Hirdetés

Jól tejelő tehenészet

Romantikus paraszti életről álmodott, önellátó gazdaságról, bizonyos fokú függetlenségről, amit ez az életmód tud nyújtani. Így alig több mint egy évtizede belevágott egy tehenészet felépítésébe, és mostanra harminc tejelő marhával és azok szaporulatával elmondhatja, hogy családi farmja önfenntartóvá vált. Jelenleg a megélhetésének közel 70 százalékát a mezőgazdaságból teremti meg Vizi János csíkjenőfalvi fiatal falugazdász.

Létai Tibor
Becsült olvasási idő: 10 perc
Jól tejelő tehenészet
Vizi János gazdaságában. Gyümölcsöző munka Fotó: László F. Csaba

A falu határában lévő telepet szűk, hosszú, kacskaringós, viszont aszfaltozott úton értük el. A hatalmas közép-ázsiai juhászkutyák ko­mó­tosan, csendben, de tiszteletet parancsolóan vi­sel­ked­tek. A fajtára jellemző módon nyugodtan fogadták a látogatót, hisz gazdájuk társaságában érkezett. A hívatlan látogatót, aki bejelentkezés nélkül jön, már nem ilyen lazán kezelik, annak nadrágját – legjobb esetben – kicsipkézik.
Vizi János megemlítette, hogy valamikor tenyésztette az ázsiai puszták e büszke és öntudatos kutyafajtáját, de mostanra felhagyott vele, mára már csak a gazdaság őrzése az ebek feladata, amit tisztességgel el is látnak, vérükben van. A kaput megközelítő vesszőseprűt áruló asszony is időben megkérte a gazdát, hogy terelje tisztességes távolságba a kutyákat, mert másképp nem meri bemutatni portékáját.

Borjak vásárlásával kezdte

Az istálló ajtajának megnyitásakor igazi mú-szimfónia fogadott, a tehénbőgés az állattartó számára igazi zene. Ezt a vadromantikát látta a gazdálkodásban Vizi János fiatal gazda, aki családjával tíz évvel ezelőtt vágott bele e sokszor nehéz, de számos szépséget is rejtegető tevékenységbe. A kérődző állatok lakába lépve Vizi elmesélte, hogy megálmodott valamikor egy romantikus paraszti életet, ahová a szolgáltatói szektorból érkezett.
– Nem őshonos mezőgazdász vagyok, nem átvettem a gazdaságot, hanem a családdal indítottuk el. Eleinte borjak vásárlásával, majd ahogy növekedtünk, építettünk egy telephelyet, istállót. Mikor már tízen felül volt az állomány, termelőre fordítottuk azt, így a tejeladásokat már napi 100 literrel kezdtük. Jelenleg havonta 10 ezer liter tejet termelünk, ami átlagosan napi 300-400 litert jelent. Felcsíki viszonylatban ez egy közepes gazdaságnak számít – mondja.
A paraszti létre, magára a kifejezésre jó értelemben tekint, de azt is megérti, ha urbánus körökben a szónak pejoratív értelmet adnak. Mint mondja, sokszor elgondolkozott azon, amikor a traktorral éppen szántott, vetett vagy kaszált, hogy „a városi népnek abban igaza van, hogy egy parasztnak tényleg nincs ideje tájékozódni, olvasni, mert ha ilyesmivel kezd foglalkozni, akkor megsínyli a gazdaság, elhanyagolódnak a földek, az állatok, egy gazdaságban nincs rá idő vagy energia, hogy mentálisan rendszeresen képezd magad, örülsz, ha egy kicsit meg tudsz pihenni, egy órát szundítani, másra nem igazán van energia”. 
– Ez az elfoglalt, sokszor lenézett paraszti réteg az évszázadok során kultúrateremtő volt, táncokat, hagyományokat kreált, formálta a tájat, jellegzetes építészeti stílust hozott létre – jegyezte meg.

