Hirdetés

Kredencestől dobható ki a pirula

Városi és vidéki környezetben összesen tizenkilenc Hargita megyei település pályázott eredményesen az Országos Helyreállítási Tervben (PNRR) meghirdetett lakossági hulladékudvarok megépítésére és üzemeltetésére. Van, ahol látványosan haladnak a munkálatok, máshol azonban a szeptember 30-i határidő meghosszabbításában reménykednek.

Fazakas Bea , Hadnagy Éva
Becsült olvasási idő: 9 perc
Kredencestől dobható ki a pirula
A zetelaki hulladékudvar látványterve. A szaktárca szállítja a konténereket, a telepek működtetési költsége az önkormányzatoké Fotó: Látványterv

Lakossági hulladékudvarok megépítésére ígért támogatást az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) egyik modulja, amely szemmel láthatóan felkeltette a Hargita megyei települések érdeklődését. A projekt hivatalos célja az, hogy segítse az újrahasznosítható hulladékok gyűjtését, ezzel jobb életkörülményeket, tisztább környezetet teremtve – a gyakorlatban pedig a legtöbb polgármester azt várja tőle, hogy a nyári konyha bontásából származó sitt vagy a kifeküdt ágymatrac ne a patakmederben vagy a mezőn végezze. A közművesített telken nagy méretű konténerekből megépülő hulladékudvarok a háztartási szemét kivételével a lejárt gyógyszerektől a zöldhulladékon és háztartási gépeken át kisállatok teteméig sok mindent befogadnak majd, és használatuk ingyenes lesz a lakosság számára. Mivel a beruházás befejezésének határideje szeptember 30., utánajártunk, hogy haladnak a települések.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Zetelaka: mentalitás-váltásban bíznak

Jelenleg a közbeszerzési eljárás zajlik, ezt követően elkezdődhet az új hulladékudvar építése Zetelakán. Nagy Attila polgármester szerint a település dinamikusan fejlődik, így az építkezési hulladék hatalmas problémát jelent. 

– A lényeg, hogy tisztább környezetünk legyen. Az építkezési törmelék nagy probléma, az emberek töltésnek használják, de találkozunk vele erdőn, mezőn, patakparton. Erre megoldás lenne az új hulladékudvar, de a biohulladék, a nagyobb háztartási eszközök lerakójaként is szolgálna

– fogalmazott a polgármester. 
A településen nyitott és zárt konténereket helyeznének el, saját fejlesztésként pedig rámpát is építenének az autók számára, amely segítségével azok egyenesen a konténerekbe üríthetnék a terhet. A hulladék elszállítására még nincs érvényes szerződésük. A létesítmény a község jó néhány éve bezárt és betakart régi szeméttelepén kap helyet, az 1 hektáros terület 70 százaléka alkalmas építkezésre. 

Kredencestől dobható ki a pirula

Csíkszentgyörgyön konténerekre várnak

Csíkszentgyörgyön 15 konténerből áll majd a telep. 

– A nagy konténer a veszélyes hulladékok számára, teljes felszereléssel lesz elérhető, vagyis tartályok, polcok és ládák is tartoznak majd hozzá. A kisállat-tetemeknek hűtőkonténert is elhelyezünk, ez kerítéssel lesz körülvéve

– közölte Réti Zsófia polgármester. Külön konténer lesz a kis elektromos és elektronikai hulladékok, a nagy háztartási cikkek, papír és karton, műanyag vagy fa és bútordarabok, az üveg, gumiabroncsok, a fém, a kerti hulladék és a vegyes építkezési hulladék számára. A konténer típusú adminisztratív épületet az irodai felszerelések mellett öltözővel és vécével is felszerelik. A konténereket a Környezetvédelmi Minisztérium központosítva vásárolja és szállítja ki. Ezekre a gyártó cég három év garanciát vállal, ezt követően karbantartásukra az önkormányzat feltehetően szerződni fog egy céggel.

Víz-, áram- és csatornarendszer elengedhetetlen

A hulladékudvar megépítéséhez és működtetéséhez szükséges víz-, áram-, és csatornarendszert saját költségvetésből valósítják meg az önkormányzatok. Csíkszentgyörgyön például a vízellátás érdekében kutat fúrattak, a szennyvíz tárolására egy 10 köbméteres tartályt vásároltak, a szennyvíz elszállítására a térségi hulladékgazdálkodó céggel kötnek szerződést. A hulladékudvar kezdeti ingyenes működtetését is saját költségvetésből finanszírozza majd az önkormányzat.

