Aratás ideje

Az aszály befolyásolta Hargita megyében is a terméshozamot bizonyos kultúrák esetében, de még pontos adatokat nem tudhatunk, hisz javában zajlanak a nyári mezőgazdasági munkálatok. Az őszi búzánál nincsenek problémák, viszont a burgonyatermésnek nagy szüksége lenne csapadékra.

Nem mérhetők még fel a szárazság okozta károk a termesztett kultúrák esetében, hisz folyamatban van a termények betakarítása, a gazdák javában dolgoznak a mezőkön. Mint Romfeld Zsolttól, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetőjétől megtudtuk, valószínűleg lesznek kiesések a terméshozamot illetően, de ennek mértéke nem mérhető fel.
– A széna esetében panaszkodnak a gazdák, nem sikerül azt a mennyiséget betakarítani idén, mint tavaly. Eddig még az árpa és az őszi búza aratásához láttak hozzá, itt pontos eredményekről nem tudunk, hisz nemrég kezdték el a munkát. Átlagban 3600–4000 kilogramm közötti termésre számítunk az őszi búza esetében, ami aránylag egy normális termésnek mondható. Probléma a burgonya esetében lehet, látszanak a korai érés jelei, remélhetőleg lesznek esőzések, ami segíthet a termésen – mondta Romfeld Zsolt.

Szilágyi Dalma-Orsolya

: an accessible web community