A magyarok összetartozását ünneplik Székelykeresztúron

A keresztúri polgármester szólalt fel először a megnyitóünnepségen | Fotók: Miklós Dalma

Ünnepi önkormányzati ülést tartottak péntek reggel Székelykeresztúron, amelyet a Keresztúr nevű települések huszonkettedik alkalommal megrendezett találkozójának megnyitója követett. Az előzetesen kiadott program szerint szombat estig közel húsz település mutatja meg saját értékeit, hagyományait. A szervezők szándéka, hogy így erősítsék a Kárpát-medencei magyarság összetartozását a városnapokon.

Tizennyolc település képviselő jöttek el Székelykeresztúrra, hogy részt vegyenek a városnapi ünnepségen. A rendezvény ugyanis egyúttal otthont ad az idei, sorozatban a huszonkettedik Keresztúr nevű települések nemzetközi találkozójának. Ebben az évben új taggal bővült a résztvevők listája, Maroskeresztúr most vált a szövetség hivatalos tagjává.

Egy vérből valók

A sóskúti szálló konferenciatermében szervezett péntek délelőtti eseményen Koncz Hunor-János, Székelykeresztúr polgármestere köszöntötte a résztvevőket.

– A találkozó ünnepi pillanat a település életében. Hatalmas megtiszteltetés a Kárpát-medencében található azonos nevű településeket egy időben és egy helyen látni. Nálunk, Székelykeresztúron, mindannyian otthon vannak – hangzott el a polgármester beszédében. Hozzátette: a hétvégi városnapi programokat úgy állították össze, hogy azok kellőképpen tükrözzék a magyarok határokon átívelő összetartozását. A délutáni műsort kulturális sokszínűség jellemezte, ami a nemzetközi találkozók sajátossága. Valamennyi város bemutatta a saját különlegességeit. Többnyire a népzene, a néptánc, az irodalom, illetve a gasztronómia területén nyújtottak ízelítőt saját lakóhelyük érdekességei közül. Tánccsoportok léptek színpadra Maroskeresztúrról, Ráckeresztúrról, Murakeresztúrról, Sajókeresztúrról, Bodrogkeresztúrról és Kaposkeresztúrról. A zenés előadásokért Ráckeresztúr volt felelős. A házigazda szombat délelőtt a Keresztúri ízek főzőversenyen mutatja meg a helyi gasztronómiai ínyencségeket, miután majd közösen élvezhetik az In Vino Veritas című európai borok vetélkedőjét a Molnár István Múzeum pincéjében.

Virággal a kezében. Szente B. Levente költő, újságíró vette át az első díjat

Elismerték a közösségi munkát

Az ünnepi önkormányzati ülésen díjazták azokat a keresztúri származású közéleti személyiségeket, akik jelentős mértékben hozzájárultak a város fejlődéséhez. Az elismerésben részesített személyiségek munkásságát Simó Béla tanácsos és Sándor-Zsigmond Ibolya múzeumigazgató méltatta, majd Koncz Hunor-János adta át a díjakat azoknak, akik jelen voltak az eseményen. Az ebédszünet előtt Horváth Tamás, a Keresztúr Nevű Települések Szövetségének képviselője nyitotta meg a nemzetközi találkozó huszonkettedik kiadását. Kovács József szövetségi elnök nem tudott megjelenni az eseményen, így az alelnök tolmácsolta az ő gondolatait is.

– A találkozó célja, hogy minél jobban megismerjük egymást. Nem kis munka összegyűjteni, meghívni, majd vendégül látni ennyi színes településről érkező látogatót. A hétvége további részében felpezsdítjük Keresztúr életét. Nehezen kivitelezhető, de annál fontosabb esemény az idei találkozó. Egy-egy ilyen alkalom lehetőséget nyújt a már meglévő kapcsolatok ápolására, esetleg újabbak kialakítására. Nem csak a települések kötik össze egymással az értékeiket, hanem a polgárok is baráti kapcsolatrendszert építhetnek ki. Mindez erősíti a magyarság összetartását – mondta a képviselő.

Horváth Tamás szerint a találkozó célja, hogy minél jobban megismerjék egymást

Bálint Kinga, a keresztúri polgármesteri hivatal sajtóreferense úgy vélte, hogy a találkozó megszervezése óriási kihívással járt. Mint kifejtette: közel hatszáz látogatónak kellett szállást és étkezést biztosítaniuk, ráadásul kimondottan olyan programokat állítottak össze, amelyek jelképesen az összetartozást erősítik. Valamennyi vendégségbe érkezett település küldöttsége mellé egy-egy helyi csoportkísérőt rendeltek. Megemlítette: egy hete fejeződött be Petőfi Sándor legendai sírjának a tatarozása, a látogatók többek között erre is rácsodálkozhatnak. Ezenkívül a látogatók figyelmébe ajánlotta a Gyárfás-kúriát, Petőfi körtefáját, szobrát, illetve a Keresztúrok parkját is.

– A települések közti kapcsolat jelenleg is gyümölcsöző, az idő múlásával egyre inkább azzá válik. Ennek elsősorban a helyi diákok a nyertesei, akik idén meghívást kaptak egy általános műveltségi vetélkedőre. Annyira jól teljesítettek a vetélkedőn, hogy jutalomkirándulás lett az osztályrészük. Fontos, hogy a gyermekeket is bevonjuk a szövetségbe, mert így nevelhetünk egy olyan generációt, amely lélekben már elkötelezett lesz  a Keresztúr nevű települések mellett – fejtette ki a kommunikációs szakember.

Miklós Dalma

: an accessible web community