– Ha lesznek erre finanszírozási lehetőségek, akkor igyekszünk majd támogatást lehívni. A pályázatban szereplő öt év leteltével pedig a 2020–2025-ös Hargita Megyei Hulladékgazdálkodási Tervet vesszük alapul. A hulladék elszállítási díját majd a szolgáltatást végző szakcég szabja meg

– részletezte az elöljáró, aki hangsúlyozta, hogy már a finanszírozási szerződés aláírásakor is az volt az egyik követelmény, hogy ezt a projektet is foglalják bele a megyei hulladékgazdálkodási tervbe. A hűtött konténer ellenőrzését és ürítését szintén egy szakcég végzi majd el, jelezte a polgármester. 

– Az önkormányzat alkalmaz egy személyt, aki átveszi a a hulladékot és felügyeli a telepet. A nyitvatartási programot igény szerint alakítjuk ki. Az a célunk, hogy ne legyen szemét a község területén

– nyomatékosította Réti Zsófia.

Kredencestől dobható ki a pirula
Épül a csíkszentgyörgyi hulladékudvar. Tehermentesítés

Van, ahol nem tartják a határidőt

A csíkszentgyörgyi hulladékudvar a bánkfalvi Alsótelepen, az egykori kollektív istállók helyén lesz. A határidőt az önkormányzat tudja tartani, a villamos energia már oda van vezetve. De az nem biztos, hogy a minisztérium szeptember 30-ig leszállítja a konténereket.
Csíkdánfalván a kivitelezés első fázisával dolgoznak, az előtanulmány és a kivitelezési szerződés aláírása következik. Konkrétumokkal nem tudott szolgálni Bőjte Csongor Ernő polgármester, augusztus elejére ígért bővebb tájékoztatást a hulladékudvar tervezett működésével kapcsolatban. 
Hogy városi környezetből is hozzunk példát: Székelyudvarhelyen, a városi kutyamenhely mellett jól halad a hulladékudvar előkészítése, ezen a héten az alapozási munkákat végezték a terepen. A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint olyan háztartási hulladékot lehet majd itt leadni, amit nem fogad a regionális lerakó: bútort, mosdókagylót, autógumit és hasonlókat. 

A hulladékgyűjtés továbbgondolása

Incze Csongor, a megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszert is koordonáló megyemenedzser lapunk kérdésére rámutatott, hogy a hulladékudvarok egyfajta kiegészítéseként működnének az általános lakossági hulladékbegyűjtési rendszernek.

– A hulladékudvarra olyan típusú hulladékot vihet a lakosság, amelyeket nem tudunk a háztól házig gyűjtéssel elszállítani a kapuk, gyűjtőpontok elől. Többek között ilyenek a matracok, bútorok, akkumulátorok, lejárt szavatosságú festékek stb. A törvény szerint a hulladékudvarok működtetőit az önkormányzatok közbeszerzési eljárással választják ki, és az önkormányzat kell előteremtse a működtetéshez szükséges pénzt is

– részletezte Incze Csongor.
Hargita Megye Tanácsa két hulladékudvarra pályáztott Gergyószárhegy és Bögöz községben – ezek az önkormányzatok már korábban jelezték, hogy partnerségben szeretnének pályázni a hulladékudvar kivitelezésére. Egyébként az összes önkormányzatnak lehetősége volt erre, de a többség az egyéni pályázás mellett döntött.

Hosszabbításban bízva

A két utóbb említett településen azonban még nem kezdődtek el a munkálatok. 

– Esetünkben azért húzódott el a kivitelezés, mert a módosult közigazgatási kódexben nem engedélyezik a társult önkormányzatoknál bizonyos ingatlanok ügykezelésének átadását. Amíg nem kerültek Hargita Megye Tanácsához ezek a területek, nem tudtunk semmit kezdeni a projekttel

– mutatott rá a megyemenedzser.
Incze Csongor egyébként úgy látja, a Környezetvédelmi Minisztérium koordonálásával történő kivitelezések esetében várhatóan igényelhető lesz a határidő meghosszabbítása. 

– Sok településen bürokratikus akadályok miatt nem haladtak a munkálatok, nemcsak Hagita megye van ilyen helyzetben. Én úgy gondolom, ha Románia számára fontos, hogy az elnyert pénzeket elköltse, és felépüljenek a hulladékudvarok, a szaktárca kénytelen lesz meghosszabbítani a kivitelezési határidőt

– nyilatkozta.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!