Régiségek tárháza Parajdon

Régiségek tárháza látogatható Parajdon: a Ste­fánkovits család házi múzeumában a régi falusi házakban fellelhető használati tárgyak, szerszámok, bútorok és kézimunkák láthatók.

Simó Bernadette
Becsült olvasási idő: 3 perc
Régiségek tárháza Parajdon
Érckályhák a gyűjteményből. Múltidézés Fotó: Stefánkovits Judit

Egyedi néprajzi múzeumot, számos régiség tárházát hozta létre Parajdon a Stefánkovits család. A házaspár hosszú éveken át gyűjtötte a régiségeket, Székelyföldön ismert használati tárgyakat és munkaeszközöket.
Stefánkovits Judit a Hargita Népének elmondta, hosszú évek gyűjtése előzte meg a régiségek tárházának megnyitását, közel huszonöt éven át férjével gyűjtőutakat szerveztek, keresték a környéken a régi tárgyakat, eszközöket. A tárgyak többnyire a környező településekről, székelyföldi falvakból, városokból származnak, de sok eszközt szereztek be a parajdi gazdáktól, családoktól is. Van ott kályha, varrógép, kézzel készült falvédő, függöny, abrosz, csipkék, ágynemű, de láthatók régi fényképek, valamint számos, a különböző kinti munkák elvégzéséhez alkalmas szerszám is. A ház szobáit korhűen rendezték be régi bútorokkal és használati tárgyakkal, így nemcsak az eszközöket lehet megtekinteni, hanem azt is, hogy nézett ki régen egy falusi ház. 


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Régiségek tárháza Parajdon
Stefánkovits Judit szerint egyre többeket, főként egyre több fiatalt érdekel a régiségek tárháza, míg a kezdeti években inkább az idősebb korosztály látogatta előszeretettel a múzeumot, manapság már a fiatalok is érdeklődést mutatnak a régiségek iránt.
Többnyire a nyári időszakban, tavasztól kora őszig tartanak nyitva, télen zárva van a múzeum, ez idő alatt takarítanak, rendet raknak, gondozzák és rendezik a gyűjteményt. A nyári szezonban mindennap nyitva vannak reggeltől egészen sötétedésig, mindaddig, amíg van érdeklődő látogató.

Régiségek tárháza Parajdon

– A legtöbb látogató belföldről érkezik – jegyezte meg Stefánkovits Judit. – A román turisták rendkívül érdeklődők és kíváncsiak a tárházra, érdekes számukra, szeretik összehasonlítani az itt látottakat saját régiségeikkel.

Régiségek tárháza Parajdon 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!