Hirdetés

Versenyképesebb ifjúságot nevelne a megyei önkormányzat

Gyermekeink, fiataljaink rugalmas, digitális eszközökkel támogatott képzés okán versenyképesebbek lesznek – vélekedett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a hétfő délelőtti sajtótájékoztatón, ahol az elmúlt négy évben a digitális oktatás terén elért eredményekről számoltak be.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 3 perc
Versenyképesebb ifjúságot nevelne a megyei önkormányzat
Digitális oktatás. Beszámoltak az elmúlt évek megvalósításairól Fotó: Kovács Áron / Hargita Stúdió

A sajtóeseményen elhangzott: Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére 2020-ban hoztak létre egy munkacsoportot a Hargita megyei digitális oktatás fejlesztésére. Ennek tagjai különböző oktatási és közintézmények intézmények képviselői, külsős szakemberek és pedagógusok, akik szükséges intézkedéseket és lépéseket határoztak meg. Az Országos Helyreállítási Tervhez (PNRR)  digitális eszközök beszerzésére benyújtott és sikeresen elbírált pályázat részleteit is ismertették.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


– Az elmúlt években a kormány munkáját a tanfelügyelőséggel és az Apáczai Csere János Pedagógusok Házával együttműködve, finnországi, észtországi és általános európai trendeket, mintákat véve alapul igyekeztünk befolyásolni.

Az oktatás digitális eszközökkel való támogatásának egyik legfontosabb kihívása a pedagógusok képzése, szintre hozása volt, ugyanis ők az egyetemi tanulmányaik során nem tanulták ezeknek az eszközöknek a használatát.

Bízunk benne, hogy törekvéseink sikeresek lesznek, és gyermekeink, fiataljaink az iskolákban rugalmas, digitális eszközökkel támogatott képzés után versenyképesebbek lesznek – ismertette Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Péli Levente, a Programok és projektek vezérigazgatóság igazgatóhelyettese elmondta: a megyei tanács az elmúlt években több pályázatot is benyújtott a digitális oktatás megvalósítása érdekében. Digitális eszközökre pályáztak a PNRR programban, amelyhez 52 önkormányzat csatlakozott, így 82 oktatási intézmény közel 1400 osztálytermét, tudományos, technikai és informatikai laborokat, valamint egyéb kabineteket szerelnek fel mintegy 14 ezer digitális eszközzel. A pályázat – amelynek értéke több mint 85 millió lej – megírása során kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy ne csupán IT-eszközöket, hanem olyan didaktikai anyagokat, képzőeszközöket is vásároljanak, amelyekkel interaktívabbá teszik ezek használatát.

A Versenyképességi Operatív Programtól (POC) nyert támogatásból finanszírozzák 87 speciális nevelési igényű tanuló online környezetben történő oktatását, a projekt értéke közel háromszázezer lej.

Emellett több könyvtár számára vásárolnak számítógépeket és technikai eszközöket, korszerűsítik a meglevő informatikai eszközöket és képzéseket szerveznek az alkalmazottak számára. A pályázat értéke meghaladja a hárommillió lejt, amelyet ugyancsak a PNRR programból finanszíroznak – ismertették.





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!