László F. Csaba

A terméknek legyen tisztességes ára

A gazdálkodás jövedelmezősége rendkívül hullámzó. Időnként vannak jó időszakok, de sokszor kell megküzdeni rendkívüli nehézségekkel is, amire az elmúlt néhány esztendőben bőven akadt példa. Volt világjárvány, rendkívüli aszály, most meg a háború és az azzal járó energiaválság. Miközben a fiatal gazda a tehenek elé szórta a napi szénaadagot, kifejtette: 
– A tejtermelés az utóbbi években nem volt egy jól megfizetett ágazat. Jött a Covid, majd a háború miatt megemelkedtek az energiaárak. A világjárvány alatt úgy éreztük, nagyon jó gazdának lenni, mert szabadon dolgozhatunk, nem korlátoznak. Tavaly februárban viszont jött a háború, az energiaárak megugrottak, a paraszti élet kezdett ellehetetlenülni. Nagyon sokan kezdtek azon gondolkodni, hogy feladják, mert nem lehet megélni belőle. A számlák az egekig szöktek, az áramfogyasztás megterhelte a gazdaságokat, és üzemanyag nélkül a traktorok sem mennek. A kiadások nagyobbak lettek, a bevétel viszont nem nőtt. A gazdaságunk a szálas- és tömegtakarmányt megtermeli – mikor nem sújt az aszály –, viszont az abrakot, kiegészítő vitaminokat meg kell venni, bármilyen drágán is adják. A feldolgozók nem tudják eladni a tejterméket, felgyűlt a raktárakban, a vámmentesített ukrán tejtermékek elárasztották a piacot – osztotta meg tapasztalatait. – Tavaly ősztől idén januárig volt egy viszonylag jó időszak, de jelenleg önköltségi áron értékesítik a tejet, ami azért, ha banikkal is, de emelkedni kezdett, hiszen a politikum is igyekszik segíteni a gazdálkodóknak. A jelenlegi helyzetben egyelőre nem fogunk tudni szintet váltani. A gazdaság önfenntartó – rengeteg fizikai munkával –, de nincs abban a helyzetben, hogy fejlődni tudjon. A bevételek pillanatnyilag nem teszik lehetővé, hogy akár egyetlen megbízható embert is alkalmazzunk – jegyezte meg a gazda, miközben serényen tett-vett a gondosan karbantartott, rendezett istállóban. Ugyanakkor megemlítette: fontos a vezetőink hathatós segítsége, amivel az itthoni gazdaságokat, gazdálkodókat igyekeznek megmenteni, fontosak a támogatások, örvendenek neki, de az igazi segítség az lenne – minden termelő, gazdálkodó arra vágyik –, hogy a termékek legyenek megfizetve. – Mi arra vágyunk, hogy a termékünk, legyen az tej, hús, bármi, annak legyen meg a normális ára – mondta.

Marha nagy probléma a kérődző klímaveszedelem?

A szarvasmarhák, illetve a többi kérődző állat emésztése során keletkező metánkibocsátást a klímaváltozás egyik fő okának igyekeznek beállítani napjainkban. A szarvasmarha-ágazat bizonyos nyugati országokban igazi támadás alatt áll. Hollandiában az állam drasztikusan próbálja csökkenteni a tehénfarmok létszámát, ami az utóbbi időben számos gazdatüntetéshez vezetett.
– Kies tájainkon még nem érezhető ez a tendencia, viszont szomorú, hogy kiélezett harc bontakozott ki a zöldek és a mezőgazdászok között – mondta el a téma kapcsán Vizi János. Meglátása szerint, bár az éghajlatváltozás nap mint nap tapasztalható, ezt nem lehet egyértelműen a tehenek nyakába varrni. A tehenek gyomrában az emésztés során nyilván keletkeznek bizonyos gázok, amit kibocsátanak, de ez – ha Európa összes tehenét nézzük is – biztos nem több, mint amit a klímakonferenciákra járók luxusrepülőgépeikkel bocsátanak a légkörbe. Sarkosan fogalmazva megjegyezte: túlságosan elszaporodtak a művelt élhetetlenek, a jólét megártott, miként a kutyának is a magyar mondásban. A fiatal gazda úgy gondolja, „egy igazi farmer, aki szereti az állatait, és harmóniá­ban dolgozik a természettel, a környezettel, az sokkal többet tett az élhető Földért, mint azok a zöldek, akik a tehenekben keresik a problémát”.
Végezetül megnyugtatónak nevezte, hogy Európának ezen a fertályán vezetőink többsége még igyekszik a gazdákat megvédeni a „nyugati bolondságoktól”.
 



Hirdetés


Hirdetés

Kövessen a Facebookon!