Borboly Csaba: együttműködés nélkül a Gyilkos-tó az enyészeté lesz

Borboly Csaba és Csergő Tibor a közös sajtótájékoztatón | Fotó: László F. Csaba

A Gyilkos-tó ügyében szervezzenek mihamarabb tanácsülést, és mutassák be a lehetséges megoldásokat a tó övezetében felmerülő problémákra – erre kérte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Csergő Tibort, Gyergyószentmiklós polgármesterét és a helyi tanács tagjait.

A Gyilkos-tó jelenlegi helyzetének számos felelőse van. A térség már több mint tizenöt éve a rossz döntések áldozata, azok a felek, akik a település fejlődéséért tenni tudnának, folytonos vitában állnak egymással, támadják egymást – áll a megyei tanács közleményében.

– Úgy gondolom, hogy a Gyilkos-tó problémáját átfogóan csakis azok tudják megoldani, akik helyileg érintettek. Egyértelmű fellépésre van szükség, és összefogásban, a nehéz döntések felvállalásában látom a megoldást. Nagyon sok a visszaélés, a káosz eluralkodott az elmúlt években, ami veszélyezteti a tó létét, ennek a turisztikai vonzerővel bíró természeti csodának a jövőjét. Úgy látom, hogy a tó jó természetvédelmi állapota fenntartásának és az ezzel összeegyeztethető turisztikai fejlesztéseknek gátat szabnak minden fél részéről az önös érdekek, ami nagy veszélyt jelent. Most, amikor számos lehetőség van a fejlesztésre, európai uniós projektekkel, megannyi ágazati operatív programmal vagy már meglévő fejlesztési tervekkel, elkeseredve látom azt, hogy nem a fejlesztéseken van a hangsúly, hanem az egymás támadásán. A fejlesztésekhez együttműködésre, közös gondolkodásra, elhatározásra, illetve egyetértésre van szükség, ami jelenleg sajnos hiányzik – fejtette ki Borboly Csaba elnök.

Csak a víz nyugodt. Az építkezés kaotikus | HN-archív

Első alkalommal van olyan városvezetője Gyergyószentmiklósnak, aki nyitott az együttműködésre a kialakult helyzet megoldásában. Hargita Megye Tanácsa éveken át próbálkozott, hogy a régebbi gyergyószentmiklósi városvezetéssel együtt dolgozzon a Gyilkos-tó ügyében, ám sajnálatos módon nem voltak partnerek ebben – fogalmaznak a közleményben.

A sajtótájékoztatón Borboly Csaba iktatott levelet nyújtott át Csergő Tibornak, Gyergyószentmiklós polgármesterének, felkérve, hogy a Gyilkos-tó ügyében szervezzenek mihamarabb egy soros vagy akár rendkívüli tanácsülést.

A polgármester szerint valóban eljött az idő, hogy tiszta vizet öntsenek a pohárba, és kibeszéljék a problémákat.

– Az elnök úr felkérését valószínűleg már júliusban teljesíteni tudjuk, mert tarthatatlan ez az állapot. Sajnos a problémák feltárása a Gyilkos-tó ügyében hisztériát eredményezett, a tervek egy helyben toporognak az önös érdekek miatt. Mihamarabb konszenzusra kell jutni, és szoros ütemtervet kell készíteni az övezet fejlesztése ügyében – mondta Csergő Tibor polgármester.

A Viridis Kft., a csónakázást szervező cég petícióval fordult Hargita Megye Tanácsához, több panaszt is megfogalmazva a Békás-szoros–Nagy-Hagymás Nemzeti Park adminisztrációjára vonatkozóan. Borboly Csaba szerint a megyei tanács nem tud segíteni a vitában.

– A megyei tanács hatáskörét szem előtt tartva, jogászainkkal egyeztetve, bármennyire szeretnénk, nem nyújthatunk segítséget, hiszen ez két fél közötti, jogi útra terelődött konfliktus. A pereskedés, ügyészséghez és más szervekhez való fordulás mind csak részleges megoldást tud adni. Minden szerv, amely vizsgálódásba kezd, csupán egy kisebb részt képes átfogni, ahol esetlegesen szankciókat is kirónak, ami ugyancsak a felek közötti szakadékot mélyíti. A megyei tanács közel félmillió euróból elkészítette a menedzsmenttervet a Békás-szoros–Nagy-Hagymás Nemzeti Parkra és a Natura 2000-es védett övezetekre. Amíg a perek nem járnak le, Hargita Megye Tanácsa nem kíván részt venni a cirkuszban, a közpénzeket nem lehet szórni. A Gyilkos-tó nem eshet áldozatául pár személy és intézmény konfliktusának. Ezért remélem, hogy az érintett felek rövid időn belül hajlandóságot mutatnak a kiegyezésre és a közös megoldások keresésére. Ha nem látszik a megoldás, ha ennyire nem talál a különböző felek között a szó, ha nem nyitottak arra, hogy az egyetértés útját keressék, akkor lehet, hogy a felek képviselőit, akik akadályozzák az előrehaladást, le kell cserélni – fejtette ki a megyei tanács elnöke.

Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata

Vlaicu Lajos

: an accessible web community