Ahol minden ötletnek helye van

Itt a nyári vakáció, elérkezett az ideje annak, hogy a gyermekek kiszabaduljanak a megszokott tevékenységek monotonitásából. Minden divatimádó nagy örömére, Gábor Anita divattervező és két barátnője július elején Csekefalván szervezte meg a Divattábort. Arról, hogy milyen programokat kínálhat egy trendi tábor, az ötletgazdát kérdeztük.

A Divattábor ötlete a Divatsulit követően született meg, amely Gábor Anita első próbálkozása azzal a céllal, hogy egy kreatív közösséget teremtsen Székelykeresztúron és környékén. A kísérlet nem járt sikerrel, de idén nyáron újraindította az öltözködéssel és a kreatív ruhakészítéssel kapcsolatos projektet.
Az idei tábor 10–14 éveseknek szólt, a későbbiekben fogadja majd a 15–18 éves korosztályt is. A Csekefalván szervezett első Divattábor rengeteg izgalmas programmal, foglalkozással fogadta a jelentkezőket. Az ötletgazda a felnőttek részére egy Divathétvége elnevezésű rendezvény megszervezését is fontolgatja.
– Az elmúlt hat évet többnyire külföldön töltöttem, ahol különböző önkéntes programokban vettem részt – mondta Anita.
Elsősorban varrni és kézimunkázni tanította a gyermekeket, sőt néha felnőtteknek is tartott különböző divattal kapcsolatos foglalkozásokat. Mint mondta, innen eredt az ötlete, hogy itthon folytassa az elkezdett munkásságát.
A táborral olyan teret biztosít a fiatalok számára, ahol kreatívan és önmagukhoz hűen alkothatnak. Izgalmasan és játékosan tanítják meg a fiatal lányokat és fiúkat a stílus és az önbizalom megtalálására. A július 3–6. között megszervezett táborban a gyermekek fejleszthették kedvelt hobbijukat, emellett új kapcsolatokat alakíthattak ki, új barátokat szerezhettek.

Kipróbálni egy divatos szakmát
Az esemény szervezése majdnem teljes egészében Anitára hárult. Az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács önkéntesével, Bartha Fruzsinával állította össze a programkínálatot. Mint mondta, a szervezési folyamat során Aranyhajú-Groos Zselyke illusztrátor kereste fel a csapatot, és önkéntesként csatlakozott az előkészületi munkához. A tábor ideje alatt Anita és Zselyke a színelméletet és a dizájn alapjait oktatta, Fruzsina pedig a divattörténelemben kiemelkedő tervezők stílusát ismertette, emellett öltözködési tanácsokkal látta el a fiatalokat.
A táborban az érdeklődők elsajátíthatták a divattal kapcsolatos alapvető fogalmakat és szabályokat. Mindez kiegészült a színelmélettel, a textúrák ismeretével, a kompozíciók felépítésével, a mood boardok és ruhatervek készítésével. Továbbá, a programban szerepelt egy varrás-hímzés tanfolyam, textilfestés-oktatás, filmvetítés és néhány öltözködési stílussal kapcsolatos játék is. A tábor lejártával divatbemutatót szerveztek, a kifutón az újrahasznosított anyagokból készített ruhák és kiegészítők voltak láthatók.
– Az általunk kínált tevékenységek nagyrészt kézműves-foglalkozások, amelyek arra bátorítják a gyermekeket, hogy már egészen fiatal korban merjenek szabadon alkotni. Az nem baj, ha elsőre nem sikerül a terv megvalósítása. A divathoz kötődő hobbi az önbizalom fejlesztése, mert ez olyan világ, ahol minden ötletnek helye van. A közösségünk csodabogarakból áll, olyanokból, akiket az átlagoshoz szokott társadalom nehezen fogad be – mondta az ötletgazda.

Úton a stílusos megjelenésig
A tábor Anita divathoz fűződő viszonyáról árulkodik, hisz a divattervező nem az aktuális trendeket, inkább a saját maga által kialakított stílust követi.
– A divat annyira tág fogalom, hogy akkor is lehet valamiféle kapcsolódásunk hozzá, ha nem követjük a legújabb trendeket. Én sosem követem, mert korábban kialakítottam magamnak egy egyedi stílust. A stílusom az évek múlásával változik és alakul, akárcsak az önismeret. Ruhákat tervezni sem kimondottan a kedvenc tevékenységem, csak ha valami olyan témán dolgozom, ami nagyon közel áll hozzám. A divatban a kivitelezést szeretem, mert ilyenkor kézzelfogható dolgot alkotok. Vonz a segédanyagok elkészítése is, mint például a mood boar­dok vagy stílustáblák készítése, a színek, anyagok kiválasztása – fogalmazott.
Anita a tábort olyan gyerekeknek ajánlja, akik szeretik a ruhákat, a kiegészítőket, az egyedi öltözködési irányokat. A résztvevők garantáltan megtalálják a saját ízlésüket, stílusukat. A foglalkozások során bátran összevághatták a ruhájukat, óriási gallérokat és kiegészítőket varrhattak, vagy az öltözködési megújulás jegyében hímezhették ki a kedvenc szoknyájukat.
– Soha nem hallottam divattáborról a környéken, pedig gyerekként nagyon szívesen részt vettem volna én is egy ilyen rendezvényen. Meglehet, hogy kissé hippinek tűnik az általunk szervezett tábor, mert a divattervezés nem kimondottan megbecsült foglalkozás az országban. Ez óriási probléma, hiszen gátat szab az önkifejezésnek, holott egy művész gyermek felnőttként is művész marad, és boldogtalan lesz, ha nem azt csinálhatja, amit igazán szeretne.

Miklós Dalma

: an accessible web community