Árplafont vezetnek be a tűzifára

Gyárlátogatáson a miniszter. Újrahasznosítható csomagolóanyagot gyártanak | Fotó: Tánczos Barna FB-oldala

A környezetvédelmi minisztérium új programjairól, erdő- és vadgazdálkodási kérdésekről tárgyalt önkormányzati vezetőkkel, vadásztársulatok képviselőivel Tánczos Barna, a környezetvédelmi tárca vezetője hétvégi udvarhelyszéki látogatása során. Számos pályázati lehetőségre hívta fel a helyiek figyelmét, és a medvekérdés is terítékre került.

Az Udvarhelyszéki RMDSZ meghívására pénteken Udvarhelyszékre látogatott Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter. A nap folyamán idén is felkeresett egy olyan székelyudvarhelyi céget, amely a környezetvédelem szempontjából is előremutató tevékenységet folytat, később Zetelakán önkormányzati képviselőkkel, vadásztársulatok képviselőivel találkozott. Közben időt szakított egy gyors sajtótájékoztatóra is, amelyet Antal Lóránt szenátori irodájában tartott meg.

Újrahasznosítás és szelektív hulladékgyűjtés

Tánczos a csomagolóiparban tevékenykedő ABC Impex Kft.-t látogatta meg, amely már 30 éve jó példa arra, hogy Székelyföldön is lehet csúcstechnológiákkal sikeres vállalkozást működtetni.
– Ráadásul környezetvédelmi szempontból sem elhanyagolható, hogy cellulóz alapú, újrahasznosítható csomagolóanyagokat gyártanak – jegyezte meg a miniszter.
A továbbiakban az általa vezetett minisztérium friss és hamarosan jelentkező programjairól számolt be.
Csütörtök reggel rajtolt az a projekt, amelyben országszerte 13 700 digitális hulladékgyűjtő szigetet telepítenek, erre a célra 260 millió eurót különítettek el a helyreállítási alapból. Az önkormányzatok november közepéig nyújthatják be pályázataikat, már közel 50 város küldött be igénylést, köztük van Székelyudvarhely is. A hulladékgazdálkodás korszerűsítését és az újrahasznosítás mértékének javítását célzó beruházás például arra is lehetőséget nyújt majd, hogy családok szerint visszakövethető legyen a szelektíven eldobott hulladék mennyisége, azaz mindenki annyit fizethet majd a hulladékelszállításért, amennyi szemetet termel.
A héten, csütörtökön délben nyílik meg egy másik pályázati lehetőség, amely több mint 500 olyan hulladékudvar kialakítását teszi lehetővé, ahol 13 különböző típusú hulladék – gumiabroncs, fa, építkezési anyag, festék stb. – szelektív gyűjtése válik elérhetővé.
– Ennek összköltségvetése 400 millió euró – közölte Tán-czos Barna.
Az említett két programot száz százalékban a környezetvédelmi tárca finanszírozza. Szeptember végéig útnak indítanak még egy hulladékgazdálkodással kapcsolatos programot, amely a vállalatokat támogatja majd a hulladékfeldolgozásban, ez már önrészes lesz.

Erdősítés és helyi roncsprogram

Októberben egy 600 millió eurós erdősítési programot hirdetnek meg, amely főleg az erodált mezőgazdasági területek tulajdonosait szólítja meg, és húsz évig nyújtanak majd támogatást azoknak, akik új erdőt telepítenek. Két vízhálózat építését, bővítését lehetővé tevő pályázatra is felhívta a figyelmet a tárcavezető, ezeket külön írják ki a kisebb és nagyobb települések számára.
Az ún. helyi roncsautó­prog­ramról is beszélt Tánczos, amelyet sürgősségi kormányrendelettel hagytak jóvá, és amely az országos program decentralizációját jelenti, azáltal, hogy az önkormányzatok is meghirdethetik a lehetőséget. Ráadásul akkor is megkapja a tulajdonos a 3000 lejes támogatást a 15 évesnél idősebb jármű leadása után, ha nem akar újat vásárolni.

Ártámogatás helyett árplafon

A miniszter a délutáni találkozókra készülve elmondta, hogy erdő- és vadgazdálkodási témák lesznek terítéken.
– A medvekérdés biztos köztük lesz – jegyezte meg, majd közölte, hogy Székelyföldön élnek az azonnali beavatkozás lehetőségével a gyakran kárt okozó vagy emberre támadó vadakkal szemben.
Azonban tudatában van annak, hogy ez az általános problémát nem kezeli, és megemlítette azt a 140 példányt tartalmazó megelőzési kvótát, amelyből eddig még keveset „használtak fel”. Tervezik, hogy azoktól a településektől, ahol nem igazán éltek ezzel a lehetőséggel, elvegyék a nekik járó kvótát, és oda irányítsák át, ahol nagyszámú vad él.
A tűzifa árának támogatásáról is beszélt Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter. Elmondta, hogy az RMDSZ az ártámogatás bevezetését látta kezdetben megoldásnak, végül a koalíciós tárgyalásokon inkább az árplafon meghatározásában egyeztek meg. Az ország régiói között nagy a különbség, de a drágulás miatt mindenütt elengedhetetlen a támogatás. A szaktárca olyan jogszabályt készít elő – amit várhatóan már a héten előterjesztenek –, amellyel a tűzifa és a fűtéshez használt faanyag árát korlátozzák a következő hat hónapos időszakban.
– Valószínűleg a méterenkénti 300 lej körüli összeg lesz az az érték, amely belekerül a jogszabályba – közölte Tánczos.

Asztalos Ágnes

: an accessible web community