2022. október 4, kedd.
Hirdetés : an accessible web community

Az erő volt a nyerő

Előfordult, hogy a puszta erő dominált, de volt, amikor a végeredményt az életkor, a testsúly és a versenyző neme is befolyásolta, lehetőséget teremtve, hogy a „gyengébbik” nem legyen az erősebb.

Másodszor rendezett Far­kas­la­kán erőemelő- és szkanderbajnokságot az FK Team, a szombaton lebonyolított rendezvény nem tagadta meg önmagát, ezúttal is családias, baráti hangulatban „estek neki” a versenyzők a súlyoknak, ha erőemelésre került sor, illetve egymásnak, amikor szkanderezni kellett.
A farkaslaki Wolf Gymben rendezett megmérettetésen bíróként vett részt a két sportág jeles képviselője, Nagy Hunor testépítő világbajnok, többszörös magyar és román fekvenyomó bajnok, illetve Dinu Dobrean háromszoros balkezes nemzeti szkanderbajnok, vb-hatodik helyezett, az idei Európa-bajnokság győztese. Mintegy harmincan álltak rajthoz, a helyiek és környékbeliek mellett Marosludasról és Barótról is érkeztek versenyzők.
A szkanderversenyben külön versenyük volt a 90 kilós alattiaknak, felettieknek, a jobb-, illetve balkezeseknek, és rendeztek külön open kategóriát is.
Az erőemelő verseny végeredményét a Reshel-képlet alapján határozták meg, ami lehetőséget teremt, hogy egy fiatalabb és/vagy kisebb testsúlyú versenyző ugyanazon teljesítményért több pontot kapjon, tehát egyenlő eséllyel induljon az erősebb ellenfelei ellen, ez pedig olykor meglepő eredményeket szülhet.
A guggolásban például a 18 éves Daczó Henrietta harmadik helyen végzett, hét férfi versenytársát utasítva maga mögé, Németh József pedig a maga 48 évével 120 kilót nyomott ki, és ezzel a fekvenyomásban mindenkinél, még az erejük teljében lévő huszonéveseknél is jobbnak bizonyult.

Szkander
Jobbkezesek, 90- kg: 1. Herczeg Loránd, 2. Brună Cristian, 3. Varo Florin; 90+: 1. Bardóczi Lehel, 2. Nistor Paul, 3. Gâlcă Valentin.
Balkezesek, 90- kg: 1. Herczeg Loránd, 2. Brună Cristian, 3. Nagy Loránd; 90+: 1. Nistor Paul, 2. Szeibert Sergiu, 3. Gâlcă Valentin.
Open kategória, jobbkezesek: 1. Bardóczi Lehel, 2. Herczeg Loránd, 3. Molnár István; balkezesek: 1. Nistor Paul, 2. Herczeg Loránd, 3. Gâlcă Valentin.

Erőemelés
Guggolás: 1. Erőss Dávid (életkor: 20 év / kinyomott súly: 200 kg), 2. Péter Tamás-Zalán (20/180), 3. Daczó Henrietta (18/110).
Fekvenyomás: 1. Német József (48/120), 2. Dimény Botond (29/120), Péter Tamás-Zalán (20/120).
Felhúzás: 1. Péter Tamás-Zalán (20/220), 2. Páll Lehel (36/190), 2. Erőss Dávid (20/220).
Abszolút (a mindhárom számban indulók összesített eredménye): 1. Péter Tamás-Zalán (20/520), 2. Erőss Dávid (20/535), 3. Páll Lehel (36/445).

Szász Csaba

TOVÁBBI CIKKEK:

Bevette Spártát

Athéntól Spártáig, azaz 246 km-en rendezték meg idén a 40. kiadásához érkezett ikonikus görög ultrafutóversenyt, a Spartathlont, melyet első székelyként egy székely­udvarhelyi sportoló is...

Megvan az első győzelem

A jégkorong Erste Liga legutóbbi játéknapján a címvédő Csíkszeredai Sportklub Adorján Attila hibátlan teljesítményével Brassóból hozta el a három pontot és egyben megszerezte első...

Frunzea Dávid – Népies dalban a kortárs erdélyi fiatalokról

Izgalmas zenei elemek, alternatív szövegvilág, páratlan ritmusszekció – így jellemezte Bagossy Norbert énekes, az Erdély dala verseny zsűritagja a székelyudvarhelyi Frunzea Dávid szerzeményét. Az...

Legfrissebb