Csíkcsicsó: felújított iskolában kezdik a tanévet

Fotók: László F. Csaba

Huszonegyedik századhoz méltó iskolában tanulhatnak hétfőtől a csíkcsicsói diákok. A kívül-belül teljesen újjáépített, bővített és korszerű eszközökkel felszerelt oktatási intézmény átadási ünnepségét vasárnap délben tartották. Az eseményen a tanulókkal és a helyi közösséggel ünnepelt számos elöljáró is.

Szentmisével kezdődött a csíkcsicsói Kájoni János Általános Iskola felújított épületének átadási ünnepsége. Az iskola tanulói, pedagógusai, a világi elöljárók és az esemény meghívottjai a helyi templomtól keresztaljába tömörülve vonultak az oktatási intézmény udvarára. Az egybegyűlteket köszöntő Péter Lukács, Csíkcsicsó polgármestere beszédében az iskola-újjáépítés elmúlt öt évének kihívásairól, nehézségeiről beszélt, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a renoválás sikeréhez.

– Ma mindannyian ünneplő lélekkel jöttünk ide, az értékhez való ragaszkodás volt a biztos támpont. A nehézségekben, a bizonytalanság közepette bizonyítjuk, hogy egy méltó nemzedéknek vagyunk örökösei. Fontos, hogy megújítsuk elkötelezettségünket az értékek mellett: egymás iránti tisztelet, nyitottság, tudásszomj, a világ kimeríthetetlen gazdagsága felé tartó szorgalom és örömteli munka, a felelősségvállalás és megbízhatóság, bátorság az újra, a szellemi igényesség és a közösségalkotás ilyen értékek és célok. Ezek jellemzik az iskolát – mondta a polgármester. Hozzátette: az új épület a tisztaságával, tereivel, újdonságával és szépségével hívogat. Arra biztatta a diákokat, engedjenek ennek a hívásnak. Megjegyezte: az ajándékot akkor fogadják jól, ha mindazt a szellemi, személyes és közösségi gyarapodást, amelyet az itt töltött évek alatt szereznek, majd egykor mások javára fordítják.
A polgármester köszöntője után a helyi fúvószenekar előadásában felcsendült a magyar és a román himnusz.

Bogya Annamária, a miniszterelnök-helyettes kabinetjének államtitkára Kelemen Hunor üdvözletét is tolmácsolta.
– Kisebbségi nemzetként három dologra fontos odafigyelnünk. Az első és legfontosabb a megmaradás biztosítása, hiszen van példa a beolvadásra. Ezt nem hagyhatjuk! Ez a mi felelősségünk, a mi feladatunk: a helyi közösséggé, a polgármesteri hivataloké, a tanácsoké és mindazoké, akik vállalták a képviselői és közösségi munkát. Az, hogy ma itt vagyunk, és átadjuk ezt az új köntösbe bújtatott iskolát, az a megmaradásunk záloga. Ezt az első feladatot, amit kisebbségi nemzetként megkaptunk, Csíkcsicsó kipipálta. A második feladat nem más, mint hogy a régi mellé tegyük oda az újat is. Fontos, hogy haladjunk a korral, megadjuk és biztosítsuk a korszerűt. Fontos a múlt, az értékeink, a ránk hagyott örökség, mint ahogy ez az elődeink által ránk hagyott iskola is értékes, de 2022-ben pusztán a történelmi töltet nem elég. A mai fiataljainknak szükségük van a modern technikán alapuló didaktikai eszközökre, az élményekre, a tiszta és modern környezetre, a bútorokra és kiegészítőkre. A régi mellé fontos az újnak a becsempészése, és mivel nemcsak felújították, hanem korszerűsítették ezt az iskolát, Csíkcsicsó község ezt a feladatot is teljesítette. Végül, de nem utolsósorban, akikre figyelnünk kell, azok az emberpalánták, akik holnaptól megtöltik az iskola padjait – mondta az államtitkár, majd bejelentette, hogy a következő napokban a fejlesztési minisztérium és Csíkcsicsó vezetősége aláírja a csaracsói sportlétesítmény megépítésére vonatkozó beruházási szerződését.

Holló Edit, az iskola igazgatója rámutatott: a közel 90 éves épületet nemcsak újjáépítették, hanem ki is bővítették egy új szárnnyal, ahol könyvtár, olvasóterem és informatikalabor is helyet kapott.

– Huszonöt évvel ezelőtt léptem be ebbe az iskolába. Sötétbarna ajtók, hűvös folyosók, kinti illemhely, csempekályhák fogadtak, de ugyanakkor azt is el kell mondanom, hogy az a melegség, amellyel a kollégák fogadtak, azóta is mély nyomot hagyott a lelkemben, és talán annak is köszönhetem, hogy a mai napig is itt vagyok. A 2000-es évek elején Máté Dénes igazgató fogott neki az iskola felújításának. Bekerült az illemhely az iskolába, lett központi fűtés, a folyosókon sem fáztunk többé. Nagy lépés és nagy öröm volt ez mindannyiunknak. A mostani felújítás, amely során teljesen újjáépítették a régi iskolát, még egy óriási lépés az iskola életében, amelyet nem is igazán mertünk megálmodni. Huszonegyedik századhoz méltó iskolában tanulhatnak a holnapi naptól a csíkcsicsói iskolások – mondta az intézményvezető. Rámutatott: az iskolát korszerű eszközökkel, számítógépekkel és új bútorokkal is felszerelték, illetve a magyar kormány támogatásával a közeljövőben új játszóteret is létesítenek az udvaron.

Az iskolaátadáson köszöntőt mondott még Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Petres Sándor prefektus és Hajdu Gábor parlamenti képviselő, illetve a testvértelepülések iskoláinak vezetői is. Az ünnepség hangulatát a helyi diákok és a fúvószenekar előadása emelte.

Bíró István

 

: an accessible web community