Falusi bót

A falusi bótok a társadalom legkisebb tükrei. Falvakon nincs szükség színházi előadásra, könyvbemutatóra, különböző klubtevékenységekre – annak az elenyésző számú értelmiséginek tiszta fölösleges, hiszen úgyis a bótokban zajlik a társadalmi élet java.
A falusi bótokban minden megtalálható, ami a nagy áruházláncokban, csak sokkal drágábban. Ennek okait a falun élő szociológusok régóta kutatják, de még nem tudták megfejteni, ezért amikor tehetik, a városban vásárolnak, munka után. De a vásárlóerővel nincs gond, a falusi bótokban mindig van forgalom. Mindegyikben. Talán azért, mert a falusi ember szívesen támogatja vásárlásával a komáját, a keresztfiát, a szomszédját, vagyis a bolt tulajdonosát. Vagy pedig nincs lehetősége, egészsége vagy ideje igénybe venni a tömegközlekedést és a városba utazni vásárolgatni.
A falusi bótban a gyermek megélheti élete első csalódását a felnőttekben, amikor lopással gyanúsítják, holott nem tett semmit. A városiak nem is gondolnák, hogy a falusi bótokban kamerák is vannak, érintőképernyős monitorok, sőt kártyával is lehet fizetni helyenként, de csak úgy, hogy oda kell adni a kártyát az eladónőnek, mert a kártyaolvasó a pult belső részén van. Ez bizalmi kérdés, sőt becsületbeli.
Falvakon nem igazán van szükség orvosi rendelőre (nem is baj, hogy egyre kevesebb a családorvos), mert a bótokban minden egészségügyi problémára tudnak megoldást az eladók vagy a vásárlók. Ha elmondod a panaszaidat, biztosan akad valaki, akinek pont ugyanolyan nyavalyája van, de ha neki nem, akkor a szomszédjának vagy a komámasszonyának biztos, és így azt is megtudod, milyen gyógyszerekre van szükséged. Itt mindent tudnak rólad, de ha nem, akkor megkérdezik. Nem muszáj válaszolnod, remekül tudnak következtetni, például ha csokit vásárolsz, akkor bizonyára szerelmi bánatod van, ha félkész ételt, akkor lusta háziasszony vagy, és pont. Ha alkoholt vásárolsz, az teljesen természetes ‒ kortól függetlenül ‒, sőt akkor vagy fura, ha nem veszel soha ilyesmit.
A falusi bótokban nagyon szeretik az idegeneket, mert sohasem lehet tudni, hogy esetleg fontos emberek, vagy ellenőrök. Természetesen, nem minden falusi bót ilyen. Amelyik nem ilyen, azokra kérném kiírni: 100-500 százalékig terjedő kereskedelmi adókulccsal dolgozunk, de tiszteljük az Embert.

 

Boncina-Székely Szidónia

: an accessible web community