Bográcsos ínyencségek: ilyen volt a borszéki fesztivál

Fotó: Hodgyai István

Július 15‒17. között tartották meg az ötödik Borszék Bogrács Fesztivált (Cea1 Borsec Festival). A háromnapos rendezvényen nemcsak gasztronómiai programok, hanem sport- és szórakoztató események is vonzották az érdeklődőket. Vasárnap a Reménység Síközpont parkolójában tartották meg a rendezvény központi bográcsosfőző-versenyét, amelyre nyolc csapat jelentkezett.

Mint a fesztivál főszervezője, Dan Burlac és Radu Lăzăroiu, a Borsec Romaqua igazgatója közölték, olyan rendezvényt akartak szervezni, amely turisztikailag is népszerűsíti a multikulturális várost, és amely érdekes lehet időseknek és fiataloknak egyaránt.

Vasárnap tartották a hagyományos főzőversenyt a Reménység Síközpontnál, amelyen nyolc csapat mérte össze tudását. A csapatok már kora délelőtt nekifogtak a főzésnek, hiszen délután kettőkor kezdődött az elkészített bográcsos ételek díjazása.

Egymás mellett a csapatok. Készültek a finomságok | Fotó: Hodgyai István

Különböző nemzetiségű csapatok jelentkeztek, voltak hazaiak és külföldiek, például lipovánok, ukránok, románok és magyarok is. A versenyen részt vett a Székely Konyha és Kert csapata Erdős Sándor szakáccsal, a borszéki Papa la Șoni gasztropanzió tulajdonosával. A Székely Konyha és Kert szakácsa, Orbán Ferenc és Erdős Sándor csülkös pacalpörköltet készített. A versenyen jelen volt a Visit Harghita csapata is, amely ‒ tagjai elmondása szerint ‒ nem versenyezni jött, hanem azért, hogy részt vegyen a gasztronómiai programon.

A Papa la Șoni nevet sokan ismerik. Szakács a bogrács mellett | Fotó: Hodgyai István

Főzés közben jó hangulat volt, és ahogy telt az idő, egyre több érdeklődő látogatott el a versenyre. A csapatok egymás mellé épített fabódékban főztek, volt, aki zenével fűszerezte a hangulatot.

Nem kellett sokat várni, amíg előkerült a harmonika. Zene a szakácsoknak | Fotó: Hodgyai István

A főzőverseny első helyezettjének a borszéki önkormányzat kétezer lej értékű díjat adott. Ezt idén a Savoare la Maxim csapat kapta, amely üzbég rizses bográcsételt készített. A második helyezett a Sergiu csapat volt, harmadik helyen a Villa Montana csapata végzett.

A sípálya parkolójában volt a verseny. A csapatok délután már csomagoltak | Fotó: Hodgyai István

A Borszék Bogrács Fesztivál ideje alatt szerveztek sportversenyeket is, volt kosárlabdakupa, terepfutóverseny és sakkverseny is. Ezenkívül kulturális és szórakoztató programokban is bővelkedtek ‒ a legtöbb esemény helyszíne a Reménység Sípálya környéke volt, itt voltak a színpadok és a sátrak is. Volt fotókiállítás, filmvetítés és konferencia is, illetve Kulináris Hargita, amelyet a Visit Harghita szervezett. Minden este koncerttel zárták a napot, fellépett például a kézdivásárhelyi Ego Sum együttes, Wolf Kati és a bukaresti Partizan is.

Sajátos megoldások. Az erős szél nem kedvezett a főzésnek | Fotó: Hodgyai István
Átadták a díjat a Savoare la Maxim csapatnak. Elismerés | Fotó: Hodgyai István
Sokan kíváncsiak voltak a különlegességekre. Jelen volt a Székely Konyha és Kert csapata is | FOTÓ: Hodgyai István

Péter Ágnes

: an accessible web community