A falu gondjára bízták a műveket

Puskás Elemér és dr. Gaál Katalin kézjegyével látja el a dokumentumot Fotó: Boncina-Székely Szidónia

A gyergyóditrói nagytemplom bú­csú­ünnepén tartották a Gaál András festőművész emlékére szervezett ünnepséget.
Vass Annamária zongorajátéka és Gaál András néhány kiállított munkája fogadta a megemlékezésre érkezőket, akik Székedi Ferenc újságíró moderálásával emlékeztek a település nagy szülöttére, a tavaly elhunyt festőművészre.
Puskás Elemér polgármester köszöntőjében elmondta: Ditróban mindig emlékezni fognak Gaál Andrásra, számon tartva őt a község nagy szülöttjei között. Ennek jegyében megújították és aláírták azt a szándéknyilatkozatot, amelyet már korábban, Bardócz Ferenc egykori polgármesterrel kötött a Gaál család, miszerint a korábban Ditrónak adományozott festmények az önkormányzat tulajdonában és gondozásában maradnak.
A kulturális eseményen Gaál András festőművész családtagjai, egykori tanítványai, barátai emlékeztek: a beszédek között Kányádi Szilárd színművész olvasott fel a festőművész nyolcvanadik születésnapjára megjelent monográfiából, Gaál András életének mérföldköveit villantva fel a hallgatóság számára.
A megemlékezők sorában elsőként Petres Lajos nyugalmazott tanár beszélt szomszédja és barátja jelleméről, gyermek- és felnőttkori közös élményeikről.
– Gaál András mindig ditróinak érezte magát, vakációkban bekapcsolódott a helyi fiatalok tevékenységeibe, festményeiről visszaköszönnek a ditrói, székelyföldi tájak. Megfestette a helyi farsangi maszkurák jellegzetes alakjait, a ditrói nagytemplomot. Javaslom a ditrói pedagógusoknak, hogy tanítványaikat minél többször hozzák el ide, hogy megismerkedjenek Gaál András festményeivel, munkásságával – tanácsolta Petres Lajos.
Márton Árpád festőművész alkotói testvériségként jellemezte Gaál Andráshoz fűződő barátságát, felidézve azokat az emlékeket, amelyek kapcsolatukat meghatározták. Beszélt a gyergyószárhegyi képzőművészeti alkotóközpont létrehozásáért tett erőfeszítéseikről, közös munkájukról.
A művészre emlékezve, egykori tanítványa, Botár László festőművész is megosztotta gondolatait, felidézve Gaál András személyiségének összetettségét, amelyben ugyanúgy helyet kapott a szigorú tanár, mint a később megismert barátságos művész, kolléga.
Kolcsár Béla, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ igazgatója a gondozásukban lévő, alkotótáborokban készült munkákról beszélt. Elmondta: a több évtized alatt, Szárhegyen készült munkákat méltó módon tárolják, bízva abban, hogy egykor kiállítóteret kap az alkotóközpont, ahol a közönség elé tárhatják ezt az értékes gyűjteményt.
Az emléknap befejezéseként a festőművész lánya, Gaál Ágota a család nevében beszélt emlékeikről, megköszönve a községnek azt a hozzáállást, ahogyan édesapjuk emlékét, alkotásait őrzik.
– Édesapánk, Gaál András mindig élni fog: a hétköznapokban is olyan, mintha közöttünk lenne, emlékeink által. Gondozzuk a hagyatékát, szeretnénk kiállításokat szervezni, hogy minél szélesebb körben megismertessük életművét – zárta gondolatait Gaál Ágota.

: an accessible web community