Hirdetés

Májusi pereszke

Pál Emil
Becsült olvasási idő: 4 perc
Májusi pereszke
Fotó: Bodó Gyula

A májusi pereszke szaprotróf talaj­lakó gombafaj, amit sokan ke­vernek az ugyancsak tavasszal előforduló, ehető döggombafajjal, a tövisalja gombával. Alapvető különbség a két faj között, hogy utóbbinak rózsaszínes spórái vannak, ezért lemezei is rózsaszínes árnyalatúak, míg a májusi pereszke lemezei és spórái fehér színűek. Ugyanakkor hasonlóságuk, hogy mindkét faj jellegzetesen lisztszagú és -ízű. A májusi pereszke főként réteken, legelőkön, bokros területeken van jelen, de erdőszéleken is előfordulhat tömegesen, akár boszorkánykörökben is.


Cikkünk a hirdetés után folytatódik!

Hirdetés

Fontos megjegyezni, hogy május után, csakis gyümölcsfák közelében érdemes gyűjteni a termőtesteket, vagy olyan legelőkön, ahol nincsenek fák a közelben, mivel számos olyan mérgező döggombafaj terem ebben az időszakban, amivel a májusi pereszke összetéveszthető. Megjelenése szerint sárgásfehér színű, a kalapban feltűnően vastag húsú, sűrűn álló törékeny lemezes gombafaj. Kalapmérete 4–15 cm között változó, a kalapbőr nehezen húzható le.

Májusi pereszke
Gyógyászati szempontból hatékony gombaölőként tartják számon, de antibakteriális hatása sem ismeretlen. A cukorbetegekre is jótékony hatással van, ugyanis csökkenti a vércukorszintet. A ha­gyományos kínai gyógyászat a gyomor- és bélrendszerre gyakorolt jótékony hatása miatt tartja számon. Külön érdekesség, hogy angol nyelvterületen a gombát St. George mushroomnak, azaz Szent György-gombának is nevezik, mivel ha kedvező az időjárás, már április 24-én is lehet találni belőle. Ahogy a csiperkefajokra, a pereszkékre is nagy veszélyt jelent a gombalégy, ezért meleg időjárás esetén nagyon hamar kukacosodik. Elkészítését tekintve hőkezelés után a gomba lisztszaga eltűnik, sütve vagy főzve, levesnek és akár pörköltnek is kiváló alapanyag. Tárolni fagyasztva vagy szárítva ajánlott, de ínyencek számára finom savanyúság is készíthető belőle, hasonló az ecetes uborka eltevéséhez. Fagyasztani csakis hőkezelés után javasolt, mivel nyersen a mélyhűtőbe téve intenzívebb lesz a gomba íze és szaga, ami ronthatja a kulináris élményt.

Bodó Gyula székelyudvarhelyi gombaszakértő 





Hirdetés
Hirdetés

Kövessen a Facebookon!