Egy hely, ahol minden beszerezhető

Fotók: Ilyés Éva

Horgolt táskák, játékok, figurák minden ízlésnek – Ilyés Éva kézzel készített termékeket és hozzájuk illő anyagot, mintát, formát, de még oktatást is nyújt a székelyudvarhelyi termékboltjában.

Ilyés Éva mindössze hat éve tanult meg horgolni, de a hobbiból hamar művészet, majd hivatás lett. Mindig is szerette a kézműveskedést, de korábban fodrászként dolgozott. Csupán néhány éve foglalkozik tudatosabban kézzel készített termékekkel, Vixie elnevezésű termékboltja pedig január óta működik. Szerinte nem minden kézműves útja egyforma, ő több szakmában és vállalkozással próbálkozott, amíg rátalált az igazi szenvedélyére.
Mint megtudtuk, a fodrászat bezárása után egy másik termékboltot működtetett, de a divatékszereket árusító üzlet helyett szeretett volna egy egyedi, kreatív cikkeket forgalmazó helyiséget.
– A minőségi, igényes eszközök, kiegészítők iránt egyre nagyobb a kereslet. Csak itt, Székelyudvarhelyen számtalan lehetőség van a kézzel készült, kreatív termékek beszerzésére – vélekedett az egyre nagyobb választékról és igényről Éva.

Egy hely a vásárlásra és tanulásra
Úgy hiszi, a kézművesség nem versenyszakma, ezért bátran vágott bele saját vállalkozásába, látszólag eredményesen: a székelyudvarhelyi boltban fogy el a legtöbb darab a termékei közül – a vásárlók ragaszkodnak a személyes találkozáshoz, szeretik felpróbálni és kipróbálni a termékeket. Boltjában többségében textíliákat, fonalakat árusít, valamint saját készítésű termékei mellett – a változatosság kedvéért – megtalálható egy-két nem saját készítésű kézműves portéka is.
A tulajdonos szerint fontos, hogy a helyiség megőrizze az egyediségét, nyújtson valamit pluszban, ezért próbált olyan arculatot választani, ami nem csak készterméket, de alapanyagot és tudást is kínál a vásárlónak.
– A boltban rendszeres workshopok és egyéb kreatív rendezvények zajlanak. A saját termékeim elkészítése örömet nyújt, ezenkívül jelentős mértékű pozitivitást kapok a mindennapi vásárlóktól, sokat jelent számomra, hogy többen fordulnak meg nálam kérdéssel, tanáccsal, tanulási szándékkal, és nem csak leemelnek valamit a polcról – hangsúlyozta.
A bolt működése óta Éva tudatosan igyekszik megfigyelni a vásárlók igényeit, hozzáállását. Tapasztalatai szerint a horgolt termékek különböző generációk különböző ízlésű tagjait szólítják meg, viszont az utóbbi időszakban jelentősen megnőtt azon vásárlók száma, akik kíváncsiak a munkafolyamatra, szeretnék megtanulni az elkészítés módját.
– A boltom működése alatt az egyik legnagyobb öröm az volt számomra, hogy láthattam: a fiatalok nagy százaléka vesz tűt és cérnát a kezébe az alkotás szándékával – jegyezte meg. Hozzátette, a tevékenysége nem merül ki a saját termékei készítésében, ezért tud örülni, ha nő a hajlandóság a saját kezű munka iránt.

Eladhatóság és magas árak
Ilyés Éva árucikkei a bolton kívül az ország különböző pontjain működő, viszonteladó butikokban is beszerezhetők, akárcsak a saját weboldalán, illetve néhány vásáron. Elmondása szerint a koronavírus-járvány óta megfordult néhány kifejezetten eredményes rendezvényen – úgy tapasztalta, bizonyos városokban mindenképp érdemes megjelenni, hiszen régiófüggő, hogy az emberek mennyire szívesen költenek kézműves termékre.
Vállalkozóként és készítőként belátja, hogy a Vixie termékcsalád nem olcsó kategória, ahogy a legtöbb kézműves termék sem az.
– Vannak alternatívák, sokszor tapasztalom, hogy a kiírt árat nem engedheti meg a legtöbb átlagkeresetű ember, így nem ritka, hogy munkaközösségek, családi és baráti társaságok keresnek fel, és közösen, ajándék gyanánt vásárolnak tőlem – mondta.
Szerinte a kézműveseknek meg van kötve a kezük, hiszen ha már nem csak hobbiszinten, hanem a megélhetésért is alkotnak, számolniuk kell az adókkal, helybérlési díjakkal és számos egyéb költséggel.
– Egy horgolt kendő ára körülbelül kétszeresen fedezi a szükséges anyagok költségeit, viszont ahhoz, hogy minőségi és igényes termék kerüljön a vásárló kezébe, az elkészítésére körülbelül tizenkét órát szánok – mutatott rá Ilyés Éva.
Szerinte a kézműves termékek megkövetelik az időigényes munkát, ezért az eladó a hagyományos értelemben vett munkaidőre igen, de a kreatív munkára már nem kérhet fizetséget.

Csak saját ötletek alapján
Minden horgolt figura Ilyés Éva saját ötlete alapján készül. Rendelésre nem horgol, úgy véli, hogy nincs egy alapelképzelés, amire hivatkozhat, így amint a vásárló igényeihez igazít egy terméket, az már nem az ő alkotása lesz.
– A saját környezetemből inspirálódom: amit látok, tapasztalok. Próbálom a kisgyermekeket, felnőtteket egyaránt megszólítani a termékeimmel – fogalmazott a Vixie termékek készítője.
A legnépszerűbbek az állatfigurák és a táskák, emellett kisebb ruhadarabokat is készít: horgolt blúzt, ruhácskát. A Vixie kabalája, Aladár, a majom, szintén Ilyés Éva keze munkája.

Demeter Adél-Hajnalka

: an accessible web community