Az influenszerjelenség

Kedvenc témája a sport is. Szívesen reklámozza a sportos termékeket FOTÓk: Imre Fanny archívumából

A közösségi média a márkaépítés legújabb eszközévé nőtte ki magát. Az online világ véleményvezérei népszerűsítik a legtöbb terméket, formálják a trendet, sőt olyan szereplőkké válnak, akik a közvéleményt is befolyásolják. Az influenszerek jelenléte a reklámok úttörésében meghatározó, de a társadalmi felelősségvállalás szempontjából sem elhanyagolható tényezők. Megnéztük, hogy pontosan hogyan képes sok ember véleményét befolyásolni egy-egy közösségimédia-tartalom. A főállású influenszertevékenység kulisszatitkait pedig az Instagram egyik arca, a keresztúri Imre Fanny fedte fel.

Az ismert világsztárok és a népszerű internetes személyiségek mellett ma már egyre inkább utat törnek maguknak a közösségi médiában közkedveltté vált influenszerek. A rajongótáboruk akár egy toplistás énekesével is vetekedhetne. Ez elsősorban az influenszerek rátermettségét bizonyítja arra, hogy képesek kitűnni különlegességükkel az internet információhalmazából, de nem lehet elmenni amellett sem, hogy különböző cégek kiváló reklámozási lehetőséget látnak a közösségi média feltörekvő vezéreiben. Így a népszerűség gyakran pénzt is hozhat magával. Az Instagram felületnek köszönhetően ma már bárkiből lehet világszerte ismert személyiség, sőt egy olyan pénzkeresési lehetőséget nyújt, amire eddig nem volt példa. Az influenszerjelenségnek azonban nem feltétele a népszerűség, hiszen az őszinte véleményekhez, a hasznos információk közvetítéséhez, illetve a valódi társadalmi szerepvállaláshoz minőségi tartalmak kellenek. Ezek hiányában a közösségi média szereplői aligha érhetnek el igazi hatást az általuk képviselt véleménnyel.

A közösségi média sztárjai

Influenszernek nevezhető minden olyan személy, aki a közösségi médiában vált ismertté, azaz a megosztott tartalmain keresztül valamilyen hatással vagy befolyással van másokra. Nem véletlen, hiszen maga az influenszer kifejezés az angol influence szóból ered, ami befolyást jelent. Az influenszer másik ismertetőjegye, hogy több ezer követője van a közösségi média oldalain. Az élete, akár egy nyitott könyv, leplezetlenül és szókimondón áll a nyilvánosság elé. A székelykeresztúri Imre Fanny egy fiatal influenszer, aki többnyire arról híres, hogy sporttal és divattal kapcsolatos fotókat oszt meg. Nyolc éve van jelen az Instagramon, a profilja azonban akkor vált igazán aktívvá, amikor öt évvel ezelőtt Németországba költözött. Egyre gyakrabban kezdett posztolni, így lassan-lassan nőtt a követők száma, s gyűltek a lájkok. Fannynak jelenleg közel 3500 követője van. Nem mindig a követők száma a legfontosabb, hanem a követők minősége, hangsúlyozta a fiatal lány, aki számára inkább lényeges az, hogy kire gyakorol hatást, mint az, hogy hány emberhez ér el a véleménye. Példaképnek tartja magát, hiszen felismerte, mekkora felelősséggel jár az, ha több ezren látják a közzétett tartalmait. Influenszernek lenni azonban nem egyszerű feladat. A kedvenc témái mellett őszintén beszél olyan dolgokról is, amelyeket mások talán elrejtenek a követőik elől. Néha a motiváció alábbhagy, főként akkor, amikor a lájkok nem úgy gyűlnek, mint ahogy elvárná. Rengeteg munkát igényel elkészíteni a fotókat, megfogalmazni a hozzá illő szöveget, majd az egészet olyan formában tálalni, ami nyomot hagy a követőkben, mondta Fanny. Folyamatosan bátorítják a pozitív üzenetek és a megerősítések, hogy jó abban, amit elkezdett. Kiemelte, hogy az Instagramon csak az a vélemény szól nagyot, amelyhez minőségi fénykép társul. A munkájához nincs sok eszközre szükség, a fényképeket hozzáértő fotós készíti, de az utómunkálatokat gyakran ő végzi el, hisz jól ért a képszerkesztő programok használatához.

