Hirdetés

Veteményezés többszörös ajándékkal

Ma még lehet jelentkezni Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének Kiskertész programjába. Tegnap délutánig 1613 pályázót jegyeztek, de a korábbi évek tapasztalata szerint az utolsó pillanatokban is sok kis kertész szokott jelentkezni. A szervezők abban bíznak, a résztvevők száma megközelíti a tavalyit.

Bíró István
Becsült olvasási idő: 4 perc
Veteményezés többszörös ajándékkal
Vetőmagból nyári munka. Kis kertész Fotó: Csillag család archívuma

A Kiskertész programot 2012 óta hirdeti meg az 1–8. osztályos diákoknak Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete. A program célja felhívni az iskolás gyermekek és szüleik figyelmét arra, hogy a friss zöldségeket különösebb anyagi ráfordítás nélkül lehet megtermelni.

– Nem titkolt szándék az sem, hogy a diákok a kertészkedés során megismerkedjenek az élelmiszer előállításának gyakorlatával, hogy megtapasztalják a saját kezűleg, a kertben megtermelt zöldségek minőségi és élvezeti értékbeli különbségét. A program által arra is ösztönözzük a gyermekeket, hogy több időt töltsenek a szabadban

– mondta lapunk megkeresésére Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.


Hirdetés


A Kiskertész programba jelentkezők különböző vetőmagcsomagokat (retek, fejes saláta, sárgarépa, cukkini, zöldborsó, uborka, cékla, spenót) igényelhetnek a szervező vidékfejlesztési egyesülettől azzal céllal, hogy kialakítják saját veteményesüket otthon vagy az osztályközösségek éppen az iskola kertjében. A vetőmagok mellé a vegyszermentes zöldségtermesztéshez hasznos tanácsokat is kapnak a kisdiákok. Tegnap délutánig 1613 pályázót jegyeztek a szervezők, de ma még lehet jelentkezni kiskertésznek.

– Tavaly 77 iskolából, 44 osztályból összesen 3171-en vettek részt a Kiskertész programban. Abban bízunk, hogy az idei kiírásra – ha még az utolsó pillanatokban is – legalább annyian jelentkeznek, mint az elmúlt évben

– tette hozzá a megyeelnök.
A programban versenyző tanulók a megadott határidőig beszámolót kell küldjenek a szervezőknek, majd a legjobbakhoz ellátogat egy szakbizottság, és megtekinti a veteményest. A beszámolók és a kertlátogatások tapasztalatai szerint a legügyesebb kiskertészeket értékes nyereményekben részesítik. A tavalyi nyertesek biciklivel, oklevéllel és éremmel gazdagodtak. Az idei kis kertészeket térségenként díjazzák a szervezők. További részletek a Kiskertész program közösségi oldalán is olvashatók. 
 Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!