Hirdetés

A játszótértől a pelenkázóig

Hargita megyében már közel kétszáz szálláshely, étterem, turisztikai program, látványosság, valamint rendezvény rendelkezik a Visit Harghita által kiadott Family-friendly – családbarát szolgáltatás tanúsítvánnyal. A kampány céljáról és a tanúsítvány megszerzéséhez szükséges feltételekről érdeklődtünk.

Kovács Andrea
Becsült olvasási idő: 4 perc
A játszótértől a pelenkázóig
Keresettebbek a tanúsítvánnyal rendelkező desztinációk Fotó: H.M.T.

Idén már 188 szálláshely, étterem, turisztikai program, látványosság, valamint rendezvény tartozik a Family-friendly (családbarát) kínálati csomagba, melyet 2020-ban kezdeményezett a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás és Hargita Megye Tanácsa. Szabó Károly, a fejlesztési társulás ügyvezető igazgatója érdeklődésünkre elmondta: a családbarát szolgáltatás Hargita megye idegenforgalmi kínálatába tartozó, családoknak szóló kínálati csomag. Célja a megyébe csábítani azokat a – külföldi és hazai – vendégeket, akik minőségi időt szeretnének eltölteni családjukkal olyan környezetben, amely szem előtt tartja a gyermekekkel utazók igényeit, illetve tartalmas kikapcsolódási lehetőségeket keresnek, amelyek értékes és biztonságos időtöltést nyújtanak a család minden tagja számára. Ilyen tanúsítványt az a szálláshely vagy étterem kaphat, amely rendelkezik a Turisztikai Minisztérium által kibocsátott minősítéssel, illetve az a programszervező, amely rendelkezik gyermekek számára is alkalmas, az egész családot megszólító ajánlattal, illetve minden jelölt meg kell feleljen a Visit Harghita – Family-friendly kritériumrendszerébe foglaltaknak, amelyet a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás alkalmazottai ellenőrznek. 
A szálláshelyek és éttermek esetében kül- és beltéri biztonságra, ellátásra és higiéniára vonatkozó feltételek kell teljesüljenek. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Akadálymentesen

Ezek között olyanok találhatók, mint hogy kültéren legyen gyermekek számára elkülönített hely, a játszótér, homokozó, sportpálya; a vendéglátóhely legyen akadálymentesítve, legyen megközelíthető babakocsival is; amennyiben a vendéglátóhelyhez falusi gazdaság, tanya tartozik, a gyermekekre veszélyes háziállatok – harapós kutya, kos, gúnár – legyenek megfelelően elzárva. Beltéren legyenek csúszásmentes felületek, jól rögzített polcok, konnektorvédők; a szobák felszerelése ne tartalmazzon olyan elemeket, amelyek a gyermekek fizikai épségére veszélyesek lehetnek, legyen masszív és biztonságos az etetőszék; ahol konyhahasználati lehetőséget biztosítanak; az elektromos felszereléseket, a vágó- és szúróeszközök tárolják magas polcokon; a kül- és beltéri lépcsők legyenek csúszásmentesek és korláttal ellátva.
Az ellátásra, étkezésre vonatkozó feltételek között szerepel az, hogy biztosítsanak lehetőséget változatos, egészséges alapanyagokból készült, bio- vagy helyi gazdaságból származó ételek fogyasztására, illetve az étlapon gyermekmenü is szerepeljen.
A szálláshely és étterem több higiéniai kikötésnek kell megfeleljen, így az éttermekhez tartozó mellékhelyiségek területén legyen pelenkázó; legyenek gyermekek számára berendezve vécészűkítővel/fellépővel; az agroturisztikai panziókhoz, vendégházakhoz tartozó háziállatok legyenek tisztán tartva.

Első a biztonság

Szabó Károly elmondta: fontos, hogy a családbarát turisztikai tevékenységek részletes leírása legalább magyar és román nyelven is elérhető legyen online és offline módon is; a felnőttekre és gyermekekre nézve egyaránt veszélymentes környezetben kell megszervezni a tevékenységeket. Az állatokkal kapcsolatos tevékenységek – állatsimogatás, lovaglás stb. – esetén csak a már gyermekekhez szoktatott, idomított állatokkal szabad dolgozni; a szervezőknek sporttevékenységek során biztosítani kell a szükséges eszközöket és védőfelszereléseket; ugyanakkor a természeti ismereteket fejlesztő, ökológiai témájú (például tanösvénytúra) tevékenységekhez szakképzett idegenvezetőt kell biztosítani a program idejére.

– A Family-friendly kampányt közel öt éve indítottuk. A Hargita megyébe családdal érkezők számára minőséget képvisel, a turisták gyakrabban választanak olyan szolgáltatásokat, amelyek megkapták ezt a minősítést. Célunk, hogy Hargita megyét még jobban besoroljuk a zöld és családbarát megye kategóriába, minél többen érkezzenek ide

– nyilatkozta.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!