Befektetés a jövőbe

Azt, hogy minden generáció másképp éli az életét, és másképp reagál a világ aktualitásaira, mindenki megtapasztalja a saját bőrén nap mint nap. A fenntarthatósággal sincs ez másképp. Gyakran felmerül a kérdés: mi a helyzet a nemzedékekkel a környezettudatosság terén? Meggyőzhetetlenek az idősek? Hanyagok a tinédzserek? Túlzásokba esnek a fiatalok a tüntetésekkel és a tudatos életmóddal?
Egyéni különbségek természetesen mindig vannak, nem lehet csupán életkor alapján megmondani, ki mit tesz helyesen vagy helytelenül a bolygóért. Egy korosztályon belül sem egyformán fontos a téma, a családon belül feszülő generációs ellentétek mögött pedig könnyen lehet, hogy nem a környezetvédelemhez való viszony, hanem a családon belüli hierarchiai viszonyok állnak. Sokszor nem egyértelmű, minden életkorban találni ellentmondásokat.
Az idősek, akik elteszik a lisztes­zacs­kókat, mert jó lesz még valamire – ez a „használd újra” része a csökkentéssel történő hulladékkezelésnek –, sokszor fütyülnek a szelektálásra, a növényi alapú étrendre vagy arra, hogy lemondjanak a nejlonok és egyéb műanyagok nyújtotta álkényelemről, legyintenek a gyerekeik környezettudatos törekvéseire. A fiatalabb generáció pedig, amely a hulladékmentes mozgalmak leglelkesebb célközönsége, többször ül repülőre, használ és vásárol új technikai eszközöket, vagy cseréli le ruhatárát, akár fast fashion üzletekből.
Egyet mindenképpen tisztázhatunk magunkban: az nagyon szép, hogy igyekszünk mindenkiben magunk körül így vagy úgy tudatosítani a környezetvédelmet. Azt viszont nem szabad elfelednünk, hogy a világ és a tudomány is halad. A generációk soha nem érnek össze, és minden korban meglesznek a „mai fiatalok”. De ha az ő generációjuk kitalál valami jobbat, valami mást, amivel életben tartható a Föld, akkor eszünkbe juthat majd ez a nyitott szemlélet, amivel a jelenben próbáljuk tudatosabbá tenni az életünket. S ha most rosszulesik az idősebb generációtól érkező elutasítás, mi se feltétlenül ellenezzünk majd egy másfajta, a mostanitól eltérő megoldást, hiszen a fenntarthatóság és a fejlődés kéz a kézben jár.

Adorján Zsófia

: an accessible web community