Bizonytalanság és káosz a rajtnál

A harmadosztályban lehet Csík–Udvarhely rangadó Fotó: FKCsíkszereda

Bukaresti mérkőzéssel kezdődik ma kora este el a labdarúgó 2. Liga 2022/2023-as idénye. Az FK Csíkszereda szombaton Désen játssza első mérkőzését, amelyet a közösségi oldalon lehet majd élőben követni. A pontvadászat több csapatánál sok a bizonytalanság, de a káosz is jellemzi a bajnokságot.

Három hónapos nyári pihenőt követően ma kora este újra lesz 2. ligás mérkőzés, Bukarestben kezdődik el a labdarúgó másodosztály 2022/2023-as idénye. Érdekesség, hogy a ma esti meccsen két újonc lép a pályára, hiszen a Progresul Spartac az elmúlt idényben a 3. Ligában játszott és onnan jutott fel a másodosztályba, míg a Dinamo az élvonalból esett ki a tavasszal. Az FK Csíkszereda idegenben kezdi a szezont, Dican Ferenc tanítványai szombaton délelőtt Désen az Unirea vendégeként lépnek pályára.
– A csapat kerete még nem végleges. Az átigazolási időszak nem ért véget, és az anyagi helyzetünkre való tekintettel, ha megkeresnek minket egy játékos eladásáért, nem biztos, hogy nemet mondunk. Ugyanakkor mivel Bara Levente és Szondi Botond is sérült, így szükségünk van egy középpályásra. Kiszemelt játékosok vannak erre a posztra, de jelen pillanatban még senkivel nincs megállapodásunk – mondta Szondy Zoltán. Az FK Csíkszereda elnöke hozzátette, a csapat célja idén is a felsőházi rájátszásba kerülés. A csíkiak szombaton Désen az Unirea ellen kezdik el a pontvadászatot, a találkozót a hazaiak közösségi oldalán lehet majd élőben nézni.
A csíki klubvezető a 2. Ligát úgy jellemezte, mint egy „organizált káoszt”. – Ahogy tavaly, úgy idén sem tudjuk, a Bukaresti Steauának van-e feljutási joga az első osztályba, ha meg nincs, akkor mi értelme van nekik a felsőházi rájátszásban játszani. Ezt az elmúlt idényben sem értettük és most sem értjük. Ugyanakkor tudomásunk van arról is, hogy hat, de inkább nyolc csapat anyagi helyzete bizonytalan, olyannyira, hogy kérdés, be tudják-e fejezni a pontvadászatot – mondta Szondy, ám arra a kérdésre, melyek ezek a gárdák, nem nyilatkozott.

Várják a sorsolást

Az U19-es Elit Liga megszüntetésével az FK Csíkszereda már korábban bejelentette, hogy csapatot indít a 3. Ligában. – Elméletileg pénteken közli a 3. ligás csapatok neveit és a csoportokat a szakszövetség, de egyelőre nem tudunk tervezni sem addig, amíg nem ismerjük ellenfeleinket – mondta az FK vezetője. A 2022/2023-as idényben ugyanaz lesz a 3. Liga lebonyolítása, mint az elmúlt szezonban, a csapatok száma sem változik: száz gárda indul a pontvadászatban.
Az idén induló Ifjúsági Ligában az országban működő fociakadémiák első huszonnégy helyezettje küldhet csapatot. Ám a rangsor 17. helyezett Medgyesi Gaz Metan megszűnt, így a helyét a 25. helyen álló Concordia Chiajna veszi át – tájékoztatott Dusinszki Zoltán, az FK Csíkszereda utánpótlásért felelős szakmai igazgatója. Hozzátette, az Ifjúsági Liga mérkőzésein legtöbb U21-es játékos lehet a pályán, az U18-as korosztályból pedig legkevesebb nyolc. A Nyugati csoportba kap besorolást az FK csapata, a pontvadászat augusztus 20-án kezdődik.

Kopacz Gyula

: an accessible web community