Hirdetés

A szeretettől halhatatlanná lesz a dallam

Csermák Zoltán
Becsült olvasási idő: 3 perc
A szeretettől halhatatlanná lesz a dallam
A református énekkar és a Goldmark kórus Fotó: Csermák Zoltán

Egy különleges zenei eseményre kap­tam meghívót kedves volt osztálytársamtól, Kiss Ágnestől, a Budapest–Angyalföldi Református Egyházközség templomába. Az Egyházközség énekkara és az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem Goldmark Kórusa közös koncertje (az utóbbiban énekel Ágnes is) igazi zenei különlegesség, lelki feltöltődés volt számomra. A Goldmark Kórust már Fóton, a katolikus templomban hallottam jó két évtizede, az akkori élmények is motiváltak, hogy újra találkozzam a „dalnokokkal”.
A vendéglátó Huszár Gál Kórus (Lelleiné Kovács Eszter vezetésével) kezdte a koncertet, majd a vendégek is színpadra léptek. Az első számot még közösen énekelte a két együttes. 

– Az ökumené, a felekezeti párbeszéd fontos az ötvenöt éves kórus életében

– hangsúlyozza Ádám Mária kórusvezető. – A Keresztény-Zsidó Társaság szervezésében nagyon sok más vallású közösséget keresünk fel. Fontos célunk, hogy az évszázadok alatt kialakult liturgikus zsidó zenei kultúrát szélesebb körben megismertessük. Másik törekvésünk, hogy a jiddis-haszid népzenét is közkinccsé tegyük. Műsorunkon szerepel még úgynevezett „ókori zene” is. A kiváló tudós, Szabolcsi Bence kutatta a régmúlt töredékes zenei emlékeit. Munkásságának eredményeit is beépítettük repertoárunkba.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


A kórusműsor összeállításában számos darab a kórusvezető édesapjának, Ádám Emilnek a műve volt. Különösen megfogott a Zsidó lélek – zsidó ének című kompozíció. Nemcsak a címében szerepel a lélek szó, a tökéletesen felépített kórusműből kiviláglik a szerző mély hite. Az ünnepet állítja elénk a Chaszid lakodalmas című opus. Nagyon hangulatos, ugyanakkor vissza­fo­gottan mulatós, hűen tükrözi az emberi élet egyik legnagyobb es­e­ményének ünnepélyességét és örömét. Édesapjáról is kérdeztem Ádám Máriát:
– Apai nagyanyám Ungváron született, így Édesapám még a háború előtt szisztematikusan kereste fel Ungváron, Munkácson, valamint a hegyekben élő rokonait, s az ottani zenei anyagot, az ősi jiddis dallamokat jegyezte fel az utolsó pillanatban az utókornak. Igen, akkor még éltek a gazdag zenei hagyományok, amik a zsidóság háborús tragédiájának nyomán kihaltak. Amikor 1996-ban felkerestük Ungvárt, az egykori ismert zsidó családokból már senkit nem találtunk, a vidékről betelepült zsidóknak pedig hiányzott az identitástudatuk. Missziós területnek tekintettük Kár­pátalját, egy rabbi segítségével az Édesapám gyűjtötte dallamokat visszatanítottuk a fiataloknak, s szüleiknek. Édesapám Debrecenben három kórust vezetett, azok számára dolgozta fel a gyűjtéseit. Igencsak egyedül volt, hiszen a képzett zsidó zenészek főként a fővárosban éltek, s szemléletükön már jól látszott az asszimiláció.
A nagy német zsidó zeneszerző Louis (Lazarus) Lewandowski két műve is elhangzott a délutánon. A komponista a berlini Weißensee temetőben alussza örök álmát, sírfelirata kifejezi egész munkásságát: „A szeretettől halhatatlanná lesz a dallam.” E koncert is a szeretetről szólt egy ateista, erőszakkal átszőtt világban.
 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!