Aszfaltúton a mezőre

Aszfaltot terítenek a mezei útra. Biztonságosabb közlekedés | Fotó: Hadnagy Éva

Mezei utak aszfaltozására nyert tá­mo­gatást Farkaslaka község ön­kor­mányzata. Az Európai Unió Vidékfejlesztési Alapjától hívtak le sikeresen több mint másfél millió eurót. A korszerűsítési munkálatoknak köszönhetően tehermentesítenék az országutat a mezőgazdasági gépektől.

A sikeres EU-s pályázatnak köszönhetően 5,4 km hosszúságban terítenek le aszfaltszőnyeget mezei utakra. A közbeszerzés hamarosan lezárul, így még idén ősszel elkezdődhetnek a kivitelezési munkálatok Farkaslaka község három mezei útszakaszán, amelyek teljes korszerűsítésen esnek át – tudtuk meg Kovács Lehel polgármestertől.
– A Nyikó völgyébe vezető útszakaszról van szó elsősorban, amely össze fog kapcsolódni az erdei úttal, így az országutat tehermentesítjük a mezőgazdasági gépek forgalmától, illetve az erdőbe igyekvő nehézjárművektől, közel 5 km-es szakaszon – közölte az elöljáró.
Elmondta, a pályázat egyik fő kritériuma – ami sokat számított a pontozásnál – ugyanis az volt, hogy a mezőgazdasági járműveknek más közlekedési alternatívát biztosítsanak, hogy a gazdák ne az országúton kelljen megközelítsék földjeiket, ami amellett, hogy lassítja a forgalmat, balesetveszélyes is. Megjegyezte, e pályázatban elnyert összegből a kecseti eltérővel szembeni útszakasz korszerűsítését is megvalósítják, összekötik majd a faluból kivezető utcával, illetve az első ötszáz méteres szakaszát is leaszfaltozzák majd a Jézus-szíve kilátó fele vezető útnak.
– Ennek a három szakasznak a korszerűsítésére biztosít anyagi forrást a pályázat. Ebből leaszfaltozzuk és vízelvezető árkokat is kialakítunk az útszakaszok mentén – részletezte a polgármester.
Hozzátette, az utóbbi években nagyon sok vállalkozás indult a falun kívüli területeken, farmok, panziók létesültek, ahhoz, pedig, hogy tovább tudjanak fejlődni, szükség van az infrastruktúra fejlesztése is.
– Nemcsak azért lesz hasznos ezeknek az útszakaszoknak a modernizálása, hogy biztonságban tudnak eljutni az emberek gyümölcsösökbe, erdőre, mezőre, hanem azért is, mert ezáltal tovább fejlődik a község ezen része – fogalmazott az elöljáró.

Hadnagy Éva

 

: an accessible web community