Mirk László

Sarány István
Mirk László
Fotó: HN-archív

Minden diáknemzedéknek meg­adatik, hogy legalább egy olyan tanáregyéniséggel, sze­mé­lyiséggel hozza össze a sors, aki habitusával, tudásával, magatartásával akarva-akaratlanul is mély nyomot hagy a diákban, jelentős mértékben meghatározza tudását, világlátását, gondolkodásmódját. Ilyen tanár volt Mirk László is, míg aktív pedagógus volt. De ugyanilyen hozzáállással végezte korábban újságírói munkáját is: a témában elmélyedve, alaposan körbejárva, jól dokumentálva írta riportjait, információkat és élményt nyújtva az olvasónak.
Mirk László, 1944. szeptember 23-án szü­letett Marosvásárhelyen, szülővárosa patinás iskolájában, a Bolyaiban érettségizett 1962-ben, majd a helyi Pedagógiai Főiskolán román–magyar nyelv és irodalom tanári diplomát szerzett (1965), később középiskolai tanári képesítést nyert a Bukaresti Egyetem filológia karán. Pályáját Szentegyházasfalu általános iskolájában kezdte, 1974-től a Hargita megyei KISZ-bizottság művelődési osztályvezetője s az Ifjúmunkás székelyföldi tudósítója. 1990-től középiskolai tanár Csíkszeredában. Írásai megjelentek az Ifjúmunkás, a Falvak Dolgozó Népe, a Hargita és a Megyei Tükör napilapokban, a rendszerváltás után a Hargita Népe napilap és a Hargita Kalendárium is közölte írásait. Közben versantológiákat szerkesztett és riportantológiákban szerepelt, Kovács Nemerével együtt riportkötetet jegyzett.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés


Újságíróként és pedagógusként egyaránt időt és energiát szentelt arra, hogy hivatali teendőjén túl is vérbeli értelmiségiként a köz javát szolgálja, s tette ezt a gyerekeknek szerkesztett, szellemesen szórakoztató játékokat tartalmazó kiadványokkal, a Kriterion Könyvkiadó számára összeállított tematikus versantológiákkal, vagy a különböző periodikákban megjelent néprajzi vagy irodalom tárgyú tanulmányaival. Már az 1970-es évektől érdeklődést tanúsított a népélet tanulmányozása iránt, számos publikációban foglalva össze kutatási eredményeit, később, középiskolai tanárként diákjait is bevonta a gyűjtőmunkába, számos pályázaton vett részt velük, számos diákja pályamunkája kapott rangos elismerést.
A moldvai magyarság is Mirk László érdeklődésének hom­­­­lokterében áll, ez megmutatkozik nemcsak a néprajzi jellegű kutatásokban, hanem például az e népcsoportról szóló versek felkutatásában és közreadásában is.
Mirk László szerteágazó és alapos tevékenységéért számos díjat és elismerést kapott, méltatva ezáltal kiemelkedő művelődésszervezői, újságírói, szerkesztői munkásságát, a romániai magyar nyelvű oktatás és nevelés szakterületén kifejtett tevékenységét, amellyel a közoktatás megmaradását, fejlesztését, az anyanyelvű kulturális örökség megtartását szolgálta. De mint Halász Péter néprajzkutató írja Mirkó László Erdély lelke szólal című kötetének recenziójában: „A hivatására rátermett tanárt számos tulajdonságáról lehet felismerni, ezek közül az egyik valószínűleg az, hogy nyugdíjba vonulása után sem tudja abbahagyni a tanárságot, nem képes – és nem is akar – megszabadulni a pályája során agyában, szívében, lelkében felgyülemlett ismeretanyag továbbadásának kényszerétől.”
Nem véletlen, hogy volt diákjai, tanítványai úgy emlékeznek rá, mint arra a ritka tanáregyéniségre, aki habitusával, tu­­­dásával, magatartásával akarva-akaratlanul is mély nyomot hagyott bennük, jelentős mértékben meghatározta világlátásukat, gondolkodásmódjukat.



Hirdetés


Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!