Biztonságosabb forgalom, takarékosabb közvilágítás Gyergyószentmiklóson

Fotó: Barabás-Pál Hajnalka

Új, fémből készült villanyoszlopokat állítottak fel Gyergyószentmiklóson, a forgalmasabb gyalogátjáróknál. A közeljövőben napelemes, automata lámpatesteket szerelnek ezekre, hogy a gyalogosforgalom biztonságosabbá váljon.

Huszonöt új villanyoszlopot helyeztek ki a napokban a nagy forgalmú útszakaszokat átszelő gyalogátjárókhoz. A lámpatesteket jövő héten szereli fel a gyergyószentmiklósi közvilágítás korszerűsítését végző cég.

– Napelemes, automata lámpatestek kerülnek az oszlopokra, amelyek nagyobb, erősebb megvilágítást biztosítanak, növelve a forgalom biztonságosságát – ismertette Csergő Tibor András, Gyergyószentmiklós polgármestere. Mint részletezte, ugyanezzel a céllal helyeztek ki korábban sávelválasztó bójákat is több átjáró mentén.

A főtéren és a Testvériség sugárúton is gyakran előfordult korábban, hogy szabad parkolóhelyek hiányában egészen az átjárók szélére parkoltak a sofőrök, eltakarva a rálátást a járdaszegélyre. A polgármester szerint a közlekedésrendészet is kérte, hogy a helyzet orvoslása érdekében lépjenek közbe. Iskolakezdésre már sokkal biztonságosabb körülmények között járhatnak gyalogosan is a gyerekek – mutatott rá az elöljáró.

Gyergyószentmiklós önkormányzata még 2020-ban pályázott sikeresen EU-s forrásokat a közvilágítás modernizálására. A város területén tavaly cserélték le a régi lámpatesteket, korszerű LED-technikán alapulókra. Távvezérléssel működnek az új lámpák, mobiltelefonos alkalmazással könnyűszerrel fel- és lekapcsolhatók. Ez megkönnyíti a beavatkozást, ha meghibásodás történik, és a rendszer mindennapi használatát is jelentősen egyszerűsíti.

A becsültnél jóval kevesebbe kerül a kivitelezés, a pályázaton nyert összegből jut arra is, hogy a közvilágítást olyan városrészeken is kiépítsék, ahol eddig nem voltak oszlopok.

Barabás-Pál Hajnalka

: an accessible web community