A galambok fiatal barátja

Fotó: Barabás Emőke

A csíkkozmási Sass Máté mindössze tizenkét éves, máris különleges hobbija van: birminghami pergő galambokat tart, melyek leginkább arról ismertek, hogy nehezen barátkoznak az emberrel. A Sass családból Máté az egyedüli, akinek a hangjára odafigyelnek a szárnyasok. A fiú jövőbeli álma, hogy röptetőversenyeken is részt vegyen kedvenceivel.

A csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskola hatodik osztályos tanulója, Sass Máté nemcsak a zenében tehetséges, de az állatok iránti szeretetéről is sokan ismerik. Máté zongorázik, és a csíkszentimrei Szent Imre Fúvószenekar tagjaként trombitán is játszik. Mindemellett különleges elhivatottságot érez galambjai iránt, amelyeket teljes mértékben ő gondoz, a család csak szükség esetén segít be neki.
– A galambokkal négy éve kezdtem el foglalkozni, először pávagalambjaim voltak, mivel azoknak elvileg könnyebb a tartása. Az első három pár galambból egy maradt meg, a többi elrepült vagy elpusztult, de aztán másfél évvel ezelőtt ismét kaptam galambokat egy rokonomtól, Marian Borbélytól, ezek már birminghami pergő galambok voltak. Azóta is ezeket pároztatom, röptetem, ez a hobbim – avatott be Máté.
Mint mondta, a galambokkal először a rokonánál, Marian Borbélynál töltött nyaralásán találkozott, és látva Marian törődését, neki is nagyon megtetszett a tevékenység. Marian jelenleg is galamb- és kecsketenyészettel foglalkozik Bukarestben, akinek galambjai Farkas László budapesti tenyésztőtől származnak. László madarai többszörös világbajnoki címet is nyertek a különböző röptetőversenyeken.

Ideális otthon a szárnyasoknak

Sasséknál a galambok külön elválasztott ketrecben laknak, ráadásul Máté édesapja, Attila minden galambpárnak külön lakhelyeket barkácsolt fából, hogy biztonságban fészket rakhassanak.
– Általában melegben költenek, tavasszal kezdik, s ha egészséges a pár, illetve jók a körülmények, egy évben akár két-három alkalommal is költhetnek. Idén öt fióka lett, amelyek már ügyesen repkednek, pörögnek a levegőben, és lassan megérnek a párválasztásra – mondta a lelkes galambtartó.
Azt is megtudtuk, hogy minden pár két tojást rak, de mivel nem egyszerre tojják ezeket, a fiókák sem egyszerre születnek. A szülők az erősebbet, a nagyobbat etetik, a kisebb fiókát ki kellene dobni, de a fiatal állattartót egyszer sem vitte rá a lelkiismeret, így jelenleg is van egy olyan galambja, amely nem tudja kinyújtani a farkát.
Máté szerint a kisebb fiókák nem olyan életerősek, ezért nem mindig fejlődnek ki rendesen, így esetükben nagyobb eséllyel alakulhat ki valamilyen egészségi rendellenesség.

Fotó: Barabás Emőke

A fészekrakásban is kapnak segítséget

Máté a fészekrakásnál is segít a galambjainak: szénát rak a földre, hogy használhassák a fészeképítéshez. Amelyiknek nehezebben megy a fészekrakás, annak forgácsot is tesz a területére, hogy a tojásokat ebbe rakhassa le.
– Amikor a fiókák kikelnek, a szülők táplálják őket, megeszik a magokat, vizet isznak rá, s a begyük megdarálja ezeket a magokat. Ezt követően a szájukból tejszerű pépet adnak át fiókáiknak. Ahogy a fiókák nőnek, szüleik egyre darabosabban szolgálják fel az eledelt, egy hónaposan pedig már önállóan is képesek táplálkozni – számolt be Máté.

Ösztönözni kell őket

A repülés elengedhetetlen a galambok egészsége érdekében, ezért Máté mindennap háromszor repteti őket.
– Reggel, délben és késő délután kiengedem, tapsolással biztatom a galambjaimat, hogy repüljenek. Ilyenkor pörögnek is a levegőben, ami nagyon szép látvány. Füttyszóval visszahívom és megetetem őket. Az a tapasztalatom, hogy reggel, a hűvösben szívesebben repülnek, mint később a melegben, ilyenkor inkább csak napoznának a tetőn, nehezebb rávenni őket a mozgásra – részletezte Máté, aki soha nem hagyja felügyelet nélkül a madarait, ugyanis volt rá eset, hogy a szomszéd macskája lecsapott rájuk, amíg a földön csipegettek.
A sasok is veszélyt jelentenek, ők is könnyen elkapják a galambokat a levegőben. Máté szerint a galambok nagyon könnyen megbetegednek, egyik legnagyobb ellenségük a tetű. Ezenkívül a megfázásból is származnak problémák, többször előfordult már, hogy piros torok miatt kezelésre szorultak.
– Egy hete permeteztük le a lakhelyüket tetű ellen, az egyik galambot viszont külön kellett tennem a többitől, mert nem eszik, és nagyon legyengült – mondta lehangoltan Máté.

Fotó: Barabás Emőke

Költséges hobbi

A galambtartó úgy véli, kedvenceinek a tartása nem olcsó hobbi. Vitaminos magokkal kell táplálni a szárnyasokat, a betegségek miatt pedig nagy a költség a gyógyszerekre. Máté elmondta: ha a suliban az első négy tanuló közé tartozik, onnan is kap pénzt, de az ünnepekkor kapott ajándékpénz egy részét is a galambok ellátására fordítja, és esetenként a szülei is kisegítik.
– A jövőben szeretném fejleszteni az állományt. Tizenöt párt tartanék, amelyeknek a költés és a fiókák felnevelése lenne a legfőbb feladatuk, és külön lakhelyet alakítanék ki a fiatal galamboknak, azok lennének a repülő galambjaim, amelyekkel röptetőversenyeken is részt vennék – ismertette álmait Máté.

Barabás Emőke

: an accessible web community