A sok követő fizetéssel jár

A közösségi média vezérei gyakorlatilag élő reklámok, akik vagy saját magukat, vagy egy cég termékét népszerűsítik. A keresztúri influenszer szerencsésnek tartja magát, ugyanis több nagynevű céggel dolgozott már együtt. Képviselte például az Ideal of Sweden, a Fabletics, az Oceansappart, a CraftPros, a Desenio, az ICIW vagy a Meanails márkákat. Az együttműködés mindkét fél számára nyereséges – a felhasználó követőtábora és hírneve gyarapodik, míg a cégek olyan kreatív tartalmat kapnak, ami nem kimondottan reklámszerű, így hitelesebbnek tűnnek, és a potenciális vevők hamarabb vásárolnak tőlük.
– A CraftPros-együttműködés még az első koronavírus-hullámban volt. Németországban minden be volt zárva, és hónapokig nem tudtam bemenni a munkahelyemre. Épp ekkor jött a felkérés, hogy szeretnének kis képes füzetet készíteni egy arcfestő készlethez. Az volt a feladatom, hogy lépésről lépésre megörökítsem, hogyan festenék fel például egy sárkányt egy gyermek arcára. Tizenkét képsorozatot készítettem, és irányt mutattam a későbbi vásárlóknak a termék használatához – osztotta meg a kedvenc munkáját.
Az együttműködésért járó pénzösszeg attól függ, hogy milyen jól tudja eladni önmagát, illetve mennyire kelti fel az érdeklődést az adott márka iránt. Fanny szerint ebből a friss szakmából csak úgy lehet megélni, ha rengeteg követője van. Habár főállású mikroinfluenszerként már jókora zsebpénzt lehet nyerni – általában 400 euró jár egy általa is teljesített megbízásért. Álommunkának nevezi, mert nincsenek konkrét szempontok és követelmények, melyeknek meg kellene felelnie. A legfontosabb, hogy örökké hiteles maradjon, és egyedi stílust képviseljen. Így a közösségi médiában épp azok a márkák keresik meg, amelyek az övéihez hasonló értékeket képviselik.

A tökéletesség megtévesztő látszata

Az influenszer vállát nagy felelősség nyomja. Könnyen befolyásolhatja a követők véleményét, alakíthatja a stílusukat, esetleg formálhatja a nézőpontjaikat. A legtöbben a tökéletességre és a szépségre törekednek, ami nem feltétlenül egyezik a valósággal. A fiatal követők egy látszólag tökéletes életre kapnak rálátást, ami azt az illúziót keltheti, hogy a saját életük rossz. Számos esetben az influenszerjelenség súlyos elégedetlenséget, perfekcionizmust és szorongást eredményez. Bárki szívesen lenne több ezer ember példaképe, viszont azzal a társadalmi szerepvállalással már kevesen tudnak együtt élni, ami ezzel jár. Főleg a kamaszokat lehet a legegyszerűbben befolyásolni, így Fanny meggyőződése, hogy őszinteséggel tartozik a követőinek. Abból az influenszerből lesz példakép, aki olyan problémát tárgyal vagy kíván megoldani, amivel mások is megküzdenek. Egy példakép sikereiből a követők erőt merítenek, tette hozzá.
– Mielőtt komolyabban elmerültem volna a közösségi média világában, tartottam tőle. Mióta rendszeresen jelen vagyok, átlátom ennek a jó és a rossz oldalát is, s helyén tudom kezelni ezeket. Nem mutatom azt a követőimnek, hogy tökéletes életet élek, nem engedem, hogy a közösségi média befolyással legyen az önbizalmamra, részletezte a nézőpontját. Az őszinte összképhez az is hozzátartozik, hogy mielőtt ajánlaná másoknak, meggyőződik arról, hogy kifogástalan a termék minősége.

Aprólékos munka előzi meg a fotózást. A tartalomgyártás kulisszái mögött

Sok fotó nem fedi a valóságot

Az influenszerjelenség a tinédzserek személyiségfejlődésére nagy hatást gyakorol, hiszen a mai általános és középiskolás fiatalok rengeteg időt töltenek az internetes tartalmak böngészésével. Szalay Zsuzsanna pszichológus szerint ez a hatás abban mutatkozik meg, hogy minél több órát töltenek a közösségi média platformjain, annál inkább romlik a testükkel kapcsolatos vélemény, az önértékelés, és növekszik a depresszióra való hajlam. Az influenszerek által mutatott kép szociális összehasonlítást okoz, ami frusztrációban és szorongásban nyilvánul meg. A fiatalok folyamatosan összehasonlítják magukat az Instagram sztárjaival, de a látott képek sok esetben mesterségesen létrehozott tartalmak, s köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Az összehasonlításból minden esetben a képernyő előtt lévő kamaszok jönnek ki vesztesként, mondta a pszichológus. Munkája során gyakran találkozik olyan lányokkal, akik számára a közösségi médiában látott fotók mércét jelentenek, így nem tudják elfogadni a saját testüket, ami sok esetben táplálkozási zavarokhoz vezet. A probléma kulcsa a médiatudatosságra való nevelésben rejlik, tette hozzá a szakember, aki újabb és újabb pozitív testképpel és önértékeléssel kapcsolatos tevékenységeket szervez a középiskolás lányoknak. Fontosnak látja felhívni a figyelmet arra, hogy a közösségi hálón látott képek nem feltétlenül tükrözik az igazságot. A szülők, a pedagógusok és iskolai tanácsadók tudják kiegyensúlyozni az említett hatást azzal, hogy minél több szempontból rávilágítanak az influenszerjelenségre, az online tartalomgyártásra, illetve ezek reklámközpontúságára. A gyermekek nem veszik észre, hogy az influenszerek vásárlásra buzdítják őket, így a felnőttek felelőssége minél hamarabb eloszlatni a közösségi média befolyására kialakult csapdákat és illúziókat.

Miklós Dalma

: an accessible web community