Az üzlethez nemcsak érzék, tudás is kell

Megnyitották a Vállalkozói Iskolát. Gyerkó László, Szakács-Paál István és Antal Lóránt

Majdnem félszázan jelentkeztek, végül 18 fiatal vállalkozó jutott tovább a két felvonásos válogatáson, ők az első alkalommal megrendezett Erdélyi Vállalkozói Iskola „hallgatói”. Az ingyenes szakmai program nyitó képzése a vállalkozói készségek fejlesztésről szólt.

A múlt hónapban lapunk is hírt adott a Hargita Business Center (HBC) vállalkozói inkubátorház hiánypótló kezdeményezéséről, amelyet a Romániai Magyar Közgazdász Társasággal (RMKT) és a L’atelier – Műhely Egyesülettel közösen hoztak tető alá. Március elsejéig lehetett jelentkezni az Erdélyben előzmény nélküli, három helyszínen zajló négy hétvégés szakmai programra, amely a vállalkozói kompetenciák fejlesztését, a vállalkozás hatékonnyá tétele érdekében hosszú távon alkalmazható tudás átadását, valamint értékes szakmai kapcsolatok kialakítását és megerősítését célozza meg.

Erős képzőközpont

Erdélyinek álmodtuk meg a képzést, és ez meg is valósult – mondta Szakács-Paál István, a HBC igazgatója a program indulása alkalmából pénteken tartott sajtótájékoztatón. Összesen 43 jelentkező küldte be a kért motivációs videót vagy levelet, Brassó, Maros, Kolozs, Kovászna és Hargita megyékből, gyakorlatilag majdnem minden nagyobb magyarlakta városból volt érdeklődő a vidékiek mellett. A vállalkozások zöme a szolgáltatási szektort erősíti, de saját terméket előállító, IT-ben utazó és inkább kereskedelemmel foglalkozó cégek tulajdonosai is az Erdélyi Vállalkozói Iskola hallgatói kívántak lenni. Tizenöt fős kerettel hirdették meg a programot, de az RMKT és a HBC képviselőiből, illetve egyetemi tanárokból álló zsűri végül 18 fiatal vállalkozónak adott zöld utat a képzésen való részvételre. Szakács-Paál ezúttal is hangsúlyozta: a program célja az ígéretesen induló fiatal vállalkozások stabilizálása és növekedésük elősegítése.

A nyitónapon Gyerkó László, az RMKT elnöke is jelen volt, aki elmondta, hogy a hétvégi programok összeállításakor fontos volt, hogy jó előadók lépjenek be, hogy a résztvevők valóban hasznosítható tapasztalatokat, információkat szerezhessenek. – azt kívánom, hogy erősödjék meg a Vállalkozói Iskola, váljon egy erős hazai képzőközponttá – tette hozzá.

Hiánypótló program

Antal Lóránt szenátor ezúttal a L’atelier – Műhely Egyesület elnökeként üdvözölte a porgramot, majd elmondta, hogy már a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnökeként fontosnak tartotta a fiatal vállalkozók szakmai támogatását, egyesülete ezt a vonalat viszi tovább.

– Romániában intézményes szinten nem találunk business iskolát, ezért nagyon fontos, hogy létrejött ez a lehetőség, mert intézményes keretek között ad át tudást, szakavatott emberek adnak gyors válaszokat a fiatal vállalkozóknak. Az üzletet érezni kell, de tudás is szükséges – hangsúlyozta Antal. – Alapvetően egy erős kis- és közepes vállalkozói generáció felneveléséhez szeretnénk hozzájárulni a képzéssel – tette hozzá a szenátor, majd megígérte, hogy minden megtesz a rendezvény továbbviteléért is.

Praktikus tudás

Az Erdélyi Vállalkozói Iskola első hétvégéjén már túl is vannak a résztvevők. A nyitó alkalom a vállalkozói készségek fejlesztéséről szólt. Hűvös Ágnes, a Karson Consulting alapítója, stratégiai tanácsadója és Orosz Adrián interaktív tréningje inkább a gyakorlatra fektette a hangsúlyt, igyekezve olyan megoldásokat felvázolni, amelyek segítségével tervezhetőbb és hatékonyabb lesz egy cég működése, követhető és kiszámítható a fejlődése.  A saját üzleti modell felismerésére, feltárására épülő workshop célja az volt, hogy a vállalkozó hosszú távú gondolkodását erősítsék, hogy ne ütközzenek a fejlődés belső okokra visszavezethető “üvegplafonjába”.

Marosvásárhely lesz az Erdélyi Vállalkozói Iskola második tréningjének a helyszíne április második hétvégéjén, a téma pedig: Számok egy vállalkozásban – tervezés, pályázás, befektetés, tőzsde. A tréning visszatér Székelyudvarhelyre április 23-25-én, amikor a kommunikáció, marketing és networking kerül terítékre. Az Erdélyi Vállalkozói Iskola első kiadását egy mentoráló hétvége zárja május elején, amelyet Kolozsváron szerveznek meg, olyan vállalkozók részvételével, akik több éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek, felépítettek már a semmiből egy vállalkozást, akik már buktak, kerültek krízis helyzetbe, voltak kisebb és nagyobb sikereik is. Ezen a hétvégén a résztvevőknek személyesen beszélgetésekre is lehetőségük lesz, tanácsot is kérhetnek majd az előadóktól.

Asztalos Ágnes