Hirdetés

Sok kompromisszummal és területátadással jár

Korábban az Anghel Saligny programban nyert több mint kétmillió lej támogatást a szentegyházi ön­kormányzat, melyből Ho­moród­fürdőn építenének ki gázhálózatot. A mun­kálatok rajtját a szükséges dokumentumok beszerzése, de az érintett területek feletti tulajdonjogi kérdések is késleltették.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc
Sok kompromisszummal és területátadással jár
Tizenkilenc szakvéleményt készítettek a beruházás előtt. Ősszel kezdődhet a kivitelezés Fotó: Veres Nándor/Illusztráció

Összességében meghaladja a négymillió lejt annak a beruházásnak a kivitelezése, amely révén Homoródfürdőn építene ki gázhálózatot a szentegyházi önkormányzat. 

Kevés pénz, sok bürokrácia

Mivel a városnak nincs elég pénze a teljes kivitelezési terv megvalósításához, két részre osztották azt, melynek első szakasza a gerincvezeték, illetve azoknak a leágazásoknak a kiépítését tartalmazza, melyek az Ilona völgyébe juttatnák el a vezetékes gázt. A Hargita Népe megkeresésére Lőrincz Csaba polgármester elmondta, hogy többszöri tárgyalást követően a szentegyházához tartozó gázvezetéket üzemeltetető Delgaz Grid Rt. 600 ezer lejjel szállt be a projekt kivitelezésébe, ami az első szakaszt tekintve 300 ezer lejt jelent. A közműhálózatok kiépítésére vonatkozó hatályos rendelkezések szerint a munkálatok költségeit fele‑fele arányban kell a szolgáltatónak és az önkormányzatnak fedeznie, így az önkormányzatnak is mellé kell rendelnie az említett részt. 
Lőrincz szerint a projekt megvalósítását egy területvásárlás és egy területátadás is nehezítette, ugyanakkor Ho­mo­ródfürdő különleges helyzete miatt tizenkilenc szakvéleményezést kellett elkészíttetniük, hogy a munkálatokat a törvényesen kezdhessék el.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Kápolnásfaluból vezetnék a gázt 

– Homoródfürdőn van egy érintett utcaszakasz, ami szentegyházi tulajdonban van, de Kápolnásfalu adminisztratív területét képezi. Ennek átadását kértük a községvezetéstől, ami jó esetben egy hónapon belül megtörténik. Emellett egy helybéli telekkönyvezett be egy másik utcarészt, ennek a megoldása is folyamatban van

– sorolta Lőrincz. Mint rámutatott, a szállítási vezetékről való legközelebbi csatlakozási pont Kápolnásfalun van, csakhogy a község gázhálózata nem ugyanannak a vállalatnak az adminisztrálásába tartozik, így ennek áthidalása is akadályokba ütközött.

– A legolcsóbb megoldás az, hogy Kápolnásfaluból vezessük a gázt, a másik kettő, hogy Szentegyházáról vigyük, vagy létesítsünk egy külön lecsatlakozási pontot Homoródfürdőn, ami sokkal költségesebb lett volna. Ennek okán egy területet kellett vásárolnunk a két határ között, ahová egy mérőórát szerelnek, hogy ha szivárog a vezeték, mindkét vállalat a saját felén tudja ellenőrizni

– fogalmazott a polgármester. 
A tervek szerint a telekkönyvezési ügyeket nagyjából egy hónapon belül sikerül megoldani, ezt követően a megyei tanács kell kiadja az építési engedélyt, így a közbeszerzési eljárással együtt leghamarabb októberben láthatnak neki a munkának.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!