Hirdetés

Aszfaltozásra pályáztak

Homoródalmás önkormányzata a Vargyas-szorosba vezető hat kilométeres útszakasz aszfaltozására pályázott sikeresen az Anghel Saligny program keretében. Jelenleg a közbeszerzési eljárás dokumentációjának összeállításán dolgozik a helyi hivatal, terveik szerint késő őszre elkészülhet a munka.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 3 perc
Aszfaltozásra pályáztak
Fotó: Létai Tibor

Homoródalmás községben a turizmus és a helyi gazdálkodás szempontjából jelentős beruházás valósulhat meg idén. A település kijáratától a Vargyas-patak hídjáig lévő hat kilométeres földútra – ami a 132/A jelzésű megyei út, de két évtizedig a helyi önkormányzat ügykezelésébe került – aszfaltburkolatot teríthetnek. A helyiek szerint ez rendkívül fontos több szempontból is, hisz ha komfortosabbá, biztonságosabbá válik a környéken a közlekedés, kedvező hatással bír a térség idegenforgalmára, növelve a látogatók számát, ugyanakkor a helyi gazdálkodók is könnyebben elérik a településrészen fekvő gazdaságokat.


Hirdetés

– Nagyobb esőzések után mindig sok panasz érkezett a falubeliektől, hogy a víz elmosta az utat, a rengeteg javítás megterhelő többletkiadásokat eredményezett

– közölte érdeklődésünkre Tikosi László.
Homoródalmás község polgármestere felidézte: az Anghel Saligny program keretében történő aszfaltozásra eredetileg 26 millió lejt igényeltek, de végül 10 millió lejt ítéltek meg. Az eredeti elképzelések szerint az Orbán Balázs-barlang felé vezető utat hat méter szélességben aszfalttal kívánták burkolni, végül 4 méter széles, két oldalán félméteres útpadkával ellátott aszfaltutat fognak építeni. Az utóbbi elképzelés megvalósításához is ki kell egészíteni az említett 10 milliós összeget 2,4 millióval. A hiányzó pénz nagyobb részének finanszírozására ígéretet kaptak Hargita Megye Tanácsától. 
A projekt tanulmánya még tavaly ősszel elkészült, a terveket pedig idén februárban kapta meg a hivatal a munkálatokat elnyert bukaresti cégtől. Jelen pillanatban a közbeszerzési eljárás dokumentációjának összeállításán dolgoznak.

– Azt szeretnénk, hogy április közepéig, végéig megtörténjen a kiírás, és ha nincs óvás, májusban elkezdődhet a munka, és amennyiben az időjárás is kegyes lesz, valamikor az év végére, novemberben be is fejezhetnénk a kivitelezést

– vélekedett az elöljáró.
A Vargyas-szorosban a villanyhálózat építése is az ön­kor­mányzat prioritásai közé tartozik, hogy a jövőben a Var­gyas-szorosban is megvaló­sul­hassanak azok az infrastrukturális és turisztikai beruházások, amelyeket eddig a villanyáram hiánya miatt nem tudtak megvalósítani. Ehhez a Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás készítteti el a zonális rendezési tervet, a helyi önkormányzat a telekkönyvezést végzi, így ezek elkészülte után lehet hozzálátni a villanyhálózat telepítéséhez.
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!