A generációk közti köteléket ünnepelték

Ügyességi verseny csak közösen. Együtt könnyebb Fotó: Demeter Adél-Hajnalka

Ismét családi napot tartottak a ho­mo­ród­ka­rá­csony­fal­vi népi fürdő melletti területen: együtt szórakoztak a szülők és a gyermekeik, valamint az Oklándi Elhelyező Központ fiataljai a Dungó-feredőben. Volt ott tánc, játék, kacagás és rengeteg finomság – a Comite Egyesületnek hála, a teljes községet összetartja a családi kötelék.

Szombaton az anyák, apák és gyermekeik közötti kapcsolatot ünnepelték a ho­mo­ród­ka­rá­csony­falvi Dungó-feredő szom­széd­ságában. Az oklándi Comite Egyesület második alkalommal tartott családi napot, a tavalyihoz hasonlóan Ok­lándról, Homoródújfaluból és Ho­mo­ród­karácsonyfalváról érkezett több tucat szülő a gyermekével, hogy közösen töltsenek el egy játékkal, zenével és nevetéssel teli napot. Cseke Rozáliától, az egyesület elnökétől megtudtuk, az állami gondozásban levő Oklándi Elhelyező Központ lakói is csatlakoztak, így egy családként szórakozhatott a község lakossága. Az esemény a helyi gyógyfürdő szomszédságában, a szabad ég alatt zajlott reggel tíz órától egészen estig. A tavalyi programhoz hasonlóan volt főzőverseny, habfürdő, parasztolimpia és kézműves-foglalkozások, de megfordultak a helyszínen az önkéntes tűzoltók és a homoródújfalusi csőszök is.

Tizenkét csapat a lacikonyhán

Előjelentkezéssel és családokká tömörülve lehetett benevezni a hagyományos főzőversenyre – többnyire a felnőttek feleltek az előkészületekért, majd a kicsikkel közösen díszítettek és tálaltak. A főzés nem volt időhöz kötött, mindenki a maga léptékével készülhetett, de időközben a kisebbek figyelmét többek közt kosárfonással, fürdősókészítéssel és fafaragással kötötték le. Végezetül a kecskéből és nyúlból készült ínyencségek, a borban párolt hússzeletek, de az alufóliában és parázson sült túros puliszka is felkerült az Együtt a családdal rendezvény menüjére. Az öttagú zsűri már az előkészületek közben figyelte a versenyzőket, számított a tagok közötti együttműködés, értékelték, ha a hozzávalók között „hazai” termékek szerepeltek, de összességében a végeredmény határozta meg a pontszámokat. Rigó Ildikó, a főzőversenyen zsűrizők elnöke szerint jó volt látni, hogy a magyar gasztronómiához tartozó hagyományos ételeket bátran használták a versenyzők, de sokan kísérleteztek, új köntöst adtak a jól ismert nokedlire és pörköltre. Elmondása szerint kihívásos volt a feladatuk, tizenkét különböző fogást megkóstolni egy nap alatt nem kis kihívás, nem beszélve arról, hogy a versenyzők különleges italválasztékkal is készültek: volt dió- és sompálinka, házi készítésű szörpök, likőrök és italdesszertek.

Fotó: Demeter Adél-Hajnalka

Felkutatták a nagymama titkos receptjét

A rendezvény előtt egy sü­ti­ver­senyt is meghirdettek a szervezők: otthonról hozott, házi készítésű finomságokat bocsáthattak versenyre a családok, miközben a mindig lisztes kezű mamák legtitkosabb receptjét kutatták. Volt málé, bukta, lepény, csöröge, lángos, zserbó és pánkó, így a finomabbnál finomabb édességek kivétel nélkül viselhették a mama sütije elismerést. Rigó Ildikó szerint a feladat mégis érdekes beszélgetésekre adott lehetőséget a helyszínen, hiszen a felsorakoztatott receptek közül aligha mindennapi már a legtöbb nagymama repertoárjában a málé és a pánkó.
– Vannak fiatal nagyszülők, alig ötven, ötvenöt évesek, akik az unokák örömére már teljesen más édességeket választanak, nem ritka, hogy teljesen új, kísérleti receptekkel próbálkoznak. Természetesen fontosnak találjuk ezeket a helyi, a mi kultúránkhoz kötődő süteményrecepteket is éltetni, de valóban a verseny közben jutott eszünkbe, hogy mindaz, ami nekem és a kortársaimnak felidézi a nagyszülőt, valójában merőben más, mint a mai gyermekeké – mutatott rá a Homoródalmásról érkező zsűritag, hogy egy-egy ilyen alkalommal lehet látni, hogy mennyire átalakulóban vannak a családi szerepek, mást jelent ma anyának és apának lenni, mint évtizedekkel ezelőtt.

Családi összefogás a parasztolimpián

A szervezők két nagyobb meglepetéssel is készültek a kicsiknek: a homoródújfalusi csőszök felkeresték a Dungó-feredő mellett szórakozó családokat, hogy táncban és szóban hívják el őket a szombat esti szüreti bálba – azt megelőzően pedig egy furfangosan összeállított akadálypályán botladozhattak végig a családok. A mérkőzésen való részvétel egyik feltétele volt, hogy nemcsak a gyermekeknek, hanem a választott felnőttekkel alkotott csapatoknak kellett időre teljesíteniük egy-egy szakaszt – közösen, egymásnak szurkolva és egymást segítve tudtak csak célba érni. A nézőközönség persze jókat nevetett, vidám hangulatból nem volt hiány: volt ott gyermek a talicskában, lányok és anyák boszokrányseprűn, de a férfiak megpróbáltatásait sem felejtették célba dobás, gurítás vagy ügyesség kategóriában. Ahogy a nap többi mérkőzésénél, itt sem sürgette senki a végeredmények kihirdetését, hiszen a bátor résztvevők, de a bokrok mellett meghúzodó nevetgélők is eredményesen tölthették az időt. Az augusztusi forró délutánt az önkéntes tűzoltó-alakulat tagjai enyhítették, az így felfrissült kicsik egészen estig bírták a bulizást. A napot néptáncoktatással és bábelőadással zárták, a megkérdezett résztvevők kivétel nélkül örültek a rendezvénynek és jól érezték magukat.

Demeter Adél-Hajnalka

: an accessible web community