Hirdetés

Van pénz, csak nem tereprendezésre

Korábban idősek otthonát szerettek volna az egykori szentegyházi szülészet épületében kialakítani, ám végül egy szociális foglalkoztató központ létesítését tűzte ki célul a városvezetés, amihez uniós forrást is sikerült lehívniuk. Bár önerőből sikerült megvalósítani az épület közművesítését, utólag kiderült, hogy a pályázott összeg nem fordítható az épület körüli terület rendezésére.

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 3 perc
Van pénz, csak nem tereprendezésre
Újabb nehézségbe ütközött a hányattatott sorsú épület felújítása. Szociális központ lenne Fotó: Hodgyai István

Több tíz éve áll kihasználatlanul a szent­ke­resztbányai egykori szülészet épülete, melyet több mint tíz éve tataroztak, amikor öregotthont szerettek volna kialakítani benne, de az a terv meghiúsult. Azóta az épületet önerőből közművesítették, felújították a tetőzetét, valamint a belső szerelési munkálatokat is elvégezték, továbbá elkészíttették a terveket egy szociális központ kialakítására, amihez az Országos Helyreállítási Alapból (PNRR) 800 ezer lejt nyertek. Mivel az épület egy meredeken lejtő telken van, a területre való bejárás és az épület megközelíthetősége okozta a legnagyobb fejtörést, ezért a pályázott összeget főként a környező terület rendezésére tervezték fordítani. Megkeresésünkre Lőrincz Csaba, Szentegyháza polgármestere elmondta, egy ilyen funkciót betöltő létesítménynél létfontosságú először a bejárást – támfalak, lépcsők, rámpák, parkolók – kialakítását megoldani, melyeknek kiépítése a pályázott összeget nagyjából ki is meríti. Csakhogy, mint utólag kiderült, a pályázott pénzt nem tudják az épület körüli terület rendbetételére fordítani.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


– A finanszírozási szerződésben építkezési munkálatok szerepelnek, ám a pályázati kiírás szerint csak olyan építkezési munkálatok számolhatók el, melyek az épület nZEB kategóriájának (közel nulla energiaigényű épületek) eléréséhez szükségesek. A parkoló, lépcső, támfal, közművek kiépítése nem tartozik ide

– tudatta Lőrincz. A polgármester szerint nehéz helyzetbe került a város, mivel nincs elegendő pénzük egy 8oo ezer lejes önrész vállalására, ezért a pályázat kiírásának módosítását kérték a fejlesztési minisztériumtól.

Van pénz, csak nem tereprendezésre

– Jelentős előnyre tenne szert a város a központ kiépítésével, mert minden olyan tevékenység, ami a medikális rendszerben nem kapott helyet, a szociális központban teret tudna nyerni: foglalkozásokat lehetne biztosítani sérült gyermekeknek, időseknek, a központba költözhetnének a gyulafehérvári Caritas helyi munkatársai és a megyei közegészségügyi igazgatóság szociális asszisztensei is

– fogalmazott az elöljáró, megjegyezve, semmiképp sem szeretnék visszaküldeni a lehívott összeget, de ha mégis arra kerülne sor, nem terhelné a városkasszát, mivel még nem költöttek belőle.
A hatszáz négyzetméter ha­sznos felületű, hét teremmel rendelkező épületben egy gyermekeknek szánt szociális fogorvosi rendelőt is kialakítanának, és az idős látogatók számára egy gyógytornásznak is kiadnának egy termet.
 



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!