekasztal-beszélgetés volt.

Vasárnap délelőtt bábjátékkal kezdődött el az idei kastélynap Maroshévízen, s bár a szokatlanul hűvös idő a kastély falai közé szorított majd minden programpontot, érdeklődőből nem volt hiány. Az érkezőket homokban főtt örmény kávéval és a dalauzi nevű örmény édességgel várták: ezen különlegességek elkészítési módjait Ambrus Dorottya és Kulcsár Petra ismertették a jelenlévőkkel.

A családias hangulatú eseményhez családi kiállítás társult: a néhai Molnár Dénes marosvásárhelyi grafikusművész munkáit gyermekei, a szintén képzőművész Molnár D. Dénes és Molnár Krisztina hozták el az Urmánczy-kastélyba, saját alkotásaik társaságában. Délután a gyermekek bábkészítő műhelyben alkothattak, a felnőttek pedig a 100 gyergyószéki recept – 100 gyergyószéki háziasszony című könyv bemutatóján vehettek részt. Az immár hagyományos kerekasztal-beszélgetés témája ezúttal is a kastély jövője volt, a meghívottak a felújítási tervek bemutatására helyezték a hangsúlyt, hiszen az Országos Helyreállítás Terv keretében 3,7 millió eurós támogatásból újulhat meg a műemlék épület.

– Minden kastélynapon beszélgettünk az épület lehetséges hasznosítási módjairól, arról, hogyan lehetne ehhez anyagi alapokat szerezni, most végre konkrétumok is vannak, hiszen nemsokára aláírjuk a felújítási szerződést – nyilatkozta lapunknak Szabó Tekla Katalin művészettörténész, a kastélyt működtető Positive Transylvania Egyesület vezetője. Hozzátette: a pályázat feltételei között szerepelt a rendezett tulajdonjog, egy meglévő egyesület, amelyet a tulajdonosok leszármazottai hoztak létre, és amely által eseményeket szerveznek, valamint egy meglévő megvalósíthatósági tanulmány.

Szabó Tekla Katalin elmondta: nonprofit funkciókkal látják majd el a kastélyt, ezáltal a földszinti terek rendezvényközponttá alakulnak, ahol kiállításokat szerveznek, ugyanitt egy kultúrkocsma is helyet kap majd. A szuterén szinten konferencia- és múzeumpedagógiai termek lesznek, valamint egy közösségi konyha, amelyet helyi vállalkozások vehetnek majd igénybe termékeik elkészítéséhez. Az emeleten vendégszobák kialakítását tervezik az idelátogató művészek, valamint különböző események, gyermektáborok résztvevőinek elszállásolására.

– A kastélykert felújítása nem része a pályázatnak, de mi úgy tervezzük, hogy – bevonva a helyi közösséget – önkéntes akciókat szervezünk, ahol örökbe lehet fogadni egy fát, egy padot, egy ösvényt, így reményeink szerint a közösség tagjai is magukénak fogják érezni ezt a helyszínt – ismertette tanulmányba foglalt elképzeléseiket Szabó Tekla Katalin.

Az egyesület működtetői a szerződéskötésre várnak, amely leghamarabb szeptemberben történik meg, ezt követi a közbeszerzési eljárás, így legkorábban 2023 nyarán kezdődhet el a felújítása az Urmánczyak középkori kastélyos jellegű épületének. A felújítás időszaka 2026 júniusának végéig tart.

– Szeretnénk megőrizni a kastély jelenlegi sajátos hangulatát, romkocsmajellegét a felújítás után is, reményeim szerint minél több eredeti elemet sikerül majd átmentenünk a felújítás utáni korszakba is – hangsúlyozta Szabó Tekla Katalin, kiemelve, hogy a munkálatok elkezdéséig előzetes bejelentkezéssel látogatható a kastély, valamint a benne kialakított, a nemesek kitelepítéséből ihletődött szabadulószoba. A felújítás éveiben ugyanakkor továbbra is kapcsolódnak majd a kulturális örökség napján szervezett eseményekhez, folytatva az Urmánczy-örökség további részeinek, illetve Maroshévíz termálvizeinek bemutatását.

Boncina-Székely Szidónia

: an accessible web community