Amire minden gazdinak szüksége van

Leginkább most van az az időszak, amikor barátainkkal, családunkkal ellátogatunk a tengerpartra vagy egyéb távolabbi üdülőhelyre. Sok esetben azonban a családnak van olyan tagja is, akinek nem tenne jót a nyaralás – ilyenkor jelenthet gondot a megfelelő felügyelet biztosítása. Szerencsére ma már egyre több kutyapanzió létezik, ahol biztonságban hagyhatjuk kedvencünket.

Sokunknak okoz fejtörést az, hogy a nyaralási időszakban nincs, kire bízzuk kedvencünket. Ma azonban már létezik megoldás a problémára. Kutyapanzió Gyergyószentmiklós néven működteti létesítményét Borsos Bernadette, aki panziójában nemcsak a kutyák felügyeletét biztosítja, hanem kiképzőként igény szerint bővíti tudásukat.
– A kutyapanzió a kutyák megőrzésére szolgál. Amíg a gazdi távol van, és nem tudja vagy nem akarja más gondjaira bízni a házi kedvence gondozását, esetleg ragaszkodik hozzá, hogy kutyájának kellőképpen legyen kielégítve a mozgásigénye, s ne a kennelben töltse napjait, az behozhatja hozzánk. Azért választottam ezt a tevékenységet, mert kiskorom óta vonzott a négylábúak társasága, és ebből kifolyólag kezdtem el egyre többet foglalkozni velük: képezni őket, versenyekre és kiállításokra járni. Mivel időm nagy részét a kutyákkal való foglalkozás teszi ki, így jött az ötlet, hogy segíthetnék a gazdiknak azzal, hogy vigyázok a kedvenceikre, míg ők távol vannak – mondta Borsos Bernadette, a panzió tulajdonosa.
Bernadette-et elsősorban a közeli ismerősei keresték fel, hogy utazásuk ideje alatt vigyázzon a család kedvencére, illetve tanítson nekik pár trükköt.

Nem csak felügyelet
A felügyeletet igénylő gazdik rendszerint telefonon vagy a közösségi médián keresztül foglalhatnak időpontot, és abban az esetben, ha vannak szabad helyek, Bernadette sürgős, váratlan eseteket is vállal.
– A kutyapanzió szezonális tevékenység, a fő tevékenységem a kutyakiképzés. Személy szerint fontosnak tartom a kutya és gazda közötti harmonikus kapcsolatot, amit a kutya tiszteletének megszerzésével érhetünk el. Nagyon sok olyan esetről hallhatunk, hogy a kutya a menhelyre került, mert a gazda nem tudta kezelni, vagy rosszabb esetben az eb megharapta saját gazdáját, ezért elaltatták az állatot. Emiatt nagy figyelmet fordítok arra, hogy legyenek megszabva a szükséges szabályok – ha azt a döntést hoztuk, hogy egy kutya legyen a társunk, és része legyen a mindennapjainknak, ez elengedhetetlen. Így kezdtem egyre mélyebben belemerülni a kutyakiképzés fortélyaiba, és egyre jobban magával ragadott a sportkutyázás. A saját kutyám képzése mellett kihívást jelentett számomra, hogy más fajta kutyák viselkedését is megismerjem, és olyan problémákra találjak megoldást a képzésük során, amikre a gazda megkér. Például, ha a kliensem elutazik két hétre, megbeszéljük, hogy ez idő alatt miket szeretne megtaníttatni kutyájának, s majd mikor hazaér, elmagyarázom és megmutatom neki, hogyan kell viselkednie kedvencével a továbbiakban, és miként kell folytassa az elkezdett munkát. Nyilvánvaló, hogy ha hosszabb ideig marad nálam a kutya, több mindent el tudok érni vele. Az egyik szolgáltatás tehát a képzés: amikor a gazda felkeres képzés céljából, a kutya nálam tölt bizonyos időt, és megtanulja az alapengedelmességet, vagy azokkal a problémákkal foglalkozom, amiket a gazdának nem sikerült otthon megoldania. A másik szolgáltatás meg a felügyelet: a gazda utasításait betartva etetem, itatom a kutyáját, játszom, sétálok vele és futtatom – részletezte Bernadette.
A kutyapanzió egy benti, különálló, teljesen felszerelt kennelsorból áll. Bernadette olyan kis és nagy testű kutyák felügyeletét vállalja, akik napirenden vannak minden oltással, és egészségesek.

Külön egyéniségek
– Nagy odafigyelést igényel ez a tevékenység, mert nincsen két egyforma kutya. Mindegyik kutya más és más, ezért mindegyikkel másképp kell viselkedni, és másképp kell megtalálni vele a közös hangot, hogy boldog kapcsolatot tudjunk kialakítani egymással. Az egyik több simogatást, a másik több szaladgálást igényel. Nálam első számú szabály, hogy a panziós kutyáknak tilos együtt játszaniuk. Minden kutyával külön és sajátomként foglalkozom, mivel felelősséggel tartozom a gazdának, ezért arra törekszem, hogy a kutyát semmiféle bántódás ne érje az ittléte alatt – hangsúlyozta.
Bernadette tapasztalata szerint a kutyák idegen emberrel mindig másképp viselkednek, mint a saját gazdájukkal, főleg, ha az nincs jelen, ezért miután megszokják az új helyüket, viszonylag elég hamar sikerül velük megbarátkozni.
– Egyszer beadtak képzésre egy kutyát, és elég rövid idő állt a rendelkezésemre ahhoz, hogy pár rossz szokását le tudjuk küzdeni. Egyik nap telt a másik után, és nem igazán éreztem, hogy a kutya ténylegesen akarna velem kommunikálni, dolgozni. Húztam ki a napokat a naptáramban, és közben azon gondolkoztam, mit tudjak kitalálni, hogy végre elinduljon a közös munka. Aztán másnap reggel, amikor a kutyát kiengedtem, ott volt mellettem, kereste a társaságomat. Jókedvűen kezdtük el a tréninget, és eredményes munkát sikerült bemutatnom, átadnom a gazdának. Tehát időt kell hagyni mindegyik kutyának; egyiknek kevesebb is elég, a másiknak többre van szüksége, de türelemmel minden megoldható – osztotta meg tapasztalatait a kiképző.
A kutyakiképző napi tevékenysége abból áll, hogy minden reggel sorra kiengedi a kutyákat, kitakarítja a kenneljüket, friss vizet ad nekik, és megeteti őket, ha szükséges. Ezután foglalkozik azokkal az ebekkel, amelyeket képzésre vittek hozzá, délután pedig megismétli a reggeli tevékenységet – ekkor már mindegyik kutya több időt tölt a szabadban.
– Az a meglátásom, hogy a gazdik egyre gyakrabban igénybe veszik ezt a szolgáltatást. Most már nem igazán kérik a szomszédjuk segítségét, hogy ő etesse és itassa a kutyájukat, mert tudják, hogy neki is rengeteg dolga van, és épp tíz percet tud eltölteni a kutyával. Így inkább beadják olyan helyre, ahol tudják, hogy kedvencük biztonságban van, és foglalkoznak vele, ahol szaladgál, játszik, tanul, és nem tölti a teljes napot szomorúan a kennelben – zárta Borsos Bernadette.

Szilágyi Dalma-Orsolya

: an accessible web community