Egy tonna pisztráng ment kárba

Pisztrángok pusztultak el a medve látogatása nyomán. Jelentős a kár | Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Medve okozott jelentős kárt péntek éjszaka Gyergyószentmiklós határában. Egy pisztrangászatba tört be, több medencét tönkretett, mintegy egytonnányi hal pusztult el.

Pénteken késő este értesítette a Ro-alert a gyergyószentmiklósiakat arról, hogy medve jár a Gyilkostó sugárúton. Ez vezet a városból az üdülőtelep felé. Akkor már több mint egy órája a helyszínen voltak az illetékesek, még éjfél után is keresték a vadat, amely már napok óta zavarja a környéken élőket. Befogni ezúttal sem sikerült, abban a zónában a sűrű erdő és a nagy forgalmú út közötti szűk területen nagyon sok hétvégi ház van, több család  életvitelszerűen él ott, igencsak óvatosan kell eljárni. A medve ezúttal is az erdőbe szökött meg, s bár vadkamerával is próbálták követni, a befogása ezúttal is elmaradt.

Valószínűsítik, hogy ezután tért vissza a 3-as kilométernél működő pisztrángtenyészdéhez. Jól látszik a nyoma a területen, kerítéseket tört össze, ürülék is maradt utána.  Három medencét teljesen összetört, a bennük nevelkedő pisztrángok elpusztultak.

– Nagyjából egy tonna pisztráng volt ezekben, mind kárba ment – mondta el a tenyészde egyik munkatársa ottjártunkkor. Egyetlen medence maradt használható állapotban, azt ki lehetett javítani, és a benne élő halak is túlélték a medvejárást.

A helyszínen járt Len Emil Balázs, Gyergyószentmiklós alpolgármestere is szombaton délelőtt. Mint elmondta, az esti keresésben is részt vett.

– Napok óta gondot okoz ez a nagyvad, szinte minden este kijön a csapatunk. Az a gond, hogy nem tudjuk olyan helyre terelni, ahol biztonságos lenne a befogása – mondta el az elöljáró lapunknak. Amint közölte, egyelőre a nagyvad áthelyezését tervezik.

Barabás-Pál Hajnalka

: an accessible web community