Bögöz község tehetségei

A magyarosi templom udvara be fog népesülni Fotó: András Hunor

A képzőművészet kerül a figyelem középpontjába a hétvégén Bögöz községben. A művészeti programsorozat Székelymagyaroson kezdődik, július 29-én. Az ifjúság elsajátíthatja a grafika, a festészet és a szobrászat alapjait, illetve szakszerű rálátást nyerhet a képzőművészeti ágakra.

Közel ötven fiatal teheti próbára kreativitását július 29-től Székelymagyaroson. A művészeti mozgalomra a község nyolc településéről várnak jelentkezőket. Bár egy hétvége alatt senkiből nem lehet képzőművészt faragni, az első MagyARTos elnevezésű, Bögöz községi művészeti napok elsődleges célja támogatni a helyi tehetségeket.
A községben kimondottan képzőművészeti jellegű rendezvény még sosem volt, de minden más kézműves nyári foglalkozás iránt nagy volt az érdeklődés, vélekedett Gál Barna, a szervezői csapat egyik tagja. A szervezők csoportját Bögöz Község Polgármesteri Hivatalának munkaközössége, a Leső-hegy Egyesületnek, a Mátisfalvi-Székelymagyarosi Református Egyházközségnek, illetve a Szuperanyuk tagjai alkotják. Ezenkívül a csapat még két helyi művésszel – Keintzel Fanni és András Hunor – egészült ki, akik felügyelik és irányítják a műhelymunkát. A művészeti napok kezdő lépésnek kiváló, gazdagítja a község művészeti programkínálatát, de belátták, hogy ezzel még csak a szakma felszínét karcolják. A szervezők a képzőművészetek iránti odaadásukat további workshopok szervezésével fejeznék ki, ugyanakkor nyitottak más községekben alkotó művészek munkái iránt is. Az esemény segíthet az iskolásoknak a pályaválasztásban. A szervezők bátorítják az ötödik és a kilencedik osztály, illetve az egyetemi tanulmányok előtt álló diákokat arra, hogy próbálják ki magukat a képzőművészetek terén. A jelentkezők az intenzív művészeti napok alatt festészeti, grafikai és szobrászati foglalkozásokon vehetnek részt, ami elsősorban egy kötetlen nyári program, nem szakmai képzés. A jelentkezőket három csoportra osztják majd – a grafikai, a festészeti és a szobrászati csoportosulás is egy-egy kiosztott témát dolgozhat fel.
– Ilyen rövid idő alatt nem fognak profi munkák létrejönni, sokkal fontosabb az, hogy a gyermekeknek sikerélményben legyen részük. Az interaktív műhelymunkát nem szabjuk szűk keretek közé, inkább azt szeretnénk, hogy családias legyen a légkör. Fokozatosan vezetjük el az amatőr alkotókat az alkotás öröméig, közben hasznos elméleti és technikai tudással gazdagítjuk őket, fogalmazott András Hunor, aki a szobrászok csoportját fogja felügyelni.
A MagyARTos pénteken egy kiállítással indul, ahol bemutatkoznak a közösség előtt Bögöz, Agyagfalva és Székelymagyaros alkotói. A művészeti napok másik ígéretes vetülete, hogy megnyitják az első adománygyűjtéssel egybekötött kiállítást a magyarosi templom udvarán. A templom melletti csűr egyébként nagyon rossz állapotban van, a hetvenes évek óta már a parókián sem lakik lelkipásztor. A helybéliek kitűzött célja közösségileg felújítani a régi csűr épületét. A fiatal képzőművészek felajánlásából a kiállított képeket tombolára bocsátják, az így begyűjtött összeggel támogatják a templom felújítási tervét, körvonalazta a szabadtéri kiállítás fontosságát a szervező. A kiállításra szánt festményeket és grafikákat András Hunor szobrász válogatta össze. Mint mondta, a kiválasztott alkotások fő szempontja, hogy egyedi művészi értéket képviseljenek. Kezdő hobbiművészek és szakavatott alkotók egyaránt megmutatkoznak a kiállításon. Az életkor szerinti összetétel szintén változatos, ugyanis az ifjú tanulóktól a negyvenéves művészekig mindenki kiállíthatja 3-4 munkáját. A kiállításon és a műhelymunkán kívül a szervezők további kulturális programokat ajánlanak. Koncertre várják az érdeklődőket a magyarosi templomba, ahol Derzsi Dénes, Farkas Kitti és Farkas Vivien gitárművészek zenélnek, Kakasi Nóra fuvolaművésszel. Emellett közös éneklésre kerül sor Botorok Annamáriával, de a Székelyföldi Legendárium filmvetítéséhez, a kincskereső játékokhoz, a községi könyvtár könyvajánlójához, a családi fotózáshoz, az emlékkönyv vagy a mandala készítéséhez is lehet csatlakozni.

Miklós Dalma

: an accessible web community