A vidombáki reptéren jól halad az építkezés

 

 

Prioritás a Sepsiszentgyörgy–Brassó gyorsforgalmi út elkészítése, az Erdővidéket Brassó irányába nyitó megyei út javítása egyidejűleg folyik a két megyében, a vidombáki reptéren pedig jól halad az építkezés – ebben a három témában egyeztetett a Kovászna és Brassó megyei önkormányzatok vezetői.

Fotók: Aeroport Brașov, Kocsis B. János

– Koronavírus idején sem áll meg az élet, a beruházásokat folytatni kell. Nekünk, háromszékieknek első számú érdekünk a Brassó megyével való együttműködés is. Több olyan közös projektünk van, amelyet a két megye és a két megyeszékhely vezetőivel egyeztetve indítottunk el, kezdetektől támogatjuk a repülőteret és minden ehhez kötődő fejlesztést. A megyei infrastruktúra modernizálását nem szabad a megyehatáron leállítani, akkor van haszna és értelme, ha regionális szinten összefüggő elképzelésbe illeszkedik. Például ilyen az erdővidéki úthálózat teljes körű felújítását célzó munkálat, vagy a két megyeszékhely közötti gyorsforgalmi útra vonatkozó terv is – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Az online munkamegbeszélést követően a tanácselnök beszámolt arról, hogy mindkét megye számára fontos a Sepsiszentgyörgy–Brassó közötti gyorsforgalmi út, amellyel Háromszéket összekötik a reptérrel. A két megye vezetősége megegyezett: a gyorsforgalmi utat felteszik a fejlesztési prioritási listára, amelyet a gyulafehérvári Központi Regionális Fejlesztési Ügynökségnek jövő héten kell küldeni, ez szerint fogják a Központi régióban az elkövetkező időszak finanszírozási szempontjait meghatározni. Egyébként mind a két megye idei költségvetésében már szerepelnek a gyorsforgalmi út előkészítését célzó költségek, a topográfiai felméréshez, nyomvonal megtervezéséhez szükséges pénzforrások.

A vidombáki reptér termináljának építésére március 10-én adott munkakezdési parancsot, tájékoztatott Adrian Ioan Veștea, Brassó Megye Tanácsának elnöke.

– Gyakorlatilag jó ütemben haladunk, a Brassó Megyei Tanács több mint 250 millió lej értékben kötött meg szerződéseket, amelyekkel párhuzamosan haladunk előre. Meggyőződésünk, hogy év végéig 90 százalékos lesz az előrehaladás, hogy jövő évtől, amennyiben nem lesznek előre nem látott helyzetek, a Brassói Nemzetközi Repülőtér működőképes légikikötő lesz – fogalmazott a brassói tanácselnök.

A megbeszélés harmadik témája a Brassó megyét és Erdővidéket érintő megyei út teljeskörű felújítása volt, a munkálatokat két európai uniós pályázatból finanszírozzák – közölte Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája.

HN